
Islands tidligere statsminister får sin dom

Den eneste politikeren i verden som hittil er tiltalt for sin rolle i finanskrisen i 2008, Islands tidligere statsminister Geir Haarde, får nå sin dom.
En islandsk domstol avgjør i dag om Haarde bærer et personlig ansvar for det økonomiske uføret Island havnet i da landets banksystem kollapset høsten 2008.
Haarde er tiltalt på fire punkter for forsømmelse og risikerer opptil to års fengsel om han blir funnet skyldig. Den 61 år gamle ekspolitikeren nekter straffskyld.
Havariet av banken Icesave, som rammet tusenvis av bankkunder i Nederland og Storbritannia, førte til en voldsom krangel om kompensasjon som ennå ikke er løst.
– Ingen skjønte
– Ingen av oss skjønte da at det var noe galt med banksystemet, slik det ser ut til at var tilfelle, sa Haarde da rettssaken startet i begynnelsen av mars.
Kun i ettertid var det mulig å se at ikke alt var som det skulle være, ifølge eksstatsministeren.
Les også: Islands tidligere statsminister stilles for riksrett
Haarde ble tiltalt for grov forsømmelse og for ikke å ha tatt de nødvendige tiltakene for å forhindre krisen. Island ble kastet inn i dyp resesjon etter bankkollapsen høsten 2008. Haarde mener han gjorde det som var best for landet, og at tiltalen er en «politisk forfølgelse».
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenHistorisk
Rettssaken er enestående i Islands historie. Muligheten for Landsdomur, som riksrett kalles på islandsk, ble nedfelt i landets lover for mer enn 100 år siden, men dette er første gang den tas i bruk.
Geir Haarde tilhører det konservative Selvstendighetspartiet og var statsminister på Island fra 2006 til 2009. Selvstendighetspartiet gjorde i forkant av riksrettssaken forsøk på å få den avblåst, men lyktes ikke.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenI den islandske befolkningen er det også et voksende sinne over at ingen av dem satt med ansvaret i bankene som kollapset er blitt stilt for retten.
Frifinnes?
– Jeg håper han blir idømt fengselsstraff, fordi det trenger vi. Han fikk advarsler i mange år uten at han gjorde noe som helst med det, sier den 66 år gamle aktivisten Hordur Torfason til Reuters.
Torfason ledet protestbevegelsen etter at krisen rammet Island.
Mange jurister mener imidlertid det er god sjanse for at Haarde blir frifunnet mandag. Det har vært kritikk mot at ingenting fra rettssaken er blitt TV-overført, men mandagens dom blir direktesendt på islandsk TV.