Åpen for alle - alltid

Navngir Breiviks serbiske kontakt

Artikkelen fortsetter under annonsen

Anders Behring Breiviks serbiske kontakt var trolig Milorad Pelemis, en av drapsmennene fra Srebrenica, melder et bosnisk nyhetsmagasin.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er det seriøse bosniske magasinet Slobodna Bosna i Sarajevo som fredag har en stort oppslått artikkel om Breiviks kontakt. Magasinet viser til anonyme, men velinformerte kilder.

Milorad Pelemis var ett av medlemmene og sjef for 10. sabotasjeenhet i den bosnisk-serbiske hæren som foretok en stor del av likvidasjonene i Srebrenica under massakren der i juli 1995.

Les også: - En annen visste om aksjonen

Liberia fra 1998

Ifølge Slobodna Bosna dro en stor del av 10. sabotasjeenhet til Afrika etter avslutningen av krigen i Bosnia høsten 1995, der de tilbød sine tjenester som leiesoldater.

Blant de andre medlemmene av enheten var Jugoslav Petrusic, som ledet en gruppe av disse leiesoldatene. Petrusic har nylig vitnet i en Srebrenica-rettssak i Sarajevo mot flere av hans tidligere medsoldater, blant andre Franc Kos, som deltok i samme sabotasjeenhet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Slobodan Bosnas kilder opplyser at fra 1998 var flere av medlemmene i 10. sabotasjeenhet periodevis i Liberia, og kilden mener bestemt at Breiviks kontakt kan ha vært Milorad Pelemis som ofte skal ha reist til utlandet.

Under serbisk sikkerhetspoliti

Ifølge Slobodna Bosna var hele gruppen underlagt det hemmelige serbiske politiet SDB, som ifølge magasinet også sto bak den ulovlige våpeneksporten til Liberia under borgerkrigen i landet.

Ledet for den ulovlige våpeneksporten var serberen Slobodan Tesic, ifølge FN-kommisjonen som gransket de ulovlige bruddene på våpenembargoen mot Liberia.

Da NTB fikk kontakt med Tesic på telefon i januar, avviste han slik han også har gjort overfor bosniske myndigheter og politi å ha hatt noe med våpensmuglingen å gjøre.

– Og hvordan fikk du forresten mitt telefonnummer, avsluttet han samtalen.

NTB har foreløpig ikke lyktes å få noen kommentar fra politiet i Oslo.

Les også de ordrette referatene fra rettssaken:

Dag 1: 16.04 2012

Dag 2: 17.04.2012

Dag 3: 18.04.2012

Dag 4: 19.04 2012

Dag 5: 20.04 2012

Les alt om rettssaken


Les flere nyheter her