Åpen for alle - alltid

Kulturrådet vil ha boklov med fastpris

Kulturrådet vil ha boklov og at bøkene til Knausgård og andre forfattere fortsatt skal ha fastpris, de første månedene etter utgivelsen. (Foto: NTB scanpix)
Kulturrådet vil ha boklov og at bøkene til Knausgård og andre forfattere fortsatt skal ha fastpris, de første månedene etter utgivelsen. (Foto: NTB scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kulturrådet mener Norge bør få en boklov der fastprisen på bøker blir opprettholdt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forbrukerrådet er uenig. Rådet er enig med Konkurransetilsynet som mener at en fastprisordning bør avvikles fordi den er til skade for forbrukeren. LO på sin side støtter innføringen av en boklov og fastpris.

Dette går fram av høringsuttalelsene til to utredninger om litteratur- og språkpolitiske virkemidler bestilt av Kulturdepartementet.

Mange uttalelser

I alt er det til nå lagt ut 34 høringsuttalelser på Kulturdepartementets nettsider, to av dem er fra departementer som ikke har merknader.

Bokbransjen selv, både forleggere og forfattere, ønsker at dagens fastprisordning skal fortsette. Det er blant andre Kulturrådet enige i.

– Boklov og fastpris ligger ikke innenfor vårt ansvarsområde, men vi er et rådgivende organ for departementet i litteraturspørsmål og har derfor sett på hvilke konsekvenser dette vil ha både for våre ordninger og for helheten i det litterære systemet, sier konstituert seksjonsleder for litteratur i Kulturrådet, Arne Vestbø.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kulturrådet mener oppheving av fastprisen vil kunne føre til bortfall av normalkontrakter for forfattere, dyrere smale bøker og priskonkurranse på masselitteratur.

Les også: Fastprisen fortsetter

Mangler

Kulturrådet mener det er flere mangler ved den ene utredningen, som er gjort av Oslo Economics.

– Rapporten vitner om manglende forståelse for helheten i kulturpolitikken, her er det veldig mye samfunnsøkonomi. Bibliotekenes rolle blir for eksempel ikke nevnt, og innkjøpsordningen, som vi har ansvaret for, ser det ikke ut til at utrederne helt har fortstått, sier Vestbø til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han sier at han synes det er synd hvis en slik rapport skal legges til grunn for utformingen av norsk litteraturpolitikk.

– Men jeg stoler på at departementet gjennom den andre rapporten og ulike høringsuttalelser får nok beslutningsgrunnlag, sier Vestbø.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Advarer mot endringer

Ser på andre land

Den andre rapporten, som har fått tittelen «Til bokas pris», ser på litteraturpolitiske virkemidler i 15 europeiske land og konkluderer med at Norge bør få en boklov med fastpris.

I dag har bokbransjen et unntak fra konkurranseloven som gjør at bøker selges for en fastpris fastsatt av forlagene i utgivelsesåret og fram til 1. mai året etter utgivelse. Dispensasjonen for skjønnlitterære bøker gjelder ut 2014. Unntaket kommer ikke til å bli videreført, og Kulturdepartementet vurderer derfor hva som skal erstatte dagens fastprisordning.

Kommersielle interesser

Forbrukerrådet peker i sin høringsuttalelse på at bokbransjen er en bransje med kommersielle interesser.

– I dette ligger interesse for profittmaksimering ved salg av bøker, heter det blant annet.

Forbrukerrådet mener kulturpolitiske mål knyttet til tilgjengelighet og bredde må skje gjennom innkjøpsordninger, finansiering av skole- og folkebibliotek og støtteordning for forfattere.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nasjonalbiblioteket er usikker på om det bør innføres en boklov. I høringsuttalelsen pekes det på at ingen av de to utredningene går særlig dypt inn i de nye utfordringene bokbransjen står ovenfor når det gjelder digitalt materiale.

– På bakgrunn av at de største utfordringene for norsk språk og litteratur framover er knyttet til det digitale og til bibliotekenes formidlingsrolle vil det være usikkert om det er en boklov som er svaret på disse litteraturpolitiske utfordringene, konkluderer Nasjonalbiblioteket. (©NTB)

Les flere kultursaker på ABC Nyheter

Les flere nyheter her