Tusener slutter opp om sangprotest mot Breivik

MARKERING: Både blomstergjerdet foran Oslo tinghus og den landsomfattende oppslutningen om sangprotesten som arrangeres torsdag, viser at folk har behov for å markere sin protest mot terrorhandlingene og sin medfølelse med ofrene for 22. juli. Marie Næss (bak) og Åshild Nestgaard Rød (begge 16 år) fra Bærum la ned blomster ved tinghuset i Oslo tirsdag ettermiddag. Foto: NTB scanpix
MARKERING: Både blomstergjerdet foran Oslo tinghus og den landsomfattende oppslutningen om sangprotesten som arrangeres torsdag, viser at folk har behov for å markere sin protest mot terrorhandlingene og sin medfølelse med ofrene for 22. juli. Marie Næss (bak) og Åshild Nestgaard Rød (begge 16 år) fra Bærum la ned blomster ved tinghuset i Oslo tirsdag ettermiddag. Foto: NTB scanpix

Tusenvis av mennesker over hele landet sier de vil delta i torsdagens sangprotest mot Anders Behring Breivik.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Målet er å samle flest mulig av dem til arrangementer på Youngstorget i Oslo og en rekke andre steder rundt om i landet torsdag klokken 12. Der skal de synge visen «Barn av regnbuen» som visesangeren Lillebjørn Nilsen introduserte i Norge i 1973.

Arrangementene er en protest mot Anders Behring Breiviks omtale av sangen og av Lillebjørn Nilsen i tingretten i Oslo fredag. Der sa Breivik at Nilsen er en «selverklært marxist» og at sangen brukes til å hjernevaske norske skolebarn.

Over forventning

Lill Hjønnevåg og Christine Bar fra Oslo reagerte på uttalelsene, og oppfordret via Facebook til dannelse av «Oslos største sangkor» utenfor tinghuset i Oslo.

– Egentlig var det en annen venninne av meg som kom med ideen, men det ble til at Christine og jeg tok initiativet på Facebook. Da antallet som støttet oss var kommet opp i 30 – 40 på fredag, sa jeg at jeg ville være glad om vi kom opp i 100 stykker, sier Lill Hjønnevåg.

Tirsdag var antallet som sier de vil møte opp kommet opp i godt over 3.000 mens et par tusen i tillegg sa de «kanskje» kommer.

Hjønnevåg sier oppslutningen så langt er over all forventning.

– Det viser at folk har behov for å markere hvor de står i denne saken, sier hun.

Les også: Retten sier nei til TV-bilder av Breiviks reaksjoner

På Youngstorget

– Det ble raskt klart at det kunne komme altfor mange folk til at vi kan stå utenfor tinghuset. Nå har vi fått tillatelse til å synge på Youngstorget. Vi håper også at vi kan få tillatelse til å gå i tog forbi tinghuset etterpå, sier Lill Hjønnevåg.

I løpet av de siste dagene er det også tatt initiativ til tilsvarende samlinger i en rekke byer og steder rundt om i landet. Skoler og barnehager har meldt at de vil synge sangen torsdag. Det ligger an til at det blir samlinger i blant annet Tromsø, Svolvær, Hamar, Drammen, Elverum og Kristiansand.

Arrangørene i Oslo håper at Lillebjørn Nilsen kan komme til Youngstorget og være med og synge sangen torsdag. AUF-leder Eskil Pedersen er forespurt om å holde en appell.

Se også: Overlevde bomben - håper Breivik er utilregnelig

«Selverklært marxist»

Det var under et verbalt angrep på norsk skole fredag at Breivik sa at Lillebjørn Nilsen er en «selverklært marxist» som lager sanger som brukes som hjernevask for norske elever. Han nevnte «Barn av regnbuen som et eksempel på dette.

Sangen har vært populær i Norge i snart 40 år. Den er opprinnelig skrevet av den amerikanske protestsangeren Pete Seeger, og har originaltittelen «My Rainbow Race».

Direktør Helge Vestby i Grappa Musikkforlag forteller at Lillebjørn Nilsen mandag kveld var i kontakt med den 93 år gamle opphavsmannen til sangen, og han var meget positiv til at den skal framføres rundt om i Norge.

Les det som har skjedd i retten tirsdag:

– Trykkbølgen var dødelig ut til 25 meter

Hadde barna med på jobb 22. juli

Les alt om 22. juli

Les flere nyheter

Personvernpolicy