– Mood blir leder av observatørstyrken

ÆREFULLT OPPDRAG: Den norske generalmajoren Robert Mood vil ifølge diplomater bli utnevnt til leder for observatørstyrken i Syria. (Foto: NTB Scanpix)
ÆREFULLT OPPDRAG: Den norske generalmajoren Robert Mood vil ifølge diplomater bli utnevnt til leder for observatørstyrken i Syria. (Foto: NTB Scanpix)

FN kommer fredag til å utnevne den norske generalmajoren Robert Mood til leder for observatørstyrken i Syria, ifølge diplomater i New York.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om Robert Mood

* Født 8. desember 1958 i Kragerø.

* Er i dag generalmajor og sjef for Forsvarets veterantjeneste.

* Har bred internasjonal erfaring, blant annet som sjef for FNs observatøroppdrag i Midtøsten UNTSO (United Nations Truce Supervision Organization) fram til våren 2011. Har også tjenestegjort i Kosovo.

* Et utnevnt til Kofi Annans militærfaglige rådgiver i Syria. Annan er spesialutsending til Syria for både FN og Den arabiske liga.

* Skal lede den internasjonale observatørstyrken i Syria.

(Kilder: forsvaret.no, wikipedia.no)

Det har lenge vært spekulert på om Mood vil få ansvaret for det utvidede internasjonale observatørkorpset. Nordmannen reiste søndag til New York for å bidra i planleggingen av oppdraget.

FNs sikkerhetsråd har gitt mandat til en styrke på opptil 300 observatører, i tillegg til 90 sivile eksperter. Men så langt har medlemsstatene bare satt 100 offiserer til disposisjon for den ubevæpnede styrken.

Mood ventes å ankomme Damaskus allerede i helgen, ifølge AFPs diplomatkilder. Ifølge diplomatene er det ikke ventet at noen vil protestere i forkant av den formelle utnevnelsen av Mood fredag.

Les også: Norsk general tror Syria-oppdrag blir vanskelig

Den 54-årige generalmajoren forhandlet fram avtalen med den syriske regjeringen om å sende forpartiet av observatørene til Syria tidligere i april.

Mood deltok tirsdag på et møte i Sikkerhetsrådet, hvor FNs og Den arabiske ligas spesialutsending Kofi Annan sa at det syriske regimet fortsatt ikke har stanset blodsutgytelsen i landet.

Den norske regjeringen besluttet denne uken å sende seks norske offiserer som i dag tjenestegjør i FN-operasjonen UNTSO, til Syria for å delta i FNs observatørkorps i det voldsherjede landet. Observatørstyrken skal i første omgang stasjoneres i Syria i tre måneder. Mandatet er å overvåke våpenhvilen i landet, som begge parter har brutt fra første dag.

Les også:

Syria setter Kofi Annan på hard prøve

Aktivister: - Minst 13 drept i nye voldshandlinger

Sikkerhetsrådet sier ja til flere Syria-observatører

Les flere nyheter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden