Rettssaken mot Anders Behring Breivik:- En annen visste om aksjonen

Fredag fortsetter utspørringen av terrortiltalte Anders Behring Breivik, som forklarer seg om terroren på Utøya 22. juli i fjor. Foto: Heiko Junge (NTB Scanpix)
Fredag fortsetter utspørringen av terrortiltalte Anders Behring Breivik, som forklarer seg om terroren på Utøya 22. juli i fjor. Foto: Heiko Junge (NTB Scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

For ti måneder siden massakrerte han ungdommer. - En person visste om aksjonen, sier han og hevder at han også ba om innspill i bombeproduksjonen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

OSLO TINGHUS (ABC NYHETER): Den tiltalte massemorderen hilste ikke retten med sin egenkomponerte fascistbevegelse. Han stiller i svart skjorte for første gang.

På spørsmål fra bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen sier tiltalte først at han «aner ikke» om de to andre påståtte cellene i KT-nettverket støtter drapene 22. juli.

- Kan være at den ene personen som visste om aksjonen har endret oppfatning i etterkant, sier han.

Tidligere har han fremstilt det slik at han var alene om planleggingen og aksjonen. I en annen sammenheng sier han også i dag at han konsulterte en annen i sitt påståtte nettverk om produksjonen av bomber.

Men det er når bistandsadvokaten ber Behring Breivik sette seg inn i følelsene til mer enn ett tusen som er direkte rammet av hans handlinger, at det blir mest temperatur i rettsal 250:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Jeg synes det er grusomt. Jeg kan ikke påstå at jeg kan forstå den lidelsen jeg har forårsaket, starter den tiltalte.

- Men jeg har av-emosjonaliserte meg og distansert meg fra det. Hvis jeg skulle forsøke å forstå den lidelsen kunne jeg ikke sitte her eller prøve å leve etter 22.7. Jeg vil bryte sammen mentalt hvis jeg fjerner de skjoldene jeg har bygd opp.

- Er det et problem hvis du bryter sammen, i går var det andre som brøt sammen her i salen?, fortsetter Larsen.

- 22. juli handler ikke - for meg - om de pårørende eller meg. Det handler om Norge og Europas fremtid.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Jeg har andre interesser enn de du representerer. Jeg forsøker ikke å ta det inn over meg.

- I Norge og Vest-Europa er menn feminiserte. Men jeg kan lære deg hvordan det er i resten av verden. Menn skal ikke vise følelser, det er de idealene jeg følger. Jeg kan vise følelser, men velger å ikke gjøre det.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Hva med da du gråt over filmen du selv hadde lagd?

- Jeg var ikke forberedt på den filmen.

Se også: Her gråter Breivik i retten

Senere henviser Larsen til at mange beskriver handlingene på Utøya som en feig handling. Det får han til å utbryte:

- Hvis jeg ikke skulle være feig, så skulle jeg ringt til det norske militæret og bedt dem til en duell ved Mjøsa. Så kunne de stilt med sitt utstyr mot min rifle, sier han og påstår han var tvunget til «asymetrisk krigføring».

(Artikkelen oppdateres fortløpende fra tinghuset nederst i saken)

Brukte fornavn

En av hans forsvarere, Vibeke Hein Bæra, startet utspørringen femte dag med å tiltale Behring Breivik kun med fornavn, noe som virket svært overraskende på tilhørerne.

- Anders, kan du..., begynte hun.

Det er første gang noen i retten er så familiær med den tiltalte massemorderen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den tiltalte klarer ikke å svare på direkte spørsmål når Hein Bæra spør om når han sist kjente følelser som ikke hadde noe med hans ideologi å gjøre. Hun må minne ham på en begravelse.

- Det var nok ingen som gråt mer enn meg da. Det må ha vært den tristeste dagen i mitt liv, sier han og påstår at mange kan bevitne at han er en svært sympatisk fyr.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tiltalte sier han har distansert seg fra handlingene og bevisst bruker et teknisk språk for å holde avstand til det han gjorde 22. juli, og han korrigerer også sin egenbeskrivelse fra i går om minuttene før eksplosjonen i Oslo sentrum.

Det var vektgrensene for bilen som gjorde at han ikke brukte en tre ganger kraftigere bombe i regjeringskvartalet.

- Det var en kjøretøysbegrensning som gjorde at jeg ikke brukte en større bombe den dagen, sier Behring Breivik på forsvarers spørsmål.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han påstår at drapene på Utøya ville vært undøvendige hvis regjeringsbygningen hadde kollapset og alle omkommet i bombeeksplosjonen.

- Da kunne jeg like gjerne ha kjørt rett til Grønland politistasjon og overgitt meg, sier Behring Breivik på spørsmål fra forsvareren.

Se også: De viser Breivik til verden

Han sier at han fikk informasjonom bombeproduksjonenfra en person som han hevder er tilknyttet Knights Templar-nettverket.

Fredagen starter med at forsvarerne skal stille spørsmål i forlengelsen av gårdagen.

Geir Lippestad bruker store deler av sin utspørring frem til første pause til å få frem at den informasjonen Behring Breivik benyttet seg av, den er tilgjengelig på Internett.

Den tiltalte er engasjert og detaljrik i sine beskrivelser om tekniske finurligheter og hvordan han forsøkte å unngå å bli fanget opp av etterretningsorganisasjoner og moderatorer på internett.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Hele tiden må man passe på å ikke vekke opmerksomhet og komme med for radikale uttrykk, sier han på spørsmål fra forsvareren.

- Å kalle det eksistensiell angst, det var feil ordbruk, sier han.

Behring Breivik stotrer og sliter noe mer enn tidligere dager når han snakker om hans favorittema - seg selv, sin oppvekst og hvordan media latterliggjør personer som er innvandringskritiske.

- Jeg oppfatter meg som antirasist, sier han og hevder at media, kommunistene og kulturmarxistene er rasistiske mot europeere.

Hein Bæra ber han snakke om sitt syn på skolen.

Han starter en lang harrang om at norske barn skal bli påtvunget dårlig samvittighet via tv-serier som «Roots» og sangere som Lillebjørn Nilsen.

Advokaten ber han igjen om skolen.

- Gutter må strikke, er et av hans ankepunkter mot det norske skolesystemet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han kan kun vise til to egne henvendelser til media som skal ha blitt avvist som lite nyhetsverdige. Dette skal ha vært i 2009.

Tidligere har han vist til at egen radikalisering skal ha startet i tenårene, blant annet på grunn av at media sensurerte høyreradikale, noe som ligger tiår tidligere.

Han sier at han tvilte på sitt eget prosjekt før valget i 2009 fordi Frp i meningsmålinger så ut til å havne i regjering, men at dette ble forhindret av media.

- Hvis norsk media hadde fulgt reglene og gitt Frp en sjanse og ikke demonisert dem før et valg, så hadde jeg ikke gjennomført et angrep - uavhengig av hva valgresultatet hadde blitt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

(Artikkelen oppdateres fortløpende under)

Klokken 13.43: Aktor Inga Bejer Engh går inn på Utøya. Les egen sak om dette.

Klokken 13.38: Arntzen spør om kontakten med venner, omfang og hvorfor han begrenset kontakten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Ville ikke at de skulle finne ut av hva jeg drev med. Og så ville jeg beskytte dem, svarer han.

Hun spør om tidsbruk i forhold til meditasjon. Hver annen dag og stykkevist og delt.

- Jeg går i ring på luftegården på Ila, mediterer og erindrer sangene, sier han.

Klokken 13.37: Dommer Wenche Elizabeth Arntzen spør om tittelbruken i World of Warcraft og Knights Templar. Tiltalte sier at det er tilfeldigheter bak sammenfallet.

Klokken 13.35: Lyng kommer inn på at medias omtale av FrP før valget i 2009, kunne påvirke behandlingen av det europeiske urfolk?

- Et godt spørsmål, sier Behring Breivik som sier at det kunne ført til en utsettelse i det minste.

Klokken 13.32: Dommer Arne Lyng spør om han hadde tenkt igjennom på forhånd at Utøya var unødvendig hvis bygningen kollapset eller bestemte seg i bilen mens han hørte på radio.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- På forhånd, sier han først. Men så sier han at han hadde forventet å dø foran regjeringskvartalet.

Klokken 13.31:Meddommer Diana Patricia Fynbo spør når han begynte å bruke et teknisk språk.

- Fra 2007, fra jeg begynte å skrive kompendiet. Men det har vært en klar forsvarsstrategi etter pågripelsen, svarer han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Klokken 13.19:Rettspsykiater Torgeir Husby spør om hvorfor skulle Sørheim og han skulle lyve om uttalelsene i rapporten.

- Jeg har en teori. Jeg vil komme tilbake til det på mandag, sier han.

Tørrisen spør om prosenter og tallangivelser slik han gjør når han prosentangir sannsynligheten for å bli oppdaget ved å være tre, to eller en i samme celle.

- Det er godt å forklare det på en måte som folk forstår. Det er en forenkling av presentasjonen som gjør komunikasjonen effektiv og selvforklarende.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vet at jeg har tendenser, at jeg liker å bruke tall for å forklare for andre. Men det er fordi det er spesielle tema. I dagligsamtaler bruker jeg ikke tall, sier han.

På hvilken måte bearbeider du det andre sier til deg, empati eller kunnskap?

- Kan du presisere spørsmålet?

Hvordan forstår du andre mennesker?

- Har du eksempler?

Dette med refleksjonshjernen, det er ikke slik vi faglig ville snakket om det.

- Jeg innrømmer at jeg ikke er en spesialist. Jeg har lest mye, sier han først.

Tørrisen går videre, men Behring Breivik klarer ikke å finne ordene, han referer til Eskil Pedersens problemer med å finne ord da han skulle beskrive hendelsene 22.juli.

Sørheim ber han konkretisere egenskapene som endret seg når han mediterte?

- Hensikten var å hamre bort frykten. Det gjør man gjennom en selvradikaliserende meditasjon. Jeg mener jeg har klart å hamre bort frykten, men det har hamret bort alle andre emosjoner.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Så lenge jeg opprettholder denne meditasjonen, så føler jeg at jeg opprettholder min av-emosjonalisert.

Sier han føler mindre glede, sorg, fortvilethet, håpløsthet, angst og frykt.

- Alle følelser man har, oppsummerer han.

Fra 2006 merket du at dette virket, tidfestes endringen av Behring Breivik.

Klokken 13.16: - Antagelsen var at det var et team av bevæpnet politi på bryggen, minst fire, sier han så.

- Vi sloss med de forutsetningene vi har, sier han og referer igjen til en kamp mot det norske forsvaret ved Mjøsa, når Elgesem spør om det var en mandig aksjon på Utøya.

Klokken 13.12: Stadfester igjen at han først i slutten av juni blir klar over at han ikke ville klare å lage tre bilbomber, at journalistenes SKUP-konferanse og Arbeiderpartiets landsmøte på våren i fjor var hans ønskemål.

Skylder på epostprogrammet Outlook når det gjelder forsinkelsene på morgenen 22. juli. Sier at han trodde det var en sjanse for at Gro Harlem Brundtland fortsatt kunne være på Utøya.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Jeg hadde ingen informasjon om hvilke beskyttelse de hadde på Utøya. Min antakelse var at det var en bevæpnet vakt, sier han.

Klokken 13.06: Elgesem presser den tiltalte på defensiven. Han klarer ikke svare på spørsmål om hvem som har gitt ham tillatelsen til å henrette.

- Et moralmerke, kaller han det merke som han hadde på seg hvor det står at han har tillatelse til å jakte på det han kaller A-, B- og C-tillatelse.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Ikke en tillatelse, men et mandat som alle revolusjonære gir seg selv når de kjemper, sier Behring Breivik.

Sier nå at han har tenkt "lenge" på sommerleiren til AUF.

Klokken 13.02:Hva har du, Anders Behring Breivik, selv gjort for å løse konflikten du mener du står i, før du grep til vold?, spør Elgesem.

- Det er naturlig å starte med mine forfedre, sier han og hevder han er tredje generasjon som driver med politisk vold.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Politisk parti, essaysskirving, debattinnlegg - absolutt alt. Det eneste som gjensto vart vold, sier han til en vantro bistandsadvokat.

Så det er essayskriving vi står igjen med, sier Elgesem

Klokken 13.01: Elgsem tar opp tråden fra før pausen.

Klokken 12.00: Retten tar pause.

Klokken 11.55: - Hvordan tror du AUF skulle endre seg på grunn av 22. juli?

- Hadde planen vært vellykket så hadde alle omkommet. Da hadde det ikke vært noen igjen, i hvert fall ingen ledere.

- Flesteparten av de på øyen utgjorde lederskapet for AUF. Det ville hatt store konsekvenser for AUF.

- Hensikten var primærmotivene - angrep mot legitime mål, så går det på å fremprovosere en heksejakt på moderate konservative, og så går det på distribusjon av kompendiet.

På spørsmål om hvordan han vet at AUF er slik han beskriver, så sier han at han har fulgt med i mediebildet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han undersøkte ikke nærmere hvem andre enn Gro Harlem Brundtland og Eskil Pederen som var på øya den dagen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Klokken 11.52:- Du snakker om journalister om en enkelt gruppe, men når du snakker om politikere er ditt hat rettet mot Arbeiderpartiet. Hvorfor forskjellen mellom disse to gruppene? spør Elgesem.

- Jeg snakker ikke om sportsjournalister, sier han og trekker frem nyhetsbyråer.

Klokken 11.51: Bistandsadvokat Frode Elgesem spør om han personlig har opplevd sensur før 2006.

- Ved over hundre anledninger. Hovedsaklig ved at jeg hadde observert andre og så innrettet jeg meg det. Det vil jo alle intelligente personer gjøre.

- Det var i veldig stor grad selvsensur, innrømmer han til slutt.

Klokken 11.42: Han er overrasket over at bistandsadvokat Siv Hallgren kan refere til reglene hos Frimurerlosjoen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Hvordan vet du det? Losjen er jo forbehold menn...

- Det står jo på Internett, svarer hun.

Klokken 11.39: - Det er temmelig støtende for de jeg representerer at du sier du gjorde dette i kjærlighet for ditt folk.

- Det har jeg stor forståelse for, sier han og viser til at han har et annet verdenssyn.

Larsen spør han om hvorfor han sier «når» pressstøtten

- Denne konflikten kunne vært endt i dag hvis det arrogante styret i Norge og europa ikke stenger ute en befolkningsgriuppe fra demokratiet.

Larsen sier at enkelte beskriver handlingene på Utøya som en feig handling.

- Hvis jeg ikke skulle være feig, så skulle jeg ringt til det norske militæret og bedt dem til en duell ved Mjøsa. Så kunne de stilt med sitt utstyr mot min rifle.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Men man blir tvunget til asymetrisk krigføring mot dette systemet. Dette er en urban geriljakrig.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Klokken 11.35: Tiltalte sier at han «aner ikke» om de to andre påståtte cellene i KT-nettverket.

- Kan være at den ene personen som visste om aksjonen har endret oppfatning i etterkant, sier han.

Sier at han ikke tok sjansen på å be om hjelp til aksjonen fra nettverket.

Klokken 11.18: En spørrerunde om hans følelser starter med at Larsen ber han sette seg inn i ofrenes følelser:

- Jeg synes det er grusomt. Jeg kan ikke påstå at jeg kan forstå den lidelsen jeg har forårsaket.

- Jeg har av-emosjonaliserte meg og distansert meg fra det. Hvis jeg skulle forsøke å forstå den lidelsen kunne jeg ike sittet her eller prøve å leve etter 22. i syvende.

- Jeg vil bryte sammen mentalt hvis jeg fjerner de skjoldene jeg har bygd opp.

- Er det et problem hvis du bryter sammen, i går var det andre som brøt sammen her i salen?

Artikkelen fortsetter under annonsen

- 22. juli handler ikke - for meg - om de pårørende eller meg. Det handler om Norge og Europas fremtid.

- Jeg har andre interesser enn det du representerer. Jeg forsøker ikke å ta det inn over meg.

- I Norge og vest-europa er menn feminiserte. Men jeg kan lære deg hvordan det er i resten av verden. Menn skal ikke vise følelser, det er de idealene jeg følger. Jeg kan vise følelser, men velger å ikke gjøre det.

- Hva med da du gråt over filmen du selv hadde lagd?

Artikkelen fortsetter under annonsen

-Jeg var ikke forberedt på den filmen.

- Slik jeg er nå så fungerer mitt emosjonsregister anderledes enn en normal persons. Det kan sammenlignes med en bushido eller en bansai-kriger fra andre verdenskrig. Jeg kan fjerne de skjoldene jeg bygger opp hver dag, men jeg velger å ikke gjøre det.

Klokken 11.16: - Jeg ser pårørende og etterlatte som jeg har ødelagt livene til, sier han når bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen ber han taet blikk rundt i salen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Klokken 11.15: Behring Breivik sier han festet og var sammen med venner som normalt helt inntil en måned før 22. juli.

Klokken 11.12: Tiltalte omtaler søsteren i USA med varme i stemmen. Sier det var beleilig at hun trodde han var spilleavhengig.

Klokken 11.07: - Hadde bygningen kollapset og alle inne i den omkommet, så kunne jeg like gjerne ha kjørt rett til Grønland politistasjon og overgitt meg. Da ville ikke Utøya ha vært nødvendig.

- Det var en vurdering du gjorde der og da?

- Ja.

Klokken 11.04: Lippestad kommer inn på tiltaltes evne til å omstille seg og legge nye planer. Hva tenkte du da, spør han?

- Min orginale plan feilet 20-30 ganger. Det kom så langt at jeg holdt på å gi opp, det var så vanskelig. Jeg måtte bruke mye tid på å omstille meg.

- Hva tenkte du da du kom opp Grubbegata og så en bil der du hadde tenkt å parkere?

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Jeg handlet instinktivt. Jeg observerte at det var en bil der og jeg måtte bare tilpasse meg og gjøre det beste ut av det, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- I det sekundet da jeg tente lunten, da var det kraftige gasser som kom ut av hullet. Jeg tenkte da at jeg kom til å dø umiddelbart da jeg tente lighteren. Men det skjedde ikke.

Klokken 10.59: - Jeg bestilte lunten i desember for at det skulle se ut som en del til fyrverkeri. I tillegg er det små ting som man må ta hensyn til, for eksempel at Posten har mye å gjøre i desember.

Klokken 10.57: - Man kan også lære mye av populærkultur, tv-serier og annet, sier han.

Klokken 10.56: - Man er derfor tvunget til å være én. Desverre, for det hadde selvsagt vært best med en stor organisasjon med hierkatri, sier han og roser dyktigheten hos Politiets sikkerhetstjeneste (PST).

Artikkelen fortsetter under annonsen

Klokken 10.55: De europeiske etterretningsorganisasjonen er så dyktige at det er en stor risiko for å bli tatt hvis man er tre personer.

- Da er det nitti prosent sjanse for å bli tatt. Er man to, er det 60 prosent og én person har 30 prosents sjanse for å bli tatt, lyder tiltaltes utregninger.

Klokken 10.54: - To primærmotiver, å formidle et kompendium og det andre var å fremprovosere en heksejakt på moderate nasjonalister.

- Studiene jeg har gjort skulle inkluderes i kompendiet.

Klokken 10.52: - Bønn fungerte litt for meg, men ikke så veldig mye. Jeg måtte søke etter andre krigerkodekser og fant bushido, sier han.

Klokken 10.48: - Fordi de knytter martyrdom til sine selvmordsaksjoner, er al-Qaida den mest suksessfulle revolusjonære organisasjon i dag, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Behring Breivik sier han har brukt hundrevis av timer på å studere ulike organisasjoner som FARC i Colombia, baskiske ETA og al-Qaida.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Jeg ønsker å lage en europeisk al-Qaida for kristne.

Klokken 10.44: Tiltalte sier han leste et tidsskrift tilknyttet al-Qaida jevnlig på nettet.

- Men nå er vel de som lagde drept, sier han henslengt.

Sier han har hentet ideer derfra om bruken av kjøretøy.

- Problemet med militante islamister er at de er sykelig opptatt av eksplosiver. Skytevåpen-ideen fikk jeg fra annet sted.

Klokken 10.42: Retten satt igjen.

Klokken 10.20: Retten tar pause.

Klokken 10.15: - Politisk motivert vold er brukt i tusen år for å få oppmerksomhet. Skal man nå frem i Norge og Europa må det desverre en veldig blodig aksjon til hvor sjokkeffekten er veldig, sier Behring Breivik som sier å ha studert al-Qaidas aksjoner for å vurdere medieeffekten av disse.

Klokken 10.12: En rekke spørsmål fra Lippestad før frem poenget at den informasjonen som Behring Breivik benyttet seg av, er tilgjengelig på nettet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Alt er på Internett, sier tiltalte etter å ha blitt spurt veldig konkret. Han hadde da havnet ut i en forklaring om at han kun ville skyte på politiet i ytterste nødfall.

- Alle vet at man trenger politiets hjelp hvis det skal bli et statskupp, sier han.

Klokken 10.08: Sjekket AUFs hjemmesider for programmet som viste hvilke toppolitikere som skulle være på øya, to-tre uker før.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Klokken 10.02: - Det var en kjøretøysbegrensning som gjorde at jeg ikke brukte en større bombe den dagen, sier Behring Breivik på forsvarers spørsmål.

Han opplyser også at han rådførte seg med en annen person som skal være tilknyttet KT-nettverket om produksjonen av bomben.

Klokken 09.55: - Jeg forsket på Andreas Baader som på 70-tallet hadde brukt blendere for å knuse prillene, sier han.

Klokken 09.52: - Bomben var et eksperiment. Jeg prøvde å blande inn et par midler. Men ja, de trodde ikke dette ville detonere, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Klokken 09.47: Hvordan gikk du frem for å få kunnskap om å lage bomben?, spør Lippestad etter å ha presisert at det ikke er noen tvil om at tiltalte som har laget bomben.

- Det er ekstremt farlig å skaffe disse midlene fordi disse produktene er flagget. Jeg måtte gjøre masse research i forhold til kjemi på Internett. Fikk tilgang til mer enn 600 guider til mer enn hundre eksplosiver.

Lippestad spør to ganger om prosessen bak, når Behring Breivik begynner å fortelle om bombeproduksjon. Så begynner han å dele opp prosessen i ulike faser.

- Jeg måtte eksperimentere, sier han.

Dette startet høsten 2009.

Klokken 09.43: Japan og Sør-Korea trekkes frem som «mønsterstater». Lippestad spør om han vet hvordan ytringsfriheten og pressens vilkår er i de to landene.

Den tiltalte trekker på det.

- Man må være så ærlige å si at alle land har en statsideologi. Jeg regner ikke med at Japan og Sør-Korea er et unntak. Jeg regner med at kommunister i de landene er i samme posisjon som kulturkonservative er i i Europa.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Klokken 09.41: Geir Lippestad overtar, ber han forklare hvordan handlingene hans kan endre inntrykket av at alle multikulturalister skalvære «onde».

- Jeg hadde prøvd alt, jeg hadde skrevet essays og prøvd å komme til orde. Det nyttet ikke, da var det eneste alternative vold, svarer han.

Klokken 09.27: Hein Bæra ber han komme inn på det tekniske språket sitt.

- Et teknisk av-emosjonalisert språk er eneste mulighet for meg å komme gjennom rettssaken og politiavhørene hvis jeg skulle brukt et normalt språk, svarer han.

Klokken 09.21: - Jeg vet om hundrevis av eksempler, sier han uten å bli konkret om noen som har blitt avslått.

- Jeg har opplevd det to ganger i 2009, sier han og viser til muslimske opptøyer i Frankrike og Göteborg.

- Da fikk jeg beskjed fra NRK og TV2 at dette ikke var nyhetsverdig, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- De te nkte at vi ikke kunne dekke dette fordi det ville gi FrP større oppslutning, mener han.

Klokken 09.17: - Det har lenge vært en konsensus blant alle oss kulturkonservative at vi bare kan glemme å sende innlegg til aviser eller forlag, men må bruke dissidentforlag, mener Behring Breivik.

Klokken 09.11: Han mener tv-serien «Roots» blir brukt for å overføre dårlig samvittighet på det norske folk for amerikanske overgrep mot svarte. Sangen «Små barn av regnbuen» og Lillebjørn Nilsen brukes i venstrevridd norsk skole.

Klokken 09.00: Retten settes.

Klokken 08.58: Den tiltale hilser ikke fascistisk, men har på seg svart skjorte.

Klokken 08.50: De fire rettspsykiatrisk sakkyndige snakker intenst sammen.

Les også de ordrette referatene fra rettssaken:

Dag 1: 16.04 2012

Dag 2: 17.04.2012

Dag 3: 18.04.2012

Dag 4: 19.04 2012

Dag 5: 20.04 2012

Les alt om rettssaken

Les flere nyheter her