– Trykkbølgen var dødelig ut til 25 meter

Her sprenger bomben i regjeringskvartalet 22. juli. Trykkbølgen etter bilbomben i regjeringskvartalet var dødelig ut til 25 meter, anslår bombeekspert Svein Olav Christensen i Forsvarsbygg. Foto: Politiet via VG Nett.
Her sprenger bomben i regjeringskvartalet 22. juli. Trykkbølgen etter bilbomben i regjeringskvartalet var dødelig ut til 25 meter, anslår bombeekspert Svein Olav Christensen i Forsvarsbygg. Foto: Politiet via VG Nett.

Trykkbølgen etter bilbomben i regjeringskvartalet var dødelig ut til 25 meter, anslår bombeekspert Svein Olav Christensen i Forsvarsbygg.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Han har gjort en vurdering av fare ved detonasjonen i regjeringskvartalet 22. juli.

– Når det gjelder bilbomber som detoneres i byområder, er det hovedsakelig fire effekter som representerer fare for mennesker. Den største effekten er ved sammenrasing av bygg, men det så vi ikke ved denne hendelsen, sa Christensen.

Han gikk gjennom de tre andre effektene.

Se også: Overlevde bomben - håper Breivik er utilregnelig

– Vi har trykkbølgen, så er det fragmenter fra selve bilen, som vi kaller primærfragmenter, og så er det sekundærfragmenter som er løse gjenstander, vinduer, dører eller vegger som treffes av trykkbølge eller fragmenter, brytes i biter og kastes mot mennesker, sa han.

Les også: Hadde barna med på jobb 22. juli

Han gjorde det klart at det er vanskelig å trekke klare grenser for hvor det er stor fare for død og alvorlig skade for mennesker, men gjorde et omtrentlig anslag.

– Trykkbølgen vil i åpent lende være dødelig ut til cirka 25 meter og gi alvorlig skade ut til 40 meter, men bygninger kan skjerme noe. Inne i et bygg avhenger effekten av hvordan bygget er. Det kan gi forverring eller forbedring av situasjonen, sa han.

Les også: Ekspertene tror ikke på Breivik

Han sa at primærfragmentene utgjorde stor fare for død eller alvorlig skade først og fremst i området foran høyblokken, men sa at enkelte fragmenter kan gå over omkringliggende bygninger og være tunge nok til å gjøre skade der de faller ned.

Han viste til at man ved rekonstruksjonen fant et fragment på et par kilo 280 meter fra eksplosjonsstedet.

Les også: Får den brutale sannheten om regjeringskvartalet tirsdag

Stor fare for død eller alvorlig skade gjennom sekundærfragmenter fant han for østlige del av Y-blokken, store deler av S-blokken, store deler av R4, deler av G-blokken og store deler av høyblokken, samt et område på baksiden av høyblokken.

Hør lydloggen fra Oslo Brannvesen 22. juli.

Les flere nyheter her

Personvernpolicy