Åpen for alle - alltid

Nordmenn liberale til ekstreme medieytringer

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mediene bør gi større rom for ytterliggående ytringer. Det mener langt flere nordmenn enn svensker og dansker.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Medieundersøkelsen består av et representativt utvalg av dansk, svensk og norsk publikum, samt av journaliststanden i de tre landene. De er spurt om de mener mediene etter det som skjedde i Norge 22. juli i fjor bør gi større eller mindre rom for ytterliggående ytringer.

Resultatene viser store forskjeller mellom de skandinaviske landene. Hver fjerde nordmann, 24 prosent, mener at mediene bør gi større rom for ytterliggående ytringer. 11 prosent av svenskene og 5 prosent av danskene mener det samme.

Les også: Menn overrepresentert på islamfiendtlige nettsteder

Mens 22 prosent av norske journalister ønsker ytterliggående ytringer velkommen, er det henholdsvis 5 og 4 prosent av journalistene i Sverige og Danmark som er enig.

Bakgrunnstallene viser at partiløse nordmenn (38 prosent) er mest positive til ytterliggående ytringer, fulgt av velgere av Rødt (36 prosent) og Venstre (35 prosent).

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

KrF-velgere (7 prosent) og SV-velgere (9 prosent) er minst positive.

Blant danskene er det flest velgere av Dansk Folkeparti som ønsker mer ytterliggående ytringer i mediene (15 prosent), mens det ikke er noen blant velgerne av Socialistisk Folkeparti.

I Sverige er det overlegent flest velgere av Sverigedemokratene som ønsker større rom for ytterliggående ytringer (48 prosent), fulgt av Kristdemokratene (21 prosent). Til sammenligning er det kun 5 prosent av Socialdemokraternas velgere som mener det samme.

Skandinavisk medieundersøkelse er utført av Respons Analyse for Nordiske Mediedager. Den er gjennomført i tiden 16. februar til 2. mars 2012.

Les flere nyheter her