– Kamper ved Damaskus

Syrere har samlet seg for å protestere mot president Bashar Al-Assad in Kafranbel, ved Idlib nord i landet. Foto: Raad Al Fares / REUTERS / NTB scanpix.
Syrere har samlet seg for å protestere mot president Bashar Al-Assad in Kafranbel, ved Idlib nord i landet. Foto: Raad Al Fares / REUTERS / NTB scanpix.

Drønn av kraftige eksplosjoner kunne høres i Syrias hovedstad Damaskus mandag. Det lille teamet med FN-observatører er ventet til hovedstadsregionen i løpet av dagen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge den syriske opposisjonen raste det kamper mellom regjeringssoldater og opprørere i utkanten av Damaskus mandag morgen. Innbyggere skal ha blitt grepet av panikk som følge av de kraftige eksplosjonene.

– Lyden av minst ti høye eksplosjoner kunne høres i hovedstaden. Så langt har vi ingen sårede eller drepte, men sammenstøtene er konsentrert om forstedene ved Damaskus, sier aktivisten Hayatham al-Abdulah til nyhetsbyrået DPA.

Les også: Aktivister: - Minst 13 drept i Syria

Teamet med FN-observatører var samme dag ventet å besøke områder i nærheten av hovedstaden. I helgen besøkte de blant annet opprørsbastionen Homs, noe som førte til at situasjonen roet seg noe på bakken. Andre steder i landet skal imidlertid bombardementene og skytingen ha fortsatt for fullt.

Utvidelse

Observatørteamet består av i underkant ti offiserer, men i løpet av uka skal det utvides til 30. To nye observatører var ventet til Syria mandag.

Meningen er så at antallet skal trappes opp til 300, i tråd med lørdagens vedtak i FNs sikkerhetsråd.

Les også: Sikkerhetsrådet sier ja til flere Syria-observatører

Søndag besøkte observatørene også provinsen Hama sentralt i landet, der de møtte guvernøren, ifølge det statlige nyhetsbyrået Sanaa. Søndag kveld begynte regjeringssoldater å storme områder i utkanten av regionen til tross for observatørenes nærvær, melder opposisjonskilder.

Møtte opprørere

Opposisjonen melder også at observatørene har besøkt al-Rastan, en opprørskontrollert by som ligger mellom Homs og Hama.

Observatørene har her møtt representanter for Den frie syriske hæren, opprørsstyrken som hovedsakelig består av desertører fra den ordinære hæren.

Minst 17 mennesker, deriblant fem soldater, ble drept i volden i Syria søndag, opplyser eksilorganisasjonen Syrian Observatory for Human Rights.

Syria-utsending Kofi Annan skal tirsdag informere FNs sikkerhetsråd om situasjonen.

Les flere nyheter her

Personvernpolicy