50-øringen: Nå er den historie

Siste reis for Norges siste kobbermynt. 1. mai er det slutt for den brune 50-øringen fra 1996. Her på vei i «heisen» mot destruksjonsmaskinen. Etter den turen selges de fordums mynter som skrapmetall på det åpne marked, før gjenvinning i nye kobberprodukter.
Foto: Morten Holm / NTB scanpix
Siste reis for Norges siste kobbermynt. 1. mai er det slutt for den brune 50-øringen fra 1996. Her på vei i «heisen» mot destruksjonsmaskinen. Etter den turen selges de fordums mynter som skrapmetall på det åpne marked, før gjenvinning i nye kobberprodukter. Foto: Morten Holm / NTB scanpix

Det går mot slutten av en æra: Fra 1. mai er norske kobbermynter historie. Da er ikke lenger den brune 50-øringen gangbar som gyldig betalingsmiddel.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om 50-øringen – Norges siste koppermynt

• Den brune 50-øringen har vært i omløp siden 16. september 1996. Ikke lenger gyldig betalingsmiddel etter 1. mai 2012.

• Vitale mål: diameter 18,5 mm, tykkelse 1,7 mm, vekt 3,6 gram.

• Legering: 97 prosent kopper (Cu), 2,5 prosent sink (Zu), 0,5 prosent tinn (Sn).

• Formgiver: Grazyna Jolanta Lindau.

• Preg forside (advers): Kongekronen over Det Norske Mynhtverkets merke korslagt hammer og bergsjern. (Fra og med pregeår 2007 er myntdirektørens initialer tatt bort.)

• Preg bakside (revers): Fabeldyr fra portalen på Urnes stavkirke.

(Kilde: Norges Bank)

Men om den avdankede lille kobbermynten kanskje er «bare 50 øre» for deg, er den gull verd for Kreftforeningen. Mange er engasjert i innsamling av den siste brune til støtte for kreftsaken.

Facebook har nesten 70.000 engasjert seg, privat, i barnehager, på skoler og arbeidsplasser, får NTB opplyst i Kreftforeningen.

– Siste kobbermynt

Den nest siste koppermynten som gikk ut av sirkulasjon i Norge var det legendariske «kumlokket» – den for de fleste guttunger på 50-, 60- og 70-tallet svært så kjære og velsignet store 5-øren med kong Olavs portrett på frontsiden og en elg på den andre.

Den forsvant i 1973, og dermed forsvant også gutta som kaster på stikka, det sikreste vårtegn i Norge etter krigen. Året før falt 1- og 2-øringene som offer for inflasjonen. I 1982 var det slutt for en forminsket – og dermed for gutta helt ubrukelig – utgave av 5-øringen i kobber.

Nå forsvinner 50-øren, som består av 97 prosent kobber, 2,5 prosent sink og 0,5 prosent tinn og med metallverdi langt under pålydende.

– Dagens 50-øring blir etter alt å dømme den siste kobbermynt i Norge. Hvis ingenting uforutsett skjer, sier Trond Eklund i Norges Bank, direktør i avdeling for kontante betalingsmiddel, til NTB.

Paller med mynt

Allerede et par uker før det blir endelig stopp, har Norges Bank pallevis med brun mynt i sitt hvelv på Bankplassen i Oslo. Nå venter de på destruksjon for å bli omskapt til andre nyttige gjenstander.

De siste paller med nypregede, skinnende 50-øringer kommer aldri i sirkulasjon. Disse brune myntstablene er de siste i denne valør som rullet ut fra myntverket, direkte til destruksjon i Norges Bank. 1. mai er det slutt for 50-øringen som fullt gyldig betalingsmiddel i Norge. Foto: Morten Holm / NTB scanpixDe siste paller med nypregede, skinnende 50-øringer kommer aldri i sirkulasjon. Disse brune myntstablene er de siste i denne valør som rullet ut fra myntverket, direkte til destruksjon i Norges Bank. 1. mai er det slutt for 50-øringen som fullt gyldig betalingsmiddel i Norge. Foto: Morten Holm / NTB scanpix

Nå kan det bli til hva som helst der det brukes kobber – kobbertak, renner eller beltespenner, for ikke å snakke om kobberledninger.

– Men det har ikke Norges Bank noen innflytelse på – myntene som kommer inn til oss vil bli destruert i maskin og videresolgt som metallskrap på det åpne market, før det går til gjenvinning, sier Trond Eklund.

Ifølge Norges Bank var det per 31. mars i år ca. 370 millioner 50-øringer i sirkulasjon. Det tilsvarer en pengeverdi på rundt 185 millioner kroner. Hvor mye av dette som kommer tilbake til sentralbanken, er vanskelig å anslå.

Gull verd mot kreft

Aldri så «galt» så er det godt for noe. Flere banker tar imot 50-øringene kostnadsfritt for Kreftforeningen.

Tøm lommer, skuffer og skap for 50-øringer og gi dem til kreftsaken, er oppfordringen.

– Vårt arbeid er basert på innsamlede midler, så hver mynt i Norge har betydning for oss, sier generalsekretær Anne Lise Ryel.

1. mai er det slutt for for Norges siste kobbermynt - 50-øringen fra 1996. Her et lite utvalg av kobbermynten i oppsamlingstanken før destruksjon i Norges Bank. Foto: Morten Holm / NTB scanpix1. mai er det slutt for for Norges siste kobbermynt - 50-øringen fra 1996. Her et lite utvalg av kobbermynten i oppsamlingstanken før destruksjon i Norges Bank. Foto: Morten Holm / NTB scanpix

– Bankene tar imot, teller og setter pengene inn på vår konto 1503.25.30114 – helt gratis. Det er vi svært takknemlig for, sier Ryel.

Tre 50-øringer fra hver nordmann blir 7,5 millioner kroner. Vi tar imot hver eneste lille mynt med takk, sier hun.

Pengene vil gå til blant annet forskning på seneffekter, men generalsekretæren ønsker også lengre åpningstid for Kreftlinjen, slik at flere kan ringe og få gode råd.

Les også: Norges bank vil fjerne 50-øringen

Mynthistorisk

Årlig har Norges Bank de siste årene sendt ut mellom 15 og 22 millioner 50-øringer. I dag brukes mynten i butikker som veksel, mens kundene i stor grad legger den til side i stedet for å bruke den ved senere betalinger. Derfor trekkes 50-øringen som ordinær betalingsmynt, ifølge Norges Bank.

Men vil den få kommersiell verdi i samlermarkedet?

– Absolutt ikke. I så fall må du vente i mange hundre år, og det blir vel litt langt fram for de fleste ... Men 50-øringen er historisk. Den blir trolig den siste kobbermynt i Norge. Derfor vil jeg varmt anbefale mynthistorisk interesserte å skaffe seg et fint eksemplar til samlingen, sier Georg Klammt i Oslo Mynthandel til NTB.

Les flere nyheter

Etter destruksjon: Denne kobberhaugen har bare metallverdi, langt under pålydende 50 øre som for få minutter siden var tydelig preget inn i overflaten. Nå kan det bli beltespenner eller eksklusive takrennmer i kobber. Eller havner det på taket for å beskytte det kongelige slott? Der skal det legges 2.200 kvadratmeter skinnende kobber. Foto: Morten Holm / NTB scanpixEtter destruksjon: Denne kobberhaugen har bare metallverdi, langt under pålydende 50 øre som for få minutter siden var tydelig preget inn i overflaten. Nå kan det bli beltespenner eller eksklusive takrennmer i kobber. Eller havner det på taket for å beskytte det kongelige slott? Der skal det legges 2.200 kvadratmeter skinnende kobber. Foto: Morten Holm / NTB scanpix

Personvernpolicy