Forsvarer: Timosjenko sultestreiker

Julia Timosjenko fraktes på båre tilbake til fengsel etter å ha avvist behandling for ryggsmerter på et statlig sykehus. Nå har den tidligere statsministeren innledet en sultestreik. Foto: NTB scanpix
Julia Timosjenko fraktes på båre tilbake til fengsel etter å ha avvist behandling for ryggsmerter på et statlig sykehus. Nå har den tidligere statsministeren innledet en sultestreik. Foto: NTB scanpix

Den ukrainske opposisjonslederen Julia Timosjenko sier hun er blitt mishandlet i fengsel og har innledet en sultestreik i protest mot behandlingen hun får.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om Julia Timosjenko

* En av lederne for massedemonstrasjonene i 2004, den såkalte oransjerevolusjonen. Det førte til at valget av Viktor Janukovitsj som president ble annullert. Det ble holdt omvalg, som ble vunnet av opposisjonen.

* Statsminister i Ukraina fra januar 2005 til mars 2010.

* Ved presidentvalget i 2010 tapte hun mot Janukovitsj i andre runde.

* Ble i oktober dømt til sju års fengsel for maktmisbruk i forbindelse med en gasskontrakt inngått mellom Ukraina og Russland i 2009.

* Myndighetene har satt i gang flere nye straffesaker mot henne, blant annet en sak om skatteunndragelse der hun risikerer ytterligere 12 års fengsel.

* Timosjenko og hennes støttespillere mener rettssakene er politisk motivert.

(Kilde: NTB)

– Julia Timosjenko har erklært sultestreik, sier advokaten Serhij Vlasenko til nyhetsbyrået Interfax utenfor fengselet der Timosjenko (51) sitter innesperret.

Den tidligere statsministeren har helseproblemer og har klaget over store ryggsmerter og dårlig behandling etter at hun ble sendt til en anstalt for kvinnelige fanger i Kharkiv øst i Ukraina.

Hun har imidlertid nektet å la seg behandle på statlige sykehus. Hun hevder fangevoktere slo henne da hun ble tvunget til sykehus i forrige uke.

Merker

– Armene hennes var fulle av merker, og det er et stort merke på magen hennes som ikke har forsvunnet selv etter fire dager, sier Vlasenko.

Ukrainsk påtalemyndighet avviser at hun ble mishandlet, men sier det stemmer at Timosjenko ble tvunget til sykehus.

– Loven tillater at fengselsvesenet bruker makt. Vakter løftet henne, bar henne til bilen og fraktet henne til sykehus, sier Henadij Tjurin i påtalemyndigheten i Kharkiv.

Helt fra 2004

Julia Timosjenko var en av heltene under det oransje folkeopprøret i 2004. Hun soner nå en dom på sju års fengsel etter å ha blitt dømt for å ha inngått en ulønnsom gassavtale med Russland.

Vestlige land anklager Ukraina og president Viktor Janukovitsj for å ha satt i gang en politisk prosess mot Timosjenko for å fjerne en politisk rival. Janukovitsj vant over Timosjenko i presidentvalget i landet i 2010.

Myndighetene i hovedstaden Kiev har også satt i gang flere nye straffesaker mot henne.

Brussel-bekymring

Kritikere ser sakene mot Timosjenko som en politisk hevnkampanje mot den tidligere regjeringssjefen, og rettsprosessen skaper stor bekymring i Brussel.

Med nye straffesaker mot Timosjenko vil Ukraina etter alt å dømme være enda fjernere fra å bli anerkjent som søkerland til EU.

Les flere nyheter

Personvernpolicy