Stangeland frifunnet etter fire tunge år

(Foto: Scanpix)
(Foto: Scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Høyesterett har forkastet anken over lagmannsrettens dom, og Magnus Stangeland (Sp) er dermed endelig frikjent i stortingspensjonssaken. – Jeg er utrolig lettet og glad, sier han.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I november ble den tidligere stortingsrepresentanten frikjent for grovt uaktsomt bedrageri i Borgarting lagmannsrett, etter å ha blitt dømt til 60 dagers fengsel i Oslo tingrett. Nå har Høyesterett forkastet påtalemyndighetens anke over lagmannsrettens frifinnende dom.

– Jeg er utrolig lettet og glad over at Høyesterett endelig har frifunnet meg. Det er ikke til å legge skjul på at det har vært en tung tid disse fire årene og å gå igjennom alt det som jeg føler har blitt stilt opp mot meg, sier Stangeland til NTB.

Stortingspensjonene kom i søkelyset i 2008, da en rapport fra Riksrevisjonen slo fast at flere representanter hadde mottatt for mye i pensjon.

– Symbol på alt jeg ikke sto for

Stangeland ble tiltalt for å ha mottatt urettmessig mye i pensjon fra Stortinget, samtidig som han hevet fast lønn for konsulentarbeid, styrehonorar og hadde fri bil til en samlet verdi av 536.000 kroner.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Først gjør du alt i beste mening og tjener folket, og så blir du stemplet for å ha gjort noe som overhodet ikke passer med det bildet du har av deg selv. Jeg følte at i og med at jeg var den første som gikk rettsveien helt ut, så ble jeg et ansikt og et symbol på alt det jeg ikke står for, sier Stangeland.

Full støtte

Da han satt på Stortinget hadde Stangeland fått opplyst fra pensjonsordningens sekretær at verken inntekter av styrehonorar eller fordel av fri bil var relevant ved vurderingen av om inntektsgrensen var overtrådt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Høyesterett slår fast at Stangeland verken opptrådte grovt uaktsomt eller at han overtrådte bestemmelsen om grovt uaktsomt bedrageri, ettersom han ikke forledet pensjonsordningens sekretær.

Takker for støtte

«I en slik situasjon kan det etter Høyesteretts syn i alminnelighet ikke kreves at en pensjonssøker gjør ytterligere undersøkelser», heter det i avgjørelsen som kom fra Høyesterett mandag. Det var i Stangelands situasjon ingenting som tilsa at han burde ha foretatt nærmere undersøkelser, utover det å stole på den informasjonen han fikk av pensjonsordningens representant på Stortinget, slår retten fast.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Senterpartimannen takker nå alle som har støttet ham i kampen i rettsvesenet.

– Jeg er veldig glad for den støtten jeg har fått hele tiden fra både kjent og ukjent hold. Det har holdt meg oppe gjennom alle disse årene.

Talleraas

De to eneste som har måttet møte i retten i denne saken, er Magnus Stangeland og tidligere stortingsrepresentant Anders Talleraas (H). Lagmannsretten ankebehandling av pensjonssaken mot Anders Talleraas (H) er utsatt i påvente av Høyesteretts behandling av Stangelands sak.

I Oslo tingrett ble Talleraas dømt til et halvt år i fengsel for grovt uaktsomt bedrageri.

– Jeg er i dag også lettet på vegne av alle mine tidligere stortingskolleger, og jeg håper virkelig det går bra for Talleraas også, sier Stangeland.

Les flere nyheter