Sannhetens øyeblikk for Nicolas Sarkozy

Søndagens første runde i valget tyder på å bli et jevnt løp mellom Hollande og president Nicolas Sarkozy, men sosialistlederen Hollande er storfavoritt foran andre runde 6. mai. Foto: Velery Hache/AFP.
Søndagens første runde i valget tyder på å bli et jevnt løp mellom Hollande og president Nicolas Sarkozy, men sosialistlederen Hollande er storfavoritt foran andre runde 6. mai. Foto: Velery Hache/AFP.

Bare en brakseier til Nicolas Sarkozy i søndagens første runde av Frankrikes presidentvalg kan berge ham fra nederlag til slutt, mener eksperter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om presidentvalget i Frankrike

For å få stille ved presidentvalget må en kandidat få godkjent en liste på 500 underskrifter fra franske folkevalgte. Ti kandidater er godkjent ved årets valg.

• Første valgomgang blir holdt 22. april.

• Om ingen av kandidatene får rent flertall i første runde, vil de to kandidatene som får flest stemmer, gå videre til en andre og avgjørende valgomgang 6. mai.

Kandidatene er:

President Nicolas Sarkozy fra konservative UMP
François Hollande, Sosialistpartiet
Marine Le Pen, høyrepopulistiske Nasjonal Front
Jean-Luc Mélenchon, Venstrefronten
François Bayrou, sentrumspartiet MoDem
Norsk-franske Eva Joly, De grønne
Øvrige kandidater, alle med minimal oppslutning på meningsmålingene, er Nicolas Dupont-Aignan, Nathalie Arthaud, Philippe Poutou og Jacques Cheminade.

Nicolas Sarkozy

• President i Frankrike siden 16. mai 2007. Stiller til gjenvalg 22. april.

• Representerer det konservative partiet UMP.

• Minister fem ganger, senest innenriksminister i regjeringen til statsminister Dominique de Villepin.

• Utdannet jurist.

• Født 28. januar 1955 i Paris. Faren kom fra Ungarn, moren hadde fransk og gresk-jødisk bakgrunn.

• Gift med sangeren og modellen Carla Bruni. De to fikk i oktober en datter. Sarkozy har også tre barn fra sine to tidligere ekteskap. Skilte seg fra sin forrige kone Cecilia etter at han ble president.

Frankrikes konservative president Nicolas Sarkozy hylles av sine tilhengere under sin valgkampavslutning i Nice i Sør-Frankrike fredag kveld. Men på meningsmålingene går det trått for Sarkozy, som ifølge ekspertene har gjort seg svært upopulær i store deler av befolkningen. Foto: Eric Feferberg / Reuters / NTB scanpixFrankrikes konservative president Nicolas Sarkozy hylles av sine tilhengere under sin valgkampavslutning i Nice i Sør-Frankrike fredag kveld. Men på meningsmålingene går det trått for Sarkozy, som ifølge ekspertene har gjort seg svært upopulær i store deler av befolkningen. Foto: Eric Feferberg / Reuters / NTB scanpix


François Hollande

• Det franske Sosialistpartiets kandidat i presidentvalget 22. april.

• Født 12. august 1954 i Rouen

• Ekssamboer av Sosialistpartiets presidentkandidat i 2007, Ségolène Royal. De har fire barn sammen

• Har sittet i nasjonalforsamlingen og har også sittet i EU-parlamentet og innehatt en rekke lokale tillitsverv. Siden 2008 har han vært ordfører i fylket Corrèze. Før det var han borgermester i Tulle i årene 2001– 2008

• Leder i Sosialistpartiet fra 1997 til 2008

François Hollande avsluttet sin valgkamp i Charleville-Mezieres i Nord-Frankrike fredag. Søndagens første runde i valget tyder på å bli et jevnt løp mellom Hollande og president Nicolas Sarkozy, men sosialistlederen Hollande er storfavoritt foran andre runde 6. mai. Foto: Charles Platiau / Reuters / NTB scanpixFrançois Hollande avsluttet sin valgkamp i Charleville-Mezieres i Nord-Frankrike fredag. Søndagens første runde i valget tyder på å bli et jevnt løp mellom Hollande og president Nicolas Sarkozy, men sosialistlederen Hollande er storfavoritt foran andre runde 6. mai. Foto: Charles Platiau / Reuters / NTB scanpix

* President i Frankrike siden 16. mai 2007. Stiller til gjenvalg 22. april.
* Representerer det konservative partiet UMP.
* Minister fem ganger, senest innenriksminister i regjeringen til statsminister Dominique de Villepin.
* Utdannet jurist.
* Født 28. januar 1955 i Paris. Faren kom fra Ungarn, moren hadde fransk og gresk-jødisk bakgrunn.
* Gift med sangeren og modellen Carla Bruni. De to fikk i oktober en datter. Sarkozy har også tre barn fra sine to tidligere ekteskap. Skilte seg fra sin forrige kone Cecilia etter at han ble president.

Thomas Morin (31) deler ut løpesedler utenfor T-banestasjonen Strasbourg St. Denis i Paris' 10. distrikt. Mannen på løpeseddelen heter Jean-Luc Mélenchon og har rødt slips og et knallrødt budskap. Løftene om å fjerne Sarkozy, si nei til velferdskutt og innføre 100 prosent skatt på inntekter over 360.000 euro gir ham støtte fra 14 prosent av velgerne, ifølge målinger.

Les mer: Sarkozy for skylden for Frankrikes problemer

Alle vet at Mélenchon ikke har noen mulighet til å vinne valget. Men de aller fleste av tilhengerne hans vil slutte opp om Sosialistpartiets François Hollande i den andre runden og kan dermed bidra sterkt til å nekte Sarkozy gjenvalg.

– Det er enkelt. Jeg skal stemme mot Sarkozy, altså på Hollande, sier Morin om andre runde.

Minstelønn

Selv om Mélenchon ikke kommer til å vinne, har valgkampen hans vært vellykket, mener Morin.

– Han har brakt nye ideer inn i debatten og stilt spørsmål som ellers ikke ville blitt stilt, sier han til NTB.

I en mulig innrømmelse overfor ytre-venstre-kandidaten antydet Hollande i valgkampinnspurten at det kan bli aktuelt å heve minstelønnen. Det vil ikke Sarkozy, av hensyn til landets vanskelige statsfinansielle situasjon.

Hvis Mélenchon får så stor støtte som det ser ut til, må trolig Hollande belage seg på harde forhandlinger søndag kveld for å få i havn et fruktbart samarbeid med Venstrefrontens mann.

I tillegg håper Mélenchon på en symbolsk seier i første runde over ytre høyre og Marine Le Pen, men de siste målingene tyder på at Le Pen vinner den kampen.

– Må vinne klart

På den siste meningsmålingen fra Ifop-instituttet før valgkampen ble offisielt avsluttet fredag, fikk Sarkozy og Hollande begge 27 prosents støtte i første runde.

For å vinne til slutt har det ofte vært viktig å vinne første runde. På de 13 siste målingene for den første runden har den konservative presidenten bare vært i tet på én eneste.

– Det eneste som kan føre til at Nicolas Sarkozy vinner den andre runden, er at han vinner den første med 30 prosent mot 25 for Hollande. Målingene tyder ikke på at det skjer, sier Carine Marcé, som er direktør i politisk avdeling hos meningsmålingsinstituttet TNS Sofres, til NTB.

Hun viser til at Sarkozy er blitt en ekstremt upopulær president som mange ikke lenger stoler på.

– Jeg vil bli ekstremt overrasket om Sarkozy vinner til slutt, sier Vincent Martigny, som underviser i fransk politikk ved høyskolen Sciences Po.

Opptur for Joly

Norsk-franske Eva Joly har slitt med et splittet parti, svake meningsmålinger og kritikk av sin stil, personlighet og framtoning i valgkampen. Hun ligger an til å få 2-3 prosent av stemmene i den første valgomgangen i presidentvalget søndag. Foto: Charles Platiau / Reuters / NTB scanpixNorsk-franske Eva Joly har slitt med et splittet parti, svake meningsmålinger og kritikk av sin stil, personlighet og framtoning i valgkampen. Hun ligger an til å få 2-3 prosent av stemmene i den første valgomgangen i presidentvalget søndag. Foto: Charles Platiau / Reuters / NTB scanpix

Valgkampen har vært tung for norsk-franske Eva Joly, som er De grønnes kandidat. Men på den siste målingen fikk Joly støtte fra 3 prosent av velgerne, og hun fikk også gode tilbakemeldinger for sin siste valgkamptale.

Trolig har også Mélenchons økende oppslutning svekket Jolys kandidatur, siden de to kjemper om mange av de samme velgerne.

Les også: Joly i strupen på Sarkozy

Venstresiden håper Hollande blir landets første sosialistiske president siden 1995. Han har unngått tabber i valgkampen og lovet å bli en «normal» president.

Men økonomer stiller spørsmål ved om hans plan for å redde Frankrikes skakkjørte økonomi er troverdig. Hollande får en vanskelig oppgave med å overbevise finansmarkedene om at han vil ta nødvendige grep for å få budsjettunderskudd og statsgjeld under kontroll.

Les flere nyheter

Personvernpolicy