Åpen for alle - alltid

Sluppet fri fra Guantanamo

Vakttårnet ved inngangen til «Camp Five» og «Camp Six» på Guantanamo Bay, Cuba. Foto: AFP Photo
Vakttårnet ved inngangen til «Camp Five» og «Camp Six» på Guantanamo Bay, Cuba. Foto: AFP Photo
Artikkelen fortsetter under annonsen

To menn fra det vestlige Kina har sluppet fri fra det amerikanske militærfengselet på Cuba. De har sittet fengslet nærmere et tiår uten tiltale.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det har pågått en diplomatisk strid for å skaffe dem nye hjem, men de har nå blitt bosatt i El Salvador, melder CBS News.


De to etniske uigurene, fra en del av Kina der en separatistbevegelse har tilhørighet, lærer seg nå spansk. De er takknemmelige for å ha blitt bosatt i sitt nye hjemland i Sentral-Amerika, sier mennenes advokater.

– Vi er svært glade for at regjeringen i El Salvador har tatt dem imot og gitt dem tilflukt, sier advokaten Susan Baker Manning til CBS.

Les også: Her lander CIA-fanger i Norge

Amerikanske myndigheter bekrefter løslatelsen.

Advokatene identifiserer de to som Abdul Razakah og Hammad Memet. De ble tatt til fange i Pakistan og har blitt holdt ved Guantanamobasen i nærmere ti år. De har fått opphold i El Salvador på humanitært grunnlag.

169 igjen

Etter at de to er løslatt er det nå 169 fanger igjen på Cuba, blant disse tre uigurer myndighetene ivrer for å bosette i tredjeland. Uigurene ved Guantanamo utgjør en diplomatisk hodepine for den amerikanske regjeringen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

22 av dem ble tatt til fange ved begynnelsen av krigen i Afghanistan og sendt til militærbasen i Cuba fordi myndighetene mistenkte dem for å ha bånd til al-Qaida. Men det viste seg at de ikke var terrorister, og kun hadde flyktet fra hjemlandet på jakt etter muligheter og frihet i utlandet.

Myndighetene fant at de ikke utgjorde en trussel og kunne løslates. De kunne likevel ikke sende dem tilbake til Kina da amerikansk lov forbyr å utlevere mennesker til land der de risikerer forfølgelse og tortur.

Kina protesterer

Kina har bekjempet den uigurske separatistbevegelsen i den hovedsakelig muslimske Xinjiangprovinsen vest i landet. Kina ønsker mennene utlevert, og har lagt press på andre land om at de ikke skal ta dem imot.

Amerikanske domstoler og myndigheter har hindret forsøk på å la mennene bosette seg i USA, og fangene har eksistert i et slags limbo. Gjennom diplomatisk innsats har uigurfanger blitt bosatt i Albania, Bermuda, Sveits, på Stillehavsøya Palau og andre steder.

Les flere nyheter