Rettssaken mot Anders Behring Breivik:

- Som å få en spade i trynet

Terrorrettssaken mot Anders Behring Breivik i Oslo tingrett 2012. Harald Føsker hadde ferie, men var innom jobben i justisdepartementet for å printe noen dokumenter da bomben smalt 22. juli. Torsdag vitner han i sal 250 i Oslo tinghus onsdag der Anders Behring Breivik står tiltalt for terrorangrepet i Oslo og på Utøya 22. juli 2011. POOL. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix.
Terrorrettssaken mot Anders Behring Breivik i Oslo tingrett 2012. Harald Føsker hadde ferie, men var innom jobben i justisdepartementet for å printe noen dokumenter da bomben smalt 22. juli. Torsdag vitner han i sal 250 i Oslo tinghus onsdag der Anders Behring Breivik står tiltalt for terrorangrepet i Oslo og på Utøya 22. juli 2011. POOL. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix.

- Det var som å få en spade i trynet, sier Harald Føsker, en av de som ble skadet og blindet av bomben i Oslo sentrum.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

RETTSSAL 250 (ABC NYHETER): Den niende rettsdagen starter med at flere ofre og pårørende etter bombeeksplosjonen i Oslo sentrum vitner om sine opplevelser.

- Det var som å få en spade i trynet, startet Harald Føsker (67), direktør for internasjonalt samarbeid innen Kriminalomsorg.

Han fikk hele den sikrede glassruta i ansiktet da han var innom jobben for å ta en telefon etter en kort tur utenlands.

Mens han ligger over skrivebordet hardt skadet, hører han noen komme. Han tror det er terroristen som kommer tilbake for å avslutte jobben.

-Jeg visste dette var et terroranslag mot regjeringen og regjeringskvartalet, men jeg visste ikke omfanget. Jeg visste det var digert, og at noen ville gjøre jobben ferdig. I ettertid viste det seg jo at det skjedde et annet sted...

De ordene han hører fra en politimann, beskriver han som de beste han noensinne har hørt: - Vi hører deg, vi hører deg.

På sykehuset konstaterer de omfattende skader i ansiktet. Operasjonen er vellykket og han overføres til øyeavdelingen, og synet er nå 15-20 prosent (50-60 prosent er nødvendig for å kunne lese eller beholde sertifikatet).

- Jeg skal i morgen ha en ny operasjon. De skal forsøke å sy fast linser, forteller Føsker. I beste fall kan det føre til at han slipper ett par briller, men synet kan ikke reddes.

Han har i tillegg skadet kjeven, lungene, leveren og bihulene er skadet slik at han har vært konstant forkjølet etter 22. juli. Han har også hatt hjerneblødninger og går fortsatt jevnlig til psykolog.

- Hørselen min er nok også redusert. I tillegg har jeg mye plagsomt hodesus, antagelig på grunn av smellet, sier 67-åringen.

Mens den hvithårede mannen forteller sin historie stående i vitneboksen, sitter den tiltalte like urørlig og viser ingen reaksjoner på det som blir sagt. Behring Breivik ser på den eldre mannen med sine noe plirende øyne.

Aktor Inga Bejer Engh spør om det er noe han mener retten bør vite. Harald Føsker klarer strupen og forteller at han ikke har endret syn på norsk kriminal-politikk, selv om han nå er et offer for en kriminell handling.

- Jeg har tenkt og reflektert på en del paradoksale situasjoner. Har jobbet i Kriminalomsorgen i tredve år, og har fengselsbetjentutdannelse, men jeg tenker om dette som før, sier han.

- Jeg er stolt av at vi har et rettssystem og en kriminalomsorg som har verdier som jeg synes er viktige: At vi behandler innsatte med verdighet, som det sømmer seg en rettsstat.

Legen har fortalt Føsker at han reddet livet på grunn av at han var ved god fysisk helse da det smalt. I dag er han delvis tilbake på jobb, og har som mål å være tilbake 100 prosent før 22. juli 2012.

- Jeg har alltid ønsket å selv bestemme når jeg skal pensjonere meg. det ønsker jeg fortsatt, sier han.

- Jeg har mistet friheten min. Sertifikatet er borte, sier han og forteller om at han har tapt muligheten til spontane reiser til hytte eller gå på ski og trene.

- Nå må noen være med meg hele tiden, sier Føsker som har hjemmehjelp.

Etter ham går Anne Helen Lund (24) inn i vitneboksen.

Les egen sak om hennes sterke historie


Les også:

Psykiatriekspert ser tegn på psykose

Hvis ingen kommer, så dør jeg

Tusener støtter opp om sangprotest mot Breivik

Les Breiviks forklaring ord for ord

Les alt om 22. juli

Les flere nyheter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden