Skremt av Le Pen

Analytikere mener Marine Le Pen (bildet) sin høye oppslutning er en protest mot den politiske eliten i Frankrike, som både sosialistene og de konservative er en del av. (Foto: Epa/NTB scanpix)
Analytikere mener Marine Le Pen (bildet) sin høye oppslutning er en protest mot den politiske eliten i Frankrike, som både sosialistene og de konservative er en del av. (Foto: Epa/NTB scanpix)

Europeiske politikere er sjokkerte over innvandringsmotstanderen Marine Le Pens brakvalg i Frankrike. Vinden fra ytre høyre vil sette preg på valgkampen de neste to ukene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Le Pen fikk en oppslutning på 18 prosent i første runde av presidentvalget søndag. Dermed fikk hun større oppslutning enn hennes far og meningsfelle Jean Marie Le Pen noen gang gjorde.

Les også: Le Pen ødela sosialistenes jubelkveld

Mandag ringte flere framtredende politikere i andre europeiske land med alarmklokkene.

– Jeg er bekymret over motviljen mot åpne samfunn, mot et åpent Europa, som er kommer til uttrykk, sa Sveriges utenriksminister Carl Bildt.

– Dette er veldig urovekkende, sa hans danske kollega Villy Søvndal.

Merkel bekymret

Tysklands statsminister Angela Merkel sa seg også bekymret over framgangen for Marine Le Pen og den ytre høyrefløyen i Frankrike.

– Den høye oppslutningen er alarmerende, men jeg håper det ordner seg i andre runde, framholdt Merkel via sin talsmann Georg Streiter. Merkel har hatt et nært samarbeid med den sittende presidenten og har gitt sin støtte til ham.

Les også: Seierssikker Hollande vant første valgrunde

Men Sarkozy står nå foran en vanskelig oppgave for å sikre seieren mot sosialisten François Hollande i den avgjørende runden: Han må kapre Marine Le Pens tilhengere på ytre høyre uten å støte fra seg sentrumsvelgerne.

Proteststemmer

Analytikere mener Marine Le Pens høye oppslutning er en protest mot den politiske eliten i Frankrike, som både sosialistene og de konservative er en del av.

– Ingenting vil bli som før. Det franske folket har invitert seg selv til elitens bord, sa Le Pen søndag.

Trolig gikk Le Pens budskap om å trekke Frankrike ut av eurosamarbeidet hjem hos velgerne. Beskyttelse av fransk industri og franske arbeidsplasser var et annet sentralt tema for henne, i tillegg til partiets velkjente innvandringsmotstand og nasjonalisme.

Opptur for Hollande

Den første omgangen i det franske presidentvalget ble en opptur for Sosialistpartiets kandidat. Hollande fikk 28,6 prosent av stemmene mot 27,1 for Sarkozy.

– Løpet er ikke kjørt for Sarkozy. Alle trodde at Hollande skulle få 5 prosent mer enn Sarkozy i første runde, men det gjorde han ikke. Derfor kan Sarkozy fortsatt bli valgt, sier Thomas Lam fra presidentens høyreparti UMP til NTB.

Les også: Hollande og Sarkozy må fri til protestvelgerne

Han mener Sarkozy må bruke tiden fram mot finalen på å avkle Hollandes politikk snarere enn å bevege seg til høyre for å tekkes Le Pen-velgerne.

– Folk stemmer ikke på Hollande fordi de liker ham, men fordi de stemmer mot Sarkozy.

– Vårt hovedproblem er Sarkozy og feilene han har gjort. Det er trist at problemet ikke er hvordan han har styrt landet, men hans personlighet, mener Lam, som leder UMPs ungdomsorganisasjon i Asnières-sur-Seine like utenfor Paris.

Nøkkelrolle

Rekordoppslutningen om Marine Le Pen har gjort sluttrunden om to uker mer åpen enn ventet. Det store usikkerhetsmomentet er hva Le Pen-velgerne gjør. Vil de stemme på Sarkozy eller Hollande? Eller vil de bli hjemme?

Ifølge Ifop-instituttet vil 48 prosent av dem støtte Sarkozy, mens 31 prosent vil stemme på Hollande. Hos OpinionWay er tallene henholdsvis 39 og 18 prosent.

– Hvis strømmen blir som målingene viser, er dette i praksis en umulig oppgave for Sarkozy, sier Carine Marcé fra instituttet TNS Sofres.

Sarkozy forsøkte allerede søndag kveld å fri til Le Pen-velgerne. Men han balanserer på en knivsegg og risikerer å støte fra seg velgere i sentrum hvis han går for langt til høyre.

– Sarkozy er isolert, sier Rémi Féraud, som er leder for Sosialistpartiet i Paris, til NTB.

De grønnes Eva Joly og venstreradikaleren Jean-Luc Mélenchon har anbefalt sine velgere å støtte Hollande 6. mai.

Les flere nyheter

Personvernpolicy