Åpen for alle - alltid

Dronning Elizabeth fyller 86 år i dag

I dag, lørdag, er dronning Elizabeth II 86 år. Her blir hun møtt av skolebarn. Foto: Kerim Okten/EPA.
I dag, lørdag, er dronning Elizabeth II 86 år. Her blir hun møtt av skolebarn. Foto: Kerim Okten/EPA.
Artikkelen fortsetter under annonsen

I år har hun sittet 60 år på tronen. Dronning Elizabeth II er elsket av sitt folk og respektert av monarkiets motstandere. Lørdag feirer hun den første av sine to årlige fødselsdager – den faktiske.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Viktig og uviktige fakta om dronning Elizabeth II

Født 21. april 1926.

Storbritannias 40. regent siden Wilhelm Erobreren.

Har sittet 60 år på tronen og sett 12 statsministre komme og 11 gå, to av dem var ikke født ennå da hun ble dronning i 1952.

Bare én monark i britisk historie har sittet lenger: dronning Victoria med 63 år.

Har foretatt mer enn 261 offisielle besøk utenlands, inkludert 96 statsbesøk, til 116 ulike land.

Er vertinne for rundt 50.000 gjester til sammen hvert år på ulike lunsjer, banketter, hageselskap, middager og hageselskaper på Buckingham Palace.

Har delt ut mer enn 404.500 titler og utmerkelser.

Har svart på mer enn 3,5 millioner henvendelser og sendt rundt 45.000 julekort.

Gift i 64 år og er mor til fire, bestemor til åtte, oldemor til én og fadder til 30 personer.


Dronningens ansatte har til sammen fått mer enn 90.000 av den tradisjonelle retten Christmas pudding til jul.

Blant de mer uvanlig gavene hun har mottatt på reisene sine, er to skilpadder fra Seychellene, en sju år gammel elefant fra Kamerun og to bevere fra Canada.

Har døpt 21 skip.

Har posert for 129 portretter.

Har holdt tale til folket 1. juledag 58 ganger – hvert år unntatt i 1969.

Lanserte det britiske monarkiets hjemmeside i 1997, egen YouTube-side i 2007, twitterkonto i 2009 og Flickr- og Facebook-sider i 2010.

Lærte å kjøre bil i 1945.

Har eid mer enn 30 hunder av rasen corgi.

Har også eid 11 hunder av blandingsrasen dorgi, som oppsto da en av dronningens corgier fikk valper med prinsesse Margarets dachs Pipkin.

(Kilde: Thediamondjubilee.org)

Det er britisk kongelig tradisjon å ha en offisiell og en egentlig fødselsdag. 21. april er forbeholdt privat feiring på Buckingham Palace, men blir også markert med skuddsalver/geværsalutt i Hyde Park, Windsor Great Park og Tower of London. Den offentlige feiringen er folkets hyllest av dronningen og inkluderer militærparade, pomp og prakt.

– Den offisielle fødselsdagsfeiringen er i år lagt til den tredje lørdagen, nærmere bestemt 16. juni, opplyser presseavdelingen på Buckingham Palace til NTB.

Strengt tatt kan det sies at dronningen har en hel haug fødselsdager. Det er opp til hvert enkelt av landene i det britiske samveldet å velge når de vil feire den offisielle fødselsdagen.

Se video: Dronningen krasjet bryllup

Kongeparet på besøk

Det blir mye festivitas framover for dronning Elizabeth, ettersom store deler av sommeren vil preges av at dette er jubileumsåret for hennes 60 år på tronen. Slik fødselsdagsmarkeringen er delt i to, er også «The Diamond Jubilee» delt i to, en forbeholdt de kongelige og en med folket.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den 18. og 19. mai skal blant annet det svenske kongeparet til London for å delta ved den offisielle feiringen av dronningens 60 år som regent. Denne delen av feiringen omfatter en middag for blant annet kongelige gjester den 18. mai, mens dagen etter er viet en militærparade og oppvisning. Nesten 2.500 soldater fra marinen, hæren og luftforsvaret skal marsjere gjennom Windsor by og slottet, før de samler seg for en spektakulær oppvisning.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter det NTB har grunn til å tro blir det det norske kongeparet som representerer Norge disse to dagene i mai.

Les alt om Elizabeths eventyrlige dronningliv

Folkefest i juni

Fra 2. til 5. juni er det full fest for folket i Storbritannia og det britiske samveldet. Myndighetene smeller til med en ekstra fridag for alle, mandag 4. juni.

Det oppfordres til å delta i lokale arrangementer og trekke ut i gatene med bord, stoler, mat og drikke og feire dronningen sammen med naboer og kjente.

Uansett hva folket i landet synes om monarkiet, er det er liten tvil om at dronningen har enorm betydning som samlende symbol for briter. Som eneste i verden har ikke Storbritannia trykt landets navn på frimerkene sine – de har fremdeles kun dronningens silhuett der.

Les flere rojale nyheter