Foreslår 22. juli-minnesmerke i Slottsparken

Åse Klevelands styringsgruppe for minnesmerke foreslår fire steder for hvor det kan settes opp minnesmerke etter 22. juli 2011. Foto: NTB scanpix.
Åse Klevelands styringsgruppe for minnesmerke foreslår fire steder for hvor det kan settes opp minnesmerke etter 22. juli 2011. Foto: NTB scanpix.

En regjeringsoppnevnt gruppe foreslår minnesmerker etter 22. juli i Slottsparken og regjeringskvartalet, samt Sørbråten og Lauvodden i Hole.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Styringsgruppa, som ledes av Åse Kleveland, leverer onsdag sin rapport til Kulturdepartementet. Den foreslår å sette opp et minnesmerke i Oslo. Gruppa mener det bør stå på Nisseberget i Slottsparken, med regjeringskvartalet som alternativ nummer to. I Hole er Sørbråten foreslått, før Lauvodden.

- Det skal skapes steder for å minnes, og for å påminnes de verdiene som sto så tydelige for oss etter 22. juli. Slik kan vi ta med oss erfaringene og opplevelsene av samhold, solidaritet og et levende folkestyre inn i fremtiden, skriver leder av styringsgruppen for 22. juli-minnesmerkene Åse Kleveland i en pressemelding.

De nye minnesmerkene skal hedre de drepte, overlevende, hjelpemannskaper og frivillige fra 22. juli.

Av respekt for de plassene som ble spontane minnessteder med blomsternedleggelse og lignende etter 22. juli ønsker styringsgruppen å finne andre steder for de offisielle minnesmerkene.

De skriver videre at de «ønsker at minnestedene skal peke fremover og løfte frem verdier som åpenhet, kjærlighet og folkestyre.»

De samlede kostnadene i Oslo og Hole er beregnet til 23,3 millioner kroner, i tillegg til kostnader for tilrettelegging på de stedene som blir valgt av regjeringen.

Styringsgruppa foreslår at det inviteres til en konkurranse for kunstnere og arkitekter om utforming av de to nasjonale minnestedene.

Konkurransen skal etter planen utlyses i mars 2013. Målet er at minnesmerkene skal avdukes 22. juli 2015.

Les flere nyheter fra ABC Nyheter

Personvernpolicy