Los Angeles minnes Rodney King-opptøyene

Rodney King ble for 20 år siden banket opp av fire politibetjenter i Los Angeles. Nå, så mange år etter, sier han har tilgitt dem. Foto: Danny Moloshok / Reuters / NTB scanpix
Rodney King ble for 20 år siden banket opp av fire politibetjenter i Los Angeles. Nå, så mange år etter, sier han har tilgitt dem. Foto: Danny Moloshok / Reuters / NTB scanpix

Til helgen er det 20 år siden Los Angeles ble rammet av voldsomme opptøyer. Urolighetene brøt løs da tre politimenn ble frikjent for å ha banket opp afroamerikaneren Rodney King.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Med Trayvon Martin-saken har rasedebatten på nytt blusset opp i USA.

King selv vil heller snakke om dagsaktuelle saker enn om det han opplevde for 20 år siden, og han har stor medfølelse med Martins etterlatte.

– Han var jo en guttunge, bare en guttunge, sier King til CNN.

– Familien hans fortjener rettferdighet, og det bør de få selv om det betyr at visse lover og regler må endres, tilføyer han.

Les også: Zimmerman møtte i retten for første gang

Symbol

King ble et symbol for spenningen mellom ulike etniske grupper i USA. Episoden i mars 1991, der politifolk banket løs på ham, ble videofilmet. Opptaket skapte voldsom harme i den svarte befolkningen.

Videoopptaket viste hvordan King ble dratt ut av bilen sin og slått av politifolkene etter at han hadde nektet å komme ut og la seg teste for kjøring i påvirket tilstand.

Opptaket viste at Rodney King var ubevæpnet, at han ikke gjorde motstand, og at politivolden virket uprovosert.

Les også: - Zimmerman vil bli siktet i drapssak

Ubevæpnet

De fire politimennene ble tiltalt for overdreven voldsbruk i tjenesten og for å ha forfalsket politirapportene. I rettssaken hevdet politimennene at de hadde grunn til å tro at Rodney King kunne være voldelig, og at det derfor var nødvendig å bruke vold.

Harmen gikk over til raseri da tre av de fire politifolkene sensasjonelt ble frifunnet 29. april 1992.

Over ett år senere ble to av de fire politibetjentene dømt til 30 måneders fengsel for å ha brutt Kings borgerrettigheter. Og politiet i Los Angeles ble senere dømt til å betale King 3,8 millioner dollar i erstatning.

Les også: Kastet ut av Kongressen etter hettegenserstunt

Mange drept

Til sammen 53 personer ble drept i voldsbølgen som rullet over Los Angeles etter frifinnelsen. Det ble gjort materiell skade for 1 milliard dollar – 5,75 milliarder kroner.

I dag frykter folk i de sørlige bydelene i Los Angeles, der Rodney King-dramaet utspant seg, fortsatt gjengvold og annen kriminalitet. I byen som helhet er tallet på drap redusert med 73 prosent og den samlede voldskriminaliteten med 70 prosent siden 1992, men frykten består.

– Fattigdommen og håpløsheten er ikke borte, sier Yasser Amman, lederen for en klinikk som muslimske legestudenter opprettet etter Rodney King-opptøyene. Viseborgermester Larry Frank peker på en arbeidsledighet på opp til 60 prosent som bakgrunn for mangelen på håp.

Har tilgitt

King sier han har tilgitt politibetjentene som banket ham opp.

– Jeg har tilgitt dem fordi Amerika har tilgitt meg for så mye og gitt meg mange sjanser, sier han.

– Folk får en ny sjanse, og jeg har fått en ny sjanse, legger han til. King hadde selv et rulleblad og hadde flere ganger vært i kontakt med politiet før den skjebnesvangre kvelden.

– Jeg har stor respekt for politiet. Mange av dem har gjort mye gjennom årenes løp for å rette opp skaden de forvoldte meg. Ikke alle politifolk er dårlige, sier han. (©NTB)

Les flere nyheter fra ABC Nyheter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden