«Det norske marerittet» over for indiske barn

ENGASJERER: Barnevernssaken i Stavanger har skapt et voldsomt engasjement i både Norge og India. Her fra besteforeldrenes protest utenfor den norske ambassaden i New Delhi i starten av mars. (Foto: AFP Photo)
ENGASJERER: Barnevernssaken i Stavanger har skapt et voldsomt engasjement i både Norge og India. Her fra besteforeldrenes protest utenfor den norske ambassaden i New Delhi i starten av mars. (Foto: AFP Photo)

Onkelen overtar omsorgen for to indiske barn som i nesten ett år har blitt tatt hånd om av barnevernet. Mandag tok han dem med seg ut av Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Barnevernet og barnas foreldre har sammen kommet fram til at onkelen bør overta omsorgen. De to barna på ett og tre år har bodd i beredskapshjem siden de indiske foreldrene ble fratatt omsorgen for snart ett år siden.

Foreldrenes advokat Svein Kjetil Lode Svendsen forteller at barna forlot Norge allerede mandag.

– Foreldrene er veldig lettet over at de nå endelig har fått gjennomslag for det ønsket de fremmet i oktober i fjor, og de er glad for at barna nå endelig får dratt til India, sier Svendsen til NTB.

Stor oppmerksomhet

Det var 11. mai i fjor at barnevernet i Stavanger hentet de to indiske barna, ei jente som da var fem måneder gammel og hennes tre år gamle bror. Barna ble plassert i beredskapshjem i Norge.

Saken har vakt stor oppmerksomhet i indiske medier, der den blant annet er omtalt som «det norske marerittet». Representanter fra den indiske ambassaden, indisk UD og indisk presse fulgte saken da den var til behandling i Stavanger tingrett.

Onkelen fra India sa seg i fjor høst villig til å overta omsorgen, men fryktet at en norsk domsavgjørelse ikke ville holde vann i hjemlandet. Han var redd foreldrene kunne komme til å ta barna fra ham så snart de alle var tilbake i India. Foreldrene undertegnet en avtale der de frasier seg omsorgen for barna.

Ble presset

Saken måtte behandles i rettsvesenet ettersom foreldrene ble fratatt omsorgen etter en avgjørelse i fylkesnemnda for barnevern og sosiale saker. Barnevernsjef Gunnar Toresen i Stavanger avviser at kommunen ble presset av medier og myndigheter til å godta løsningen.

– Vi ble presset til å utrede løsningen. Når vi utredet den og kom til at den var god, har vi gått inn i avtalen med stor tro på at en oppvekst hos onkelen i India er et godt og langsiktig alternativ for barna, sier Toresen til NTB.

Takker indiske myndigheter

Stavanger tingrett slår fast at vilkårene for omsorgsovertakelse fra foreldrene fortsatt er til stede, men at opphold hos en familie i Norge ikke lenger er nødvendig, ettersom det er enighet om at barna skal vokse opp hos onkelen.

– På vegne av Stavanger kommune vil jeg rette en takk til indiske myndigheter og norsk UD for godt samarbeid, sier barnevernsjefen.

På grunn av det gode forholdet som er opprettet med indiske myndigheter, regner Toresen med at barnevernet i Stavanger vil få vite hvordan det går med barna i fremtiden – selv om det ikke har rett på det.

Les også: Barnevernet vil gi onkelen omsorgsretten i India-saken

Lettet far

Barnas far blir værende i Norge, mens moren er reist hjem til India. Faren er veldig lettet over avgjørelsen fra tingretten.

– Det var det verste vi har opplevd. Familien vår slet litt, det skal jeg ikke nekte for. Men det burde ha blitt vist mer forståelse for familier som kommer fra et annet miljø, sier barnas far til NRK.

Barnevernssjefen sier han har lært mye av saken.– Vi har lært at det er store utfordringer knyttet til saker som omfatter foreldre som kommer fra andre land, særlig når de ikke har permanent opphold i Norge, sier Toresen, og understreker at det ikke finnes entydige svar på hvordan slike saker skal løses i fremtiden.

Les flere nyheter

Personvernpolicy