- Derfor får du hjernefrys

Kaldt, godt og noen ganger vondt. (Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)
Kaldt, godt og noen ganger vondt. (Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)

Mekanismen kan være viktig i andre typer hodepine også, mener forskerne.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Du har sikkert kjent dem, de kraftige smertene du kan få i hodet etter at du har tatt en litt for stor bit av en iskald iskrem.

På engelsk kalles det nettopp ice cream headache eller brainfreeze, og ny forskning antyder at det oppstår når blodstrømmen til hjernen endres idet noe iskaldt treffer ganen.

I en liten studie ga forskerne deltagerne en slik iskald opplevelse i laboratoriet, for så å studere hvordan det påvirket blodstrømmen til hjernene deres.

Det som kom frem var at blodstrømmen i en arterie som forsyner deler av hjernen med blod (Arteria cerebri anterior), plutselig økte, for så raskt å forsvinne igjen da denne blodåren trakk seg sammen.

Denne raske utvidelsen og sammentrekningen av arterien kan være en type selvforsvar for hjernen, sier forsker Jorge Serrador, ved Harvard Medical School, ifølge en pressemelding fra American Physiological Society.

- Hjernen er nokså temperatursensitiv, så denne mekanismen kan være en måte å sikre at hjernen holder seg varm, sier Serrador i meldingen.

Fordi migrenepasienter oftere får slik hodepine enn andre, mener forskerne at andre typer hodepine også kan ha med liknende mekanismer å gjøre.

Kilder: Forskning.no og HealthDay

Les også:

Migrene kan gi depresjon

Hussopp kan være årsaken til hodepinen din

Slik lever du best med migrene

Les mer om helse i ABC Nyheter

Personvernpolicy