Mirakeljenta som var millimetre fra å dø

Den 24-årige østfoldkvinnen ble kastet helt utenfor bygningen på andre siden av stedet hvor bomben detonerte. Torsdag vitnet hun i terrorrettssaken. Foto: Thomas Winje Øijord / Scanpix.
Den 24-årige østfoldkvinnen ble kastet helt utenfor bygningen på andre siden av stedet hvor bomben detonerte. Torsdag vitnet hun i terrorrettssaken. Foto: Thomas Winje Øijord / Scanpix.

Østfoldkvinnen satt i resepsjonen, men kroppen ble kastet helt utenfor Høyblokken. Hennes kollega ble drept, og 24-åringen var millimetre fra å dø den 22. juli.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

RETTSSAL 250 (ABC NYHETER): Den 24-årige kvinnen vitnet i formiddag om sine rystende opplevelser 22. juli. Hun satt i resepsjonen, bare syv meter unne stedet hvor bomben detonerte denne fredagen.

- Den hodeskaden jeg fikk gjør at jeg ikke husker noe fra resten av dagen, og nesten ikke noe fra 2011, forteller hun i terrorrettssaken mot Anders Behring Breivik.

Siden offeret sliter med hukommelsen, er det hennes far som forteller om de fysiske skadene hos 24-åringen.

- Anne satt syv meter fra bomben, og hennes kolleger har gitt henne betegnelsen "mirakeljenta". Hun var bare millimeter fra å dø, sier han.

- Det var så veldig nært at hun ikke hadde vært her mer...

- Hun fikk behandling på best mulig måte, slår den erfarne legen fast.

På en skala fra 15 (fullt bevisst) til 3 (hjernedød) hadde Anne 5 da hun kom på sykehuset, noe som viser en alvorlig hjerneskade, forteller faren. Han er selv lege, og måtte identifisere sin datter.

- Det var som å oppleve det beste og verste samtdidig. Det beste at hun var i live, det verste at hun var så skadd, sier faren.

Under beretningen må han stanse flere ganger for å svelge en tilbakevendende klump i halsen mens han forteller om hvor nært datteren var døden.

- Det jeg studerte er også borte, sier hun selv.

- Jeg studerte tre år samfunnsvitenskap, men nå får jeg undervisning fem dager i uken med samfunnsfag på ungdomsskolenivå. Men jeg husker jo Blindern, så det jeg har lært ligger sikkert der et sted...

Les også: - Som å få en spade i trynet

Bistandsadvokat Siv Hallgren viste retten bilder av 24-åringen før og etter eksplosjonen. Det er hun som er avbildet blødende med langt lyst hår mens hun bæres bort til en ambulanse av to politibetjenter og en sivil mann 22. juli.

Når det så blir vist et bilde av henne fra sykesenga, med sår i ansiktet fra glassplinter og annet, uten hår og med støttekrage rundt halsen, ser den tiltalte Anders Behring Breivik uttrykksløst på.

De første ti dagene gjorde de omfattende skadene at kvinnen svevde i livsfare.

- Etter det var det hjernen som var problemet, og først etter tre uker var det mulig å operere.

- På 25. dagen kunne hun puste selv. 22. august ble hun flyttet over på Sunnaas, sier faren.

Alle fem i familien var samlet hjemme på Kråkerøy dagen før og de visste derfor hun skulle jobbe i Høyblokka den aktuelle dagen.

- Men dette blir først og fremst en fars beretning om sin datters fryktelige skader og mine opplevelser, starter han.

- Vi kastet oss i bilen da vi så de første bildene på tv i fire-tida. Min sønn kjørte og jeg prøvde å ringe henne minst hundre ganger.

- Vi bestemte oss for å kjøre til Ullevål sykehus ut fra tanken om at hvis hun var skadd så ville hun være der, og hvis hun var død, så ville vi få vite det der.

Les også:

Psykiatriekspert ser tegn på psykose

Hvis ingen kommer, så dør jeg

Tusener støtter opp om sangprotest mot Breivik

Les Breiviks forklaring ord for ord

Les alt om 22. juli

Les flere nyheter