Mann (62) omkom i eksplosjon i Fredrikstad

En 62 år gammel mann omkom og minst tre personer ble lettere skadd i gasseksplosjonen i Mills-fabrikken i Fredrikstad mandag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Eksplosjonen skjedde under vedlikeholdsarbeid på et propananlegg tilknyttet Mills Fabrikker i byen. Både fabrikkbygningen og nærliggende bygninger fikk store skader i eksplosjonen, som blåste ut vinduer i nærheten og fikk hus i Fredrikstad til å riste.

Den første meldingen om eksplosjonen kom klokken 16.16, og det ble slått katastrofealarm hos nødetatene og helsevesenet i fylket.

Redningsmannskaper og spesialhunder søkte mandag ettermiddag og kveld gjennom bygningen etter eventuelle andre personer der inne, men politiet har ingen grunn til å tro at flere enn de fire ble fysisk rammet av eksplosjonen. Mills savner dessuten ingen av sine ansatte etter eksplosjonen.

– Mannskaper fra brannvesenet har gjennomført undersøkelser på skadestedet og de har ikke funnet flere personer. Men det pågår fortsatt arbeid på stedet, så vi kan ikke bekrefte dette 100 prosent ennå, sier Svend Roger Gundersen i medieenheten i Østfold politidistrikt til NTB.

Omkring 20 på jobb

Han legger til at det er litt tidlig å slå fast at det ikke er flere skadde, men at politiet har all grunn til å tro at ingen flere personer ble fysisk rammet av eksplosjonen.

Om lag 20-25 personer var på jobb i fabrikken da det smalt. En kvinnelig Mills-ansatt ble lettere skadd i eksplosjonen. Selskapet har sendt folk til fabrikken for å ta hånd om de ansatte.

Østfold politidistrikt har bedt om bistand fra bombegruppa ved Oslo politidistrikt. Mandag kveld pågår det teknisk og taktisk etterforskning på stedet.

Det er ikke lenger eksplosjonsfare i området, ifølge brannvesenet, men politiet har opprettet en sikkerhetssone rundt fabrikken.

Hovedredningssentralen Sør-Norge sendte et Sea King redningshelikopter til Fredrikstad for å frakte ut eventuelle skadde, men det ble kalt tilbake like etter klokken 18.30.

– Meldingen vi fikk fra AMK var at flere kunne være omkommet og hardt skadd, sa redningsleder Ola Vaage til NTB kort tid etter eksplosjonen.

To av de skadde ble sendt til Sykehuset Østfold i Fredrikstad.

- Dette er svært trist

Ledelsen ved Mills Fabrikker i Fredrikstad sendte mandag kveld ut en pressemelding der de uttaler seg om eksplosjonen som rammet anlegget tidligere på dagen og krevde menneskeliv.

– Dette er svært trist – og tankene våre går til den omkomnes familie og pårørende, sier administrerende direktør Tore Haugsdal.

– Vi forstår at det har vært en rystende opplevelse for dem som var på arbeid i fabrikken – og for alle som oppholdt seg i området rundt. Uavhengig av årsaken til ulykken vil vi beklage den skremmende opplevelsen dette må ha vært, heter det videre.

Tirsdag arrangerer Mills et informasjonsmøte for ansatte og de som bor i nærheten av fabrikken.

Vedlikehold av tank

Eksplosjonen skjedde sannsynligvis i forbindelse med tømming eller vedlikeholdsarbeid av en gasstank.

– Årsaken til ulykken og konsekvensene av den kjenner vi ikke til. Her og nå er vårt fokus å ta vare på dem som trenger det, sier administrerende direktør Tore Haugsdal i Mills.

Ifølge fabrikksjef Hilde Fløgstad ved Mills i Fredrikstad skjedde eksplosjonen da en gassbil var i ferd med å tømme og utføre service på en tank på området.

Betydelige skader

Østfold politidistrikt fikk melding om eksplosjonen klokka 16.20, men den første meldingen om eksplosjonen kom til AMK klokka 16.16.

Et ambulansehelikopter landet ved fabrikken klokka 17.15, forteller István Tálos, som kom kjørende forbi eksplosjonsstedet kort tid etter at det smalt.

– Et stort området er sperret av rundt eksplosjonsstedet og det er betydelige skader på bygningene rundt. Blant annet er glassfasaden i en Biltema-forretning like ved helt knust. Også selve produksjonshallen til Mills ser ut til å ha fått betydelige skader, sier Tálos til NTB.

Han legger til at en ansamling lagertanker på utsiden ser ut til å være intakte, det samme gjelder en stor gasstank inne på området.

Voldsomt smell

Et vitne som var på Biltema-forretningen forteller om et voldsomt smell.

– Her ble hele glassfasaden blåst inn. Taket raste inn. Trær ligger over veien og sperrer inn- og utkjøring, sier Jan Erik Amundsen til Fredriksstad Blad sin nettutgave.

En av de ansatte i forretningen, Monica Nordahl, var på jobb da det smalt.

– Vi hørte et vanvittig smell, og vi ble trykket tilbake. Jeg trodde andre etasje falt ned over oss. Fasaden ble knust, og det er glass overalt. Til og med vinduer på motsatt side av bygget (kjøpesenteret red.anm) er knust. Alle var sjokkerte. Jeg har fremdeles glassplinter på meg, sier Nordahl til ABC Nyheter.


Les flere nyheter

Vinduene på fasaden til Biltema på andre siden av gaten til Mills-fabrikken ble knust i eksplosjonen. (Foto: Paul A. Nordal/ABC Nyheter)Vinduene på fasaden til Biltema på andre siden av gaten til Mills-fabrikken ble knust i eksplosjonen. (Foto: Paul A. Nordal/ABC Nyheter)

Personvernpolicy