Ekspertene tror ikke på Breivik

TØV: Psykolog Pål Grøndahl i en pause under rettssaken mot Anders Behring Breivik. Grøndahl mener Breivik nærmer seg en grense av veltalt tøv i sine forklaringer. (Foto: NTB scanpix)
TØV: Psykolog Pål Grøndahl i en pause under rettssaken mot Anders Behring Breivik. Grøndahl mener Breivik nærmer seg en grense av veltalt tøv i sine forklaringer. (Foto: NTB scanpix)

Terrortiltalte Anders Behring Breivik kjemper i retten for å bli vurdert som tilregnelig. Rettspsykolog Pål Grøndahl mener Breivik er i grenseland med veltalt tøv.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det er et komplisert og sammensatt bilde som er meislet ut, og som er helt i grenseland for tilregnelighet, sier Pål Grøndahl til NTB.

Han mener Breivik svarer klart og tydelig for seg, men at innholdet i det som sies må vurderes opp mot spørsmålet om han er frisk eller ikke.

– Han oppfører seg ryddig, svarer for seg og fremstår balansert. Men det som kommer fram er paranoide synspunkter og mye rart. Spørsmålet blir om dette bygger på ren fantasi fra en paranoid virkelighet, eller om det er snev av realisme i det han sier, sier han.

Spiller med retten

Svenn Torgersen, professor emeritus ved Universitetet i Oslo, tror det kan være riktig at Breivik ikke husker deler av det han gjorde 22. juli 2011.

– Men i det store og det hele tror jeg han husker. Han har en klar vurderingsevne i rettssalen og parerer aktor. Han gjør det på en måte som viser svært god kontroll, en usedvanlig evne til å være klar, sier Torgersen, som deretter konkluderer:

– Breivik driver et spill i retten.

Han understreker også at Breivik virker å ha en evne til nærvær i retten og kontroll over egne tanker.

– Jeg tror man må være forsiktig med å si at han er uberørt. Jeg tror han har et maskeansikt, at han ikke er uberørt, men har stor kontroll, sier han.

Avhumanisert seg

Den erfarne professoren har også konstatert at Breivik har et språk som skaper avstand til drapsofrene og terroren, som «avhumanisering», «avemosjonalisering» og at han har bygget «skjold» rundt seg.

– Han lager disse tekniske ordene, men det er ikke noe psykotisk over ham. De militære bruker jo også slike tekniske uttrykk for å skape avstand, sier Torgersen.

Professoren er åpen for at Breivik kan ha trent seg opp til å ha en slik avstand til ugjerningene sine, og viser også til at han har sagt at de første drapene var vanskeligst. Men så gikk det lettere.

– Dette er noe han kan. Kanskje har han trent seg opp. Men alle og enhver kan ikke det. For mange ville det være helt umulig, sier Torgersen.

Alvorlige personlighetsforstyrrelser

Psykiatrispesialist Kjersti Narud mener at det tegner seg et bilde av at Breivik har paranoid psykose med vrangforestillinger innenfor tankeverdenen spunnet rundt Knights Templar.

– Samtidig er han rasjonell utenfor dette området, og han er i stand til også å skille mellom rett og galt. Det gjør at han er psykotisk, men ikke i rettspsykiatrisk forstand. Det betyr at du har å gjøre med en tilregnelig person, med en eller flere alvorlige personlighetsforstyrrelser, sier Narud til NTB.

Les også de ordrette referatene fra rettssaken de tidligere dagene:

Dag 1: 16.04 2012

Dag 2: 17.04.2012

Dag 3: 18.04.2012

Dag 4: 19.04 2012

Dag 5: 20.04 2012

Dag 6: 23.04.2012

Les alt om rettssaken

Les flere nyheter her

Personvernpolicy