Åpen for alle - alltid

En hånlig unnskyldning

BEKLAGELSE: Anders Behring Breivik benyttet muligheten til å be om tilgivelse i retten mandag. (Foto: NTB Scanpix)
BEKLAGELSE: Anders Behring Breivik benyttet muligheten til å be om tilgivelse i retten mandag. (Foto: NTB Scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Terroristens patetiske forsøk på å be om unnskyldning overfor "uskyldige ofre" etter massedrapet 22. juli i fjor rammer meg i magen minst like hardt som selve drapsbeskrivelsen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Finnes det overhodet en beklagelse eller unnskyldning som er stor nok for de ugjerningene Anders Behring Breivik har begått?

Uansett hvor mye storsinn hver enkelt av oss kan mobilisere, tror jeg det er vanskelig å finne et snev av tilgivelse for det han har gjort. Og det ble ikke lettere da han selv overraskende kom med noe som skulle ligne en beklagelse.

Patetisk beklagelse

Breivik hadde i sitt hode kommet fram til at han muligens hadde drept og skadet noen få uskyldige i aksjonen sin:

- I tillegg så er det jo også andre som ble direkte skadet i regjeringskvartaldetonasjonen som ikke har noen tilknytning til politiske partier eller til departementene, og som ikke jeg under noen omstendigheter ville definert som legitime mål. Og til alle disse ønsker jeg å rette en stor unnskyldning og beklagelse for at det som skjedde, skjedde. Målet er ikke å ramme uskyldige sivile, som disse var, og derfor ønsker jeg å med det dypeste rette en stor beklagelse til de pårørende til (NN) og til alle de andre som ble skadet, og som ikke har noen tilknytning til politiske partier som støtter multikulturalisme, eller til departementene, sa Breivik uten innlevelse.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kranglet om barn

Etter først å ha konstatert at han ikke hadde noen andre å komme med beklagelser overfor, ga han i neste runde til å diskutere aldersdefinisjoner for barn.

Selv om Breivik også her snakket uten mimikk og følelse, var ordene sjokkerende.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Jeg trodde barn var i alderen opp til 14 år. Men nå har jeg fått vite at det er til og med 14 år. Jeg mener at når de er over 14 år så er de ungdom, og så er de voksne når de er over 16 år, sa Breivik og la ut på en lengre forklaring hvor han prøvde å forklare at han egentlig ikke hadde tenkt å drepe noen som var under 18 år, men at det ble vanskelig.

Da han ble spurt om han visste hvor mange han drepte som var under 16 år, tenkte han seg litt om før han svarte:

- Det var ikke mange, det var syv pluss to - ni til sammen som var under 16 år, sa han.

Naturlige ofre

Totalt var 33 av de drepte under 18 år. Alle sammen legitime mål for militante nasjonalister som Anders Behring Breivik. I hvert fall ikke noe å beklage eller be om unnskyldning for.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Men man kommer ikke bort fra det faktum, om at Utøya er en politisk indoktrineringsleir. Og alle de som var der, jobber for implementering av multikulturalismen og dekonstruksjon av den norsk-etniske gruppe og norsk kultur, forklarte Breivik.

Hva hjelper vel en unnskyldning eller beklagelse målt opp mot det horrible tankesettet?

Mest av alt virker dagens beklagelser som om terroristen bruker noen døde og skadede for å håne resten av sine ofre.

• De som har lyst til å fordype seg i ordrett, uredigert referat fra det som blir sagt i retten i disse dager, kan lese alt ved å klikke her.

LES OGSÅ:

Du burde få se og høre Breivik

Ser skremmende normal ut

Den gråtende terroristen

Ingen terrorfri sone

Alt om terrorsaken i ABC Nyheter