Åpen for alle - alltid

SV går inn for tidlig ultralyd til alle gravide

Partileder Audun Lysbakken på landsstyremøtet i SV fredag. Foto: Morten Holm / NTB scanpix
Partileder Audun Lysbakken på landsstyremøtet i SV fredag. Foto: Morten Holm / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

SV går inn for at alle kvinner som ønsker det, skal få et offentlig tilbud om tidlig ultralyd.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

SVs landsstyre vedtok lørdag anbefalingen fra sentralstyret om at alle kvinner bør få tilbud om tidlig ultralyd i offentlig regi.

Forslaget har vært omstridt både innad i SV og blant de andre partiene på Stortinget, og det var langt fra sikkert at landsstyret ville stemme for løsningen lørdag. Begge nestledere i SV, Inga Marte Thorkildsen og Bård Vegar Solhjell, stemte nei.

SVs leder Audun Lysbakken er en av dem som har støttet forslaget. Han har trukket fram prinsippet om at kvinnen har rett til å ta valg som berører egen graviditet, og at en ordning i offentlig regi vil gi likt tilbud til alle, uansett hvor i landet de bor.

Les også: SV ønsker behandling framfor straff av narkomane

Forslaget gikk gjennom med 19 mot 10 stemmer, melder TV 2.

Ap og Frp har allerede vedtatt at de ønsker å innføre et tilbud om tidlig ultralyd. Med SV med på laget, er det dermed flertall både på Stortinget og i regjeringen for dette.

Høyre, KrF og Sp har gjort det klart at de er imot et slikt tilbud og viser til at de frykter et sorteringssamfunn. Downs syndrom er blant det man kan se på en tidlig ultralyd.

Vedtaket har allerede fått flere reaksjoner. Kjell Ingolf Ropstad i KrF skriver på Twitter lørdag at vedtaket er beklagelig.

Les flere nyheter