Hollande og Sarkozy må fri til protestvelgerne

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sosialistlederen François Hollande og president Nicolas Sarkozy må fri til millioner av velgere som sviktet dem i første runde, for å vinne presidentvalget til slutt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Rundt 30 prosent av de franske velgerne varslet at de ville stemme på kandidater ytterst til venstre eller høyre i søndagens første valgrunde. Disse velgerne må Hollande og Sarkozy nå få fatt i, og førstnevnte ligger klart best an på målingene.

– Ingen tror at Sarkozy kan vinne. Men de neste to ukene vil bli veldig vanskelige for oss. Sarkozy er en veldig aggressiv politiker og god i valgkamp, sier Sosialistpartiets leder i Paris, Rémi Féraud, til NTB.

– Lei av Sarkozy

Ingenting tyder på at noen av de ti kandidatene kommer til å vinne valget i første runde. Derimot tyder alt på at konservative Sarkozy og Hollande møtes til en avgjørende andre valgomgang 6. mai.

Det franske valget er i gang. Foto: Reuters.Det franske valget er i gang. Foto: Reuters.

– Demobilisering og at folk tar seieren for gitt og lar være å stemme, er alltid et problem for venstresiden, forklarer Féraud.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han er også ordfører i det 10. distriktet i Paris og har ledet Hollandes valgkamp i hovedstaden.

– Hollande vil ha det samme programmet og drive den samme valgkampen foran andre runde, forklarer sosialistlederen.

Han innrømmer at Hollandes gode målinger først og fremst skyldes at folk er lei av Sarkozy.

Les også: Sarkozy får skylden for Frankrikes problemer

Sjokket i 2002

I Frankrike handler ofte den første runden om å stemme på den man vil ha, mens den andre omgangen går ut på å eliminere kandidaten man ikke liker.

– Man pleier å si at franskmennene stemmer med hjertet i den første omgangen og med hodet i den andre, sier Vincent Martigny, som underviser i fransk politikk ved universitetet Sciences Po i Paris.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Aldri har dette vært tydeligere enn i 2002. Da sjokkerte Jean-Marie Le Pen fra ytre-høyre-partiet Nasjonal Front ved å slå ut sosialisten Lionel Jospin i første omgang. Dermed måtte også velgere på venstresiden svært motvillig slutte opp om konservative Jacques Chirac for å unngå Le Pen i den avgjørende runden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Drahjelp fra ytre venstre

Francois Bayrou avlegger sin stemme. Foto: AFP.Francois Bayrou avlegger sin stemme. Foto: AFP.

Foran andre runde i årets valg knytter det seg stor spenning til hvem som i størst grad klarer å fange opp velgerne til François Bayrou, Marine Le Pen og Jean-Luc Mélenchon.

– Le Pens og Bayrous velgere er dem vi har grunn til å være mest usikre på, sier professor i statsvitenskap Raino Malnes ved Universitetet i Oslo.

Venstrefrontens Jean-Luc Mélenchon har ført en sterk valgkamp og lå an til å kapre 14 prosent av stemmene. Selv om Mélenchon med sin friske retorikk til tider har satt Hollande i skyggen, vil de fleste av hans velgere støtte Hollande til slutt.

Le Pen-velgere til Sarkozy

Likeledes ventes de fleste av Le Pens tilhengere å støtte Sarkozy i den avgjørende runden. Eksperter tror likevel langt færre vil gå den veien enn i 2007, da 80 prosent av Nasjonal Fronts velgere støttet Sarkozy til slutt. Le Pen har også avvist at hun kommer til å gi noe råd til sine tilhengere foran andre valgomgang.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sentrumskandidaten François Bayrou så ut til å få støtte fra omkring 10 prosent, og det knytter seg stor spenning til om disse vil gå til høyre eller venstre når valget skal avgjøres.

Oppmøtet er også et viktig moment før andre runde, og analytikere mener venstresiden har mest å vinne på et godt fremmøte.

Les også: Sannhetens øyeblikk for Nicolas Sarkozy

Les flere nyheter