Matvareprisene har økt kraftig

Matmangel fører til at barn i Zimbabwe må sitte på huk langs veien og plukker kornkjerner som har falt av lastebiler. De økte matvareprisene rammer afrikanske land særlig hardt, mener Verdensbanken. (AP Photo/NTB scanpix)
Matmangel fører til at barn i Zimbabwe må sitte på huk langs veien og plukker kornkjerner som har falt av lastebiler. De økte matvareprisene rammer afrikanske land særlig hardt, mener Verdensbanken. (AP Photo/NTB scanpix)

De globale matvareprisene har økt med hele åtte prosent på tre måneder. Prisøkningen truer tilgangen til mat for millioner av mennesker, advarer Verdensbanken.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fra oktober 2011 begynte matvareprisene å synke, men trenden har nå snudd.

Fra desember 2011 til mars 2012 økte de globale matvareprisene med åtte prosent, skriver Verdensbanken i en pressemelding.

– En trussel for millioner av mennesker

I tillegg til økte oljepriser og dårlige værforhold for matdyrking, har også Asias store behov for import av matvarer skylden for de økte matvareprisene, ifølge Verdensbankens rapport, som legges frem hvert kvartal.

Les også: Amerikaner blir ny sjef for Verdensbanken

Otaviano Canuto, Verdensbankens visepresident for fattigdomsbekjempelse og økonomisk styring, frykter konsekvensene av de økte matvareprisene.

– Etter fire måneder med påfølgende prisfall er matvareprisene på vei oppover igjen og truer tilgangen til mat for millioner av mennesker. Å sikre folk tilgang til mat må være førsteprioritet for verdenssamfunnet og for vårt arbeid i utviklingsland, sier Canuto.

Prisen på ris har ikke økt

Ifølge Verdensbankens rapport har eksportprisen på alle viktige matvarer økt det siste kvartalet, med unntak av ris. Prisene på ris har ikke økt takket være stor produksjon og tilgang, samt sterk konkurranse blant riseksportørene.

Prisen på mais har økt med 9 prosent, soyaolje med 7 prosent, hvete med 6 prosent og sukker med 5 prosent. Råoljeprisen har steget med 13 prosent.

Les også: Frykter for barna i tørkerammede i Sahel

De høye matvareprisene rammer Afrika spesielt hardt, siden mange afrikanske land har stort behov for å importere matvarer og mange av dem har handelsrestriksjoner seg imellom.

I tillegg bidrar faktorer som sivil uro, høye drivstoffpriser og dårlige værforhold til at Afrika sliter med høye matvarepriser, påpeker Verdensbanken.

Les flere nyheter

Personvernpolicy