Breivik tilpasser forklaringen sin

KRITISK BLIKK: Den rettsmedisinske kommisjon ba mandag om en tilleggserklæring fra de to psykiaterne som står bak den siste sakkyndigrapporten om terrortiltalte Anders Behring Breivik. Fagdommer Wenche Elizabeth Arntzen (i midten) sammen med de to rettspsykiaterne Terje Tørrissen og Agnar Aspaas. (Foto: NTB Scanpix)
KRITISK BLIKK: Den rettsmedisinske kommisjon ba mandag om en tilleggserklæring fra de to psykiaterne som står bak den siste sakkyndigrapporten om terrortiltalte Anders Behring Breivik. Fagdommer Wenche Elizabeth Arntzen (i midten) sammen med de to rettspsykiaterne Terje Tørrissen og Agnar Aspaas. (Foto: NTB Scanpix)

Anders Behring Breivik innrømmer glatt at han tilpasser forklaringen sin til det han tror er nødvendig for å bli erklært tilregnelig.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Breivik mener selv hans mentale ettermæle står på spill når straffesaken mot ham utkjempes i Oslo tingrett. Derfor er det avgjørende for ham å framstille seg slik han mener det er nødvendig for å overbevise retten om at den første erklæringen av ham – som konkluderer med utilregnelighet – bygger på løgner og falske premisser.

Han bekrefter at han i den andre psykiatriske undersøkelsen har forsøkt å rette opp det han beskriver som en overdreven og pompøs framstilling av deg seg selv. Den taktikken kan ha virket, mener Den rettsmedisinske kommisjonen mandag ettermiddag, som påpeker muligheten for at de andre sakkyndige er blitt manipulert.

«De sakkyndige har ikke tatt forbehold om en mulig falsk negativ konklusjon» som følge av Breiviks tilpasninger, skriver Den rettmedisinske kommisjon (RMK) i sine bemerkninger. Et mindretall, to av sju, mener dessuten det er betydelige uoverensstemmelse mellom hans fungering under observasjon og følelsesmønsteret han har vist knyttet til terrorhandlingene 22. juli.

Behandles onsdag

En av tilpasningene er at Breivik har droppet kravet om å få bære sin selvkomponerte gallauniform i retten – slik han i manifestet foreskriver som den korrekte opptredenen for tempelriddere.

– Du sier jo helt åpent her i retten at du uttrykker deg og opptrer sånn at du ikke skal framstå, og jeg bruker dine ord, som gal overfor dem som skal vurdere deg. Hvorfor ville det være fare for at du skulle ende på galehus, som var også dine ord, hvis du skulle sitte i uniform, ville hans forsvarer, advokat Geir Lippestad vite.

– Når jeg nå kjenner til at de som vurderer meg har liten kunnskap om ideologi og militant nasjonalisme, så vil jeg ikke utfordre skjebnen. Det kan bli oppfattet av folk som er helt ukjente med det, som veldig bisart og kanskje litt sinnssykt, svarte Breivik.

Det var ventet at utspørringen av Breivik mandag skulle omhandle hans syn på de to rettspsykiatrisk sakkyndigrapportene. Han har gjentatt flere ganger at han mener den første rapporten består av over 200 løgner, men har så langt ikke gitt noe klart svar på spørsmålet psykiater Torgeir Husby har stilt: Hvorfor skulle vi lyve om dette?

Spørsmålet skal behandles i retten onsdag.

Les også: Rettsmedisinsk kommisjon ber om tilleggserklæring

Forbannet på aktor

Statsadvokat Svein Holden konfronterte Breivik med den nær sagt himmelvide forskjellen mellom hans framstilling av seg selv i manifestet og hvordan han framtrer i retten. Stemningen var til tider amper, og Breivik beskyldte på ny aktoratet for å forsøke å latterliggjøre ham ved å lese opp og be om forklaring på ulike passasjer i manifestet.

Holden svarte med å spørre om Breivik lot seg påvirke av at de fire sakkyndige er delt i synet på spørsmålet om hans tilregnelighet. De fire sitter rett foran den tiltalte og har i løpet av de fem dagene han har forklart seg, både observert og notert flittig.

– Er det du sier i retten påvirket av at det sitter fire psykiatere foran deg, spurte Holden.

– Selvfølgelig er det det. Jeg vet jo at jeg risikerer å havne på galehus og vil unngå det. Og det hjelper jo ikke veldig at du tilrettelegger for at jeg fremstår som sinnssyk ved å ta ting ut av sammenhengen på den måten.

Les også de ordrette referatene fra rettssaken de tidligere dagene:

Dag 1: 16.04 2012

Dag 2: 17.04.2012

Dag 3: 18.04.2012

Dag 4: 19.04 2012

Dag 5: 20.04 2012

Dag 6: 23.04.2012

Les alt om rettssaken

Les flere nyheter her

Personvernpolicy