Åpen for alle - alltid

Rettssaken mot Anders Behring Breivik:– Hele Norge har sett at jeg ikke er irrasjonell

Tiltalte Anders Behring Breivik i sal 250 i Oslo tinghus onsdag morgen på åttende dag av rettssaken der han står tiltalt for terrorangrepet i Oslo og på Utøya 22. juli 2011. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix.
Tiltalte Anders Behring Breivik i sal 250 i Oslo tinghus onsdag morgen på åttende dag av rettssaken der han står tiltalt for terrorangrepet i Oslo og på Utøya 22. juli 2011. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Behring Breivik forklarte seg seg om sakkyndigerapportene og mener alle nå har sett at han ikke er irrasjonell.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta om strafferettslig tilregnelighet

*Strafferettslig tilregnelighet er den sjelelige sunnhet og modenhet som etter loven er forutsetningen for straffansvar. Samme betydning har strafferettslig skyldevne. Man kan ikke dømmes til straff dersom man ikke er strafferettslig tilregnelig.

* Norsk rett gir ingen definisjon av tilregnelighet, men nøyer seg med å beskrive de tilstandene som utelukker straff:

*Barn under 15 år er fritatt for straff (straffeloven av 1902 § 46). Det samme gjelder de som blir regnet som psykotiske eller bevisstløse da begikk handlingen (§ 44).

*Straffeloven av 2005 samler grunner til at man kan være strafferettslig utilregnelig i § 20. Mennesker med sterkt psykisk utviklingshemming regnes også som utilregnelige i lovens forstand, og her settes gjerne grensen ved en intelligenskvotient rundt 55.

(Kilde: Store norske leksikon)

RETTSSAL 250 (ABC NYHETER): Tiltalte Anders Behring Breivik mener det finnes åtte forskjellige måter å kjempe på, og han beskriver seg selv som perfekt på ett område.

– Jeg er vel en perfekt fotsoldat innenfor politisk motivert vold, sier han, smiler og fortsetter:

– Men på de andre områdene, som vanlig politisk kamp, er jeg vel ingenting.

Les også: Breiviks barndom kan bli tema

Til bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen sier han at trodde han skulle dø 22. juli da han våknet på morgenen, men at han sto opp, spiste baguetter med ost og skinke og smurte seg en matpakke.

Den matpakken, hvor skulle du ha den, spør Larsen.

– På Utøya, svarer han, ser så ned i bordet foran seg, men trekker samtidig svakt på smilebåndet.

– Alt jeg gjorde der ute, strider mot den menneskelige natur, sier han senere og beskriver sine følelser på øya som "nervøs, ikke redd".

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Psykiatriekspert ser tegn på psykose

Noe tidligere på dagen har forsvareren Vibeke Heina Bæra spurt ham om hva han tenker om framtiden sin.

– Enten blir jeg kjemisk lobotomert eller så havner jeg i fengsel for resten av livet, sier han. På spørsmålet om hvordan han ser på muligheten for å havne i psykiatrisk institusjon, svarer han:

Hele Norge har sett at jeg ikke er irrasjonell, så jeg er ikke bekymret for det. Og jeg pleier å ha rett, svarer Behring Breivik.

– Jeg tror ikke folk skal vente seg at jeg bryter sammen. Jeg har forberedt meg i mange år på denne rettssaken, og jeg har sett bilder som er mye verre enn dem som er lagt fram her, svarer han til bistandsadvokat Siv Hallgren.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

På spørsmål fra dommer Wenche Elizabeth Arntzen sier han at dette var bilder fra blant annet borgerkrigen i det tidligere Jugoslavia, men også fra kjemiske angrep.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ukjent med anbefalt barnevern

Den tiltalte nekter å svare på advokat Hallgrens spørsmål om hvilke sårbare områder han har.

– Det er bare én person som vet om disse, sier han.

Jeg har vært en veldig heldig person. Jeg har alltid vært ressurssterk, sier han noe senere.

Les også: Hvis ingen kommer, så dør jeg

Han sier det var ukjent for ham at det i fireårsalderen ble anbefalt at han skulle bli tatt hånd om av barnevernet.

– Jeg har ingen minner fra fireårsalderen, sier tiltalte og sier at det aldri har vært noen mangel på omsorgspersoner i hans oppvekst.

– Aldri vært for få omsorgspersoner, heller det motsatte, sier han.

Når rettspsykiater Synne Sørheim mot slutten av dagen spør om forskjellen mellom tiltaltes to begreper "selvterminering" og "martyrdom", som hun påpeker har samme utfall, svarer han at "det ønsker jeg ikke kommentere".

Artikkelen fortsetter under annonsen

På spørsmål fra Agnar Aspaas om hvordan han kan vite at Tørrisen og han har større kompetanse på enkelte områder, sier han at deres konklusjoner viser dette.

Aspaas siterer fra Husby og Sørheims samtale med tiltaltes mor. Hun sier at hun fryktet for sønnens mentale helse.

Behring Breivik mener den samtalen finner sted når moren er ustabil og at hun virker agressiv.

Les også: Breivik ber om tilgivelse

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dommer Wenche Elizabeth Arntzen spør om når han begynte å bruke ordet "pompøs", som hun mener er det ordet han har brukt mest. Den tiltalte mener det var tidlig i avhørene, mens aktor Holden opplyser at det første gang brukes i 1. mars 2012.

– Det kan ikke være riktig, sier Behring Breivik.

Aktor Holden sier at de skal sjekke det en gang til, og at det brukes første gang i mars, men at han bruker ordet "glansbilde" i oktober.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er nøyaktig samme ord som pompøs, svarer han senere på oppfølgningsspørsmål fra forsvareren.

Behring Breivik blir spurt av Torgeir Husby om når han ville avslutte sitt "pompøseri", og da svarer han at han ønsket å bruke den rettspsykiatriske rapporten som propagandakanal fordi han visste den ville bli lekket.

Han hevder også at han en måned før rapporten er ferdig, kommer til en egen erkjennelse om at han har vært for pompøs.

50.-100.000 nordmenn på dødsliste

Da Behring Breivik innledningsvis kommenterte samtalene med Synne Sørheim og Torgeir Husby, de første rettspsykiaterne som vurderte ham, beskrev han dem som gode.

– Jeg håpet de ville være objektive, sa han da forhandlingene startet onsdag etter lunsj.

– Men jeg fikk inntrykk av de konkluderte tidlig og var ute etter spesifikk informasjon. Jeg hadde tillit til dem, sier han om samtalene før konklusjonen deres ble presentert.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vedkommende som beskrives, hører hjemme på galehus og burde medisineres med en gang, men det er ikke meg som beskrives, sier han om det som fremkommer i rapporten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men i retten kommer han selv med utsagn som ligger nært opp til det han kritiserer rapporten for. Når han for eksempel skal tilbakevise en formulering i rapporten hvor det står at han mener han kan bestemme hvem som skal leve og dø i Norge, sier han:

– 98 prosent av folket, kanskje 99 prosent, er sivile og uskyldige. Den lille eliten som jobber for multikulturialisme er legitime mål. I denne sammenhengen er det jeg som velger dem, sier tiltalte.

Les også: Tusener støtter opp om sangprotest mot Breivik

For ordens skyld: Med en befolkning på fem millioner nordmenn, så er det 50-100.000 personer som er legitime mål for Behring Breivik (1-2 prosent).

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg har ikke gjort noen beregninger på det, så det blir feil å bruke prosenter, sier han derimot når Torgeir Husby senere på dagen tar opp det store antallet enkeltpersoner dette blir.

Behring Breivik tror ikke de to første rettspsykiaterne har klart å holde en nødvendig distanse i saken.

– Jeg tror de var dypt emosjonelt rystet og at vurderingen skjedde for nært hendelsen, sier Behring Breivik.

– Det forteller at de mangler kompetanse på å evaluere politisk motiverte voldsmenn. Jeg tror de var emosjonelt tilknyttet dette, kombinert med at de manglet denne kompetansen. De konkluderte tidlig og brukte all tiden til å underbygge denne hypotesen.

– Dere er mennesker, bare, sier Behring Breivik når Husby og Sørheim spør ham om dette punktet senere på dagen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Behring Breivik vil først overfor aktor Svein Holden ikke kommentere de fire andre mulighetene han nevner i brevet til media.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men når aktor sier at han synes det er interessant, så nevner han likevel sine teoretiske muligheter, deriblant at konklusjonen skulle være diktert av regjeringen.

Når neste angrep skjer

De rettssakskyndige konkluderer med at Knights Templar er en fiksjon og en oppdiktet framtidsvisjon, men Behring Breivik holder fast ved det nettverket som også aktor har avvist som fantasi.

– Jeg ville ikke ønsket å være politiets talsmann når neste angrep i Norge skjer, sier tiltalte. Han holder fast ved at seks personer tilknyttet Knights Templar skal være reelle personer og at det også finnes to assosierte i Norge.

Les også: Hadde barna med på jobb 22. juli

Han gjentar at han aldri har sagt at han selv skulle lede Norge i fremtiden, selv om han i et avhør den 23. juli (dagen etter massedrapene) siteres på følgende:

«...vi er villig til å gi alle kategori A- og B-forrædere amnesti mot at de oppløser Stortinget og overfører myndigheten til et konservativt vokterråd ledet av meg selv, eller andre nasjonalistiske ledere».

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg tror nasjonalistene vil gripe makten i flere land i Europa og at det vil bli opprettet et Vokterråd. Men jeg tror ikke jeg ville spille en rolle, for ingen seriøse vil ha kontakt med en som har utført noe så grusomt som meg, sier han derimot på spørsmål fra forsvarer Vibeke Hein Bæra i dag.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han avviser også at han skal være forfengelig etter 2005, hvor det skal ha skjedd et skifte hos ham.

– Alle klærne jeg har i dag er kjøpt før 2005, sier han.

- De suksessrike er narsissister

Tiden under observasjon og som førte frem til den andre rettspsykiatriske rapporten, kaller han "interessant" og "lærerik".

– Jeg er også uenig i den konklusjonen. Jeg hadde mistanke om at de ville komme med de diagnosene, sier han om at også de diagnositiserer ham som både "dyssosial" og "narsissist", men ikke som "psykotisk" i gjerningsøyeblikket og rettslig uttilregelig.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg tror veldig mange er narsissister i Norge, og ser på det som noe bra. Men jeg er ikke sykelig narsissist. Jeg har god selvtillit.

– De fleste suksessrike personer i Norge er narsissister, mener han.

De fire rettspsykiaterne sitter fire-fem meter foran den tiltalte. For første gang under forhandlingene er dataskjermen foran Behring Breivik vippet ned, slik at de sakkyndige kan følge ham tydligere.

I forrige uke fortalte han om bruken av meditasjon for å "dehumanisere" de uskyldige ungdommene på Utøya. I dag fortalte han at rettspausene ble brukt til det samme:

– I hver eneste pause her mediterer jeg i cella under her, sier han.

Aktor Svein Holden dokumenterte at Behring Breivik ikke nevner navnet på meditasjonen han skal bedrive – "bushido" – i kompendiet eller i samtalene med de første rettspsykiaterne.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men at han nevner ordet etter at den første rapporten er lagt fram og også etter at medieforbudet er opphevet. Navnet nevnes første gang i et politiavhør 20. desember.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Aktor antyder sterkt at han har funnet på dette i etterkant og spør om han har lest om dette i fengselet.

– Ja, man kan ikke lese om Japan uten å komme inn på Bushido, mener han.

Er dette noe du har kommet på i ettertid?, spør Holden

– Nei, det er bare å gå inn i kompendiet hvor det er detaljert beskrevet, sier tiltalte og hevder at ordet ble utelatt i kompendiet fordi mange nasjonalkonservative er motstandere av å lære fra andre kulturer.

En fange ropte

Det var ikke politiet eller hans forsvarere som fortalte om konklusjonen som ble offentlig i slutten av november.

Det var en annen fange som i luftegården ropte konklusjonen til meg. Da måtte politiet være åpne om det og jeg fikk vite sammendraget. Men jeg fikk først tilgang til rapporten 15. desember, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I slutten av mars sendte han et brev til tre ulike medier, deriblant ABC Nyheter, hvor han mente å påvise mer enn 200 løgner i den første rettspsykiatriske vurderingen.

Men sammenholdt med tidligere avhør, motsier han seg selv og kaller egne utsagn som "absurde, bisarre og irrasjonelle".

– De tre mediehusene valgte alle å sensurere den kronikken, sier han til retten.

Behring Breivik hevder at han sa nøyaktig det samme til de to sakkyndige som han gjorde i politiavhør, men dette er allerede motbevist i retten i forrige uke.

– Ondsinnet, kaller han rapporten.

Les også: Trodde det var nok en feilparkert bil

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den tiltalte sier at han husker samtalene med de to rettspsykiaterne, og at det er hans hukommelse som er grunnlaget for konklusjonene om 200 løgner.

Han påviser også at rettspsykiaterne har misforstått på et punkt – det var da han snakket om organisasjonen "Tjen Folket" og Blitz, og de fikk det til at "Blitz tjener folket".

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men at enkelte setninger i rapporten står uten pronomen vekker sterk kritikk fra Behring Breivik som mener det er skrevet slik fordi han skal fremstå som gal.

Han viser til en ikke navngitt kilde skal være grunnlaget for hans påstand om at 15 ministre fra Nasjonal Samling (NS) og medlemmer fra Rinnan-gruppen, ble sendt på sinnsykehus etter andre verdenskrig.

– Jeg ønsker ikke å kommentere det, sier han når aktor Svein Holden spør ham om hvor han har sin påstand fra.

– Det er vel i noens interesse å ikke formidle det som skjedde etter andre verdenskrig, svarer han på spørsmål om hvorfor han vet dette, men ingen andre.

– Noen av de skitne hemmelighetene for Norge etter andre verdenskrig, kaller Behring Breivik dette.

Hamsun ble jo ikke erklært sinnsyk, sier aktor Inga Bejer Engh.

– Det stemmer. Den termen de brukte var svekkede sjelsevner, svarer tiltalte.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er ikke å være sinnsyk, sier aktor.

– Jo, etter det jeg har fått opplyst, så.

Bare begynnelsen

Forhandlingene etter lunsj startet med at aktor Svein Holden ba Behring Breivik kommentere det som har skjedd tidligere på dagen hvor blant annet Eivind Dahl Thoresen fortalte om hvordan han ble skadet og overlevde bombeeksplosjonen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er umulig å ikke la seg gripe av beskrivelsene. Det er sikkert tøffere for andre, men det er også tøft for meg. Grusomt. Vold er siste alternativ når alle andre muligheter er forsøkt, sier tiltalte.

Les også: En historie om helter

– Desverre er dette bare begynnelsen i Europa med flere voldelige hendelser fra militante nasjonalister. Hadde håpet Arbeiderpartiet og andre med makten hadde beklaget at de hadde overstrømmet med immigranter. Grunnlaget for kamp og motstand er ennå mer til stede enn før 22. juli.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvorfor?

– De er enda mindre interessert i å endre kurs.

Han kaller Norge en dumpingplass for immigranter fra tredje verden, priser sin oppfatning av Japans innvandringspolitikk, og sier "jeg har lest om det".

– Wikipedia er det eneste konkrete eksemplet han kan trekke frem når aktor Svein Holden ber ham navngi kildene sine.

Les også: Breivik skal kommentere sakkyndigrapporten

Les også: Dette skjer i terrorsaken torsdag

Les også:– Trykkbølgen var dødelig ut til 25 meter

Les alt om 22. juli

Les flere nyheter