Hadde barna med på jobb 22. juli

Tor Inge Kristoffersen i Departementenes servicesenter hadde barna med seg på jobb 22. juli. Kun flaks gjorde at de ikke var ved regjeringskvartalet da bomben gikk av.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kristoffersen hadde tatt med seg sine to barn på seks og ni år på jobb i regjeringskvartalet, hvor de skulle bli hentet av sin mor. Klokken 13.55 kom moren og hentet barna og tok dem med seg en tur nedover Karl Johan.

– De skulle egentlig ha kommet tilbake og hentet bilen, men det gjorde de ikke, forteller Kristoffersen.

Kristoffersen mistet en kollega som jobbet i resepsjonen i høyblokken. En annen kollega ble skadd.

Kristoffersen observerte bombebilen 22. juli og opplevde at flere kolleger ble rammet av eksplosjonen. Tirsdag morgen var han første vitne i terrorsaken.

Da Anders Behring Breivik parkerte varebilen tett inntil Høyblokken, tenkte Kristoffersen og hans kollega på Departementenes Servicesenter (DSS) først at det kunne dreie seg om en feilparkering.

– Vi jager bort biler derfra hver eneste dag, for eksempel blomsterbud, taxier eller folk som bare skal inn og levere noe. Så det første vi tenkte, var å få kontakt med sjåføren, men han kom seg unna før vi fikk gjort det, sier Kristoffersen til NTB.

Eneste telefonlinje

I etterkant har han tenkt at det var spesielt at bilen sto parkert så nærme, men DSS-vaktene rakk ikke å fatte noen mistanke før eksplosjonen var et faktum. De nærmeste timene var vaktsentralen den eneste fungerende telefonlinjen inn til høyblokken.

Les også: Får den brutale sannheten om regjeringskvartalet tirsdag

Ingen ble skadd i vaktlokalet, som lå i kjelleren, 20-30 meter fra bombebilen. Men sprengkraften fikk betongen i veggene til å sprekke, og en rekke av skjermene som viste bilder fra overvåkingskameraene deres, gikk i svart.

En av de ansatte i DSS ble drept av bomben, og en annen av resepsjonistene ble meget alvorlig skadd.

Brukte forsvarserfaring

Tor Inge Kristoffersen har tjenestegjort i norske FN-styrker. Blant annet var han halvannet år på Balkan på slutten av 1990-tallet – i NATO-operasjoner Breivik i retten har påstått var en av de viktigste grunnene til at han ble ekstremist. Erfaringen og ballasten fra Forsvaret var god å ha med seg 22. juli, mener Kristoffersen.

Les også: Ekspertene tror ikke på Breivik

– Jeg har vært i en lignende situasjon, hvor en granat slo ned og drepte en kollega 200 til 300 meter unna der jeg lå og sov. Men denne gangen var jeg jo nærmere, og skadene var mer lik de vi så etter store angrep på byer i Bosnia, sier han.

Dagen før han var det første vitnet i 22. juli-saken brukte han til å slappe av hjemme med familien. Tirsdag morgen så han fram til å få det hele overstått.

Les også: Eivind (26) fikk unnskyldning fra Breivik: - Bare taktikk

– Jeg ble litt nervøs da jeg så mitt navn som første vitne under navnet til tiltalte. Men nå syns jeg det er greit å være først. Tiltalte har jeg ikke noe forhold til, så det utgjør ingen forskjell at han er til stede i salen mens jeg vitner, sier Kristoffersen til NTB.

Hør lydloggen fra Oslo Brannvesen 22. juli

Les flere nyheter her

Personvernpolicy