Boine setter punktum i Operaen

Søndag spiller Mari Boine gamle sanger i Operaen, men etter denne turnéen blir det nye toner med engelske tekster fra det samiske ikonet. (Foto: NTB scanpix)
Søndag spiller Mari Boine gamle sanger i Operaen, men etter denne turnéen blir det nye toner med engelske tekster fra det samiske ikonet. (Foto: NTB scanpix)

I høst kommer det en ny biografi om Mari Boine, og deretter en plate på engelsk med det samiske ikonet. Men aller først venter en konsert i Operaen, førstkommende søndag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg setter strek for et kapittel av mitt liv med denne turnéen som avsluttes søndag. Etter at jeg i fjor ga ut samleplata «Aiggi Askkis» har jeg turnert med mine gamle låter, pluss en ny, men nå har jeg behov for å gjøre noe nytt. For å kaste meg ut på tynn is. Det er da jeg lager det sterkeste, hevder Mari Boine.

Engelsk og norsk

Og det «nye» for 55-åringen handler om å forlate det samiske og i stedet skrive på engelsk. Og på sikt også på norsk.

- Det blir feil å si at jeg forkaster det samiske, for det vil jeg alltid bære med meg. Og min substans vil jeg ikke forandre. Men jeg er lei av å stå i frontlinjen som en samisk talskvinne, og nå som vi har fått så mange gode samiske artister trengs jeg ikke på samme måte lenger. At jeg trer mer tilbake er en utfordring til de unge, smiler Mari Boine.

Les også: Vil synge på mikrospråk

Ane Brun-produsent

Boine forteller at hun har skrevet låter på engelsk innimellom de samiske de ti siste årene, men at det er først nå hun føler tida er moden for å ta skrittet fullt ut. Derfor drar hun i juni til Gotland i Sverige for å møte Ane Brun-produsent Tobias Fröberg, som får oppdraget å produsere Boines neste plate.

- Jeg liker det han har gjort med Ane Brun, samtidig som han også har jobbet med samisk musikk i Sverige. Han vil kunne skjønne meg og han vil kunne følge mine tanker, mener Mari Boine, som antyder at hennes engelske plata vil bli mer melodiøs enn det hun hittil har gjort.

- Jeg trenger en pause fra det monotone og repetitive, og føler behov for å gå mer inn i det melodiøse sanglandskapet. I hvert fall er det slik jeg tenker nå, men man vet jo aldri. Musikken kan jo ha sin egen plan, smiler Boine og presiserer at plata fortsatt er et godt stykke unna.

- Dette året blir mitt skriveår, så går vi i studio neste år en gang. Trolig blir plata utgitt i løpet av 2013, men kan være den ikke kommer før i 2014.

Utrolig reise

Det er i år 27 år siden Mari Boine platedebuterte med «Jaskatvuoda manná» og 23 år siden gjennombruddet med «Gula Gula».

Det var startskuddet på en karriere som siden har gitt henne et internasjonalt publikum og mye heder og ære. En ære som blant annet teller tre Spellemannpriser og Nordisk Råds Musikkpris, før hun i fjor havnet på frimerke og nylig ble tildelt Statens garantiinntekt for kunstnere.

- Det er jo gøy med frimerke, men å få kunstnerlønn er en ære som også gir trygghet og frihet. Skal jeg se tilbake på mitt eget liv, så opplever jeg det som har skjedd de siste 30 årene som en utrolig historie. Jeg er dypt og evig takknemlig for det talentet jeg har fått. Det har tatt meg på en eventyrlig reise, kommenterer Mari Boine.

Men tilføyer samtidig at reisen også har kostet henne mye.

- Jeg har insistert og insistert, før jeg har fått lønn for strevet. Og bakenfor suksessen ligger det mye slitsom prøving og feiling. Heldigvis har jeg hatt noen gode hjelpere med på ferden. Jeg har fått god, åndelig hjelp underveis.

Bok om Boine

Denne reisen har også gitt tittelen til høstens biografi med Mari Boine, «Fly med meg», skrevet av Per Lars Tonstad.

- Jeg har jobbet ganske tett med Tonstad, men jeg har samtidig gitt ham frie tøyler. Det er han som forteller min historie og bakteppet for den, og det er jeg helt avslappet på. Jeg er blitt mye mindre kontrollfreak enn jeg var da jeg var yngre, og føler meg også mye friere. Jeg brukte mange år på å spørre om lov til å gjøre det jeg ville gjøre. Det trenger jeg ikke nå, og det er en av fordelene med å bli en moden kvinne, sier Mari Boine.

Flott med Kork

Når vi treffer henne, har Mari Boine nylig kommet tilbake til Oslo, etter fire uker i sitt kjære Finnmark. For å samle krefter og finne den energien som nå skal ut, slik hun selv uttrykker det. Og for å spille en konsert sammen med Kringkastingsorkestret.

- Det var eventyrlig å spille med Kork, å gjøre noe som er så forskjellig fra det jeg vanligvis gjør. Men også i en litt større sammenheng var det veldig flott med Kork der oppe. For mange var dette første gang de kunne oppleve et så stort orkester, sier Mari Boine.

Som i Operaen søndag stiller uten Kork, men med eget band.

Les flere kultursaker på ABC Nyheter

Les flere nyheter her

Personvernpolicy