Mot nyvalg i Nederland

Nederlands ytre høyrepolitiker Geert Wilders snakker med pressen 21. april i år. Wilders trakk seg fra samtalene med regjeringen om budsjettkutt på lørdag og mener det bør holdes nyvalg så snart som mulig. Foto: Reuters / NTB scanpix
Nederlands ytre høyrepolitiker Geert Wilders snakker med pressen 21. april i år. Wilders trakk seg fra samtalene med regjeringen om budsjettkutt på lørdag og mener det bør holdes nyvalg så snart som mulig. Foto: Reuters / NTB scanpix

Nederlands regjering samles til krisesamtaler mandag etter at de mistet støtten fra Geert Wilders' Frihetsparti PVV. Nyvalg er svært sannsynlig, ifølge statsminister Mark Rutte.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Regjeringskrisen i Nederland

* Lørdag ble det klart at Geert Wilders' Frihetsparti PVV ikke vil støtte regjeringens forslag til budsjettkutt på 14-16 milliarder euro.

* Samtalene om hvordan Nederland kan oppfylle EUs krav om budsjettdisiplin har pågått i sju uker.

* Statsminister Mark Rutte fra liberale partiet VVD har siden oktober 2010 ledet en sentrum-høyreregjering som har støttet seg på PVV.

* Rutte vil nå søke støtte for sitt budsjett hos mer EU-vennlige opposisjonspartier, som Arbeiderpartiet PvdA. Om dette mislykkes vil det bli utlyst nyvalg i landet.

* Et nyvalg vil sannsynligvis finne sted i september eller oktober. (©NTB)

– Valg er sannsynlig nå. Jeg vil snakke med nasjonalforsamlingen for å komme gjennom denne situasjonen, sa Rutte etter at de sju uker lange budsjettforhandlingene med Wilders kollapset i helgen.

Nyvalg kan komme til å bli kunngjort allerede mandag, og vil i så fall trolig finne sted i september eller oktober, ifølge eksperter.

Wilders parti PVV har sørget for at Ruttes regjeringskoalisjon har fått flertall i nasjonalforsamlingen. Men Wilders nekter å gå med på budsjettkuttene Rutte forsøker å presse gjennom.

– Frihetspartiet er enstemmig imot diktatene fra Brussel og angrepene på våre eldre, skrev Wilders i en twittermelding søndag.

Svært usikkert

Regjeringen vil kutte mellom 14 og 16 milliarder euro for å få kontroll over budsjettunderskuddet. Den må nå søke støtte hos opposisjonen for å få gjennomført kuttene.

Regjeringen møtes til krisesamtaler mandag, og Rutte må avgjøre om han skal gå av. Dronningen kan i så fall akseptere et ønske om å gå, noe som vil føre til nyvalg. Eller hun kan be Rutte forsøke danne en ny koalisjonsregjering.

Men meningsmålingene viser at det er svært usikkert hva slags ny regjering Nederland kan få.

Nederland er nødt til å gjennomføre budsjettkuttene for at landet skal oppfylle det europeiske målet om et budsjettunderskudd på under 3 prosent av BNP.

Les også: Varsler gigantisk europeisk gjeldsbølge

Nedgradert

Kredittvurderingsbyrået Fitch har varslet at det kan komme til å nedgradere Nederlands kredittverdighet på grunn av høy gjeld. Mister landet trippel A-ratingen, vil lånekostnadene stige.

Regjeringskaoset i Nederland sår også tvil om landets støtte til finanspakten, som regnes som avgjørende for å stagge gjeldskrisen i eurosonen. EUs økonomikommissær Olli Rehn ber Rutte-regjeringen innstendig om å fortsette arbeidet med å få budsjettkuttene gjennom.

Regjeringene i alle EUs 27 land, unntatt Storbritannia og Tsjekkia, har undertegnet finanspakten om strengere budsjettkontroll.

Men pakten må ratifiseres av nasjonalforsamlingene innen utgangen av året.

Les også: - Jeg er bekymret for Europas skjebne

Ingen rollemodell

– Nederland vil ikke lenger kunne være en rollemodell for andre. Andre land vil kunne si: «Dersom de ikke kutter, hvorfor skal vi?», sier økonomiprofessor Jaap Koelewijn til Reuters.

En meningsmåling offentliggjort søndag, viser at det vil bli vanskelig raskt å danne en ny koalisjonsregjering, og at Wilders' muligheter til å danne regjering er små.

Ifølge målingen som ble gjennomført etter budsjettforhandlingene kollapset, vil ingen av partiene få flertall om det blir holdt valg i morgen. Ruttes parti, De liberale, har økt sin ledelse, men blir tett fulgt av to venstrepartier. (©NTB)

Les også: Vil gjøre Frp til snusernes parti

Les flere nyheter

Personvernpolicy