Meny

Ekstreme nasjonalister:

Høyre-ekstremister øver i våpenbruk i Ungarn

Forbudt, eller? Nye Ungarske Garde i full gang med skyteøvelser på sin treningsleir i Fejér fylke. Faksimile: Új Magyar Gárda.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mens Breivik sitter i fangenskap i Norge, driver paramilitære nasjonalister våpenøvelser i ungarske skoger.

Utenriksdepartementet i Ungarn sprer nå et skriv om hvor aktivt landet bekjemper antisemittismen.

Men ABC Nyheter har funnet bilder som viser at det er langt mellom det skrivet opplyser, og dagens virkelighet i Ungarn.

Åpen jødehets i parlamentet

Tidligere denne måneden kom Jobbik-representanten Zsolt Baráth med antisemittisk hets fra parlamentets talerstol.

Dette utløste, etter hva ABC Nyheter forstår, at det ungarske utenriksdepartementet følte behov for å understreke at Ungarn arbeider aktivt mot alle former for antisemittisme og rasehat.

Les også: Grov jødehets i Ungarns parlament

Har forbudt Den Ungarske Garde

I skrivet heter det blant annet at myndighetene har forbudt den halvmilitære borgervernbevegelsen Den Ungarske Garde (Magyar Gárda), som ABC Nyheter møtte i 2011.

Forbudt, men gjenoppstått: Ledelsen i Den Ungarske Garde da ABC Nyheter møtte dem i fjor. Foto: Thomas Vermes. (klikk for å forstørre).Forbudt, men gjenoppstått: Ledelsen i Den Ungarske Garde da ABC Nyheter møtte dem i fjor. Foto: Thomas Vermes. (klikk for å forstørre).

I virkeligheten lever og blomstrer Den Ungarske Garde som aldri før, men kaller seg Nye Ungarske Garde.

På sin åpent tilgjengelige hjemmeside viser Garden stolt frem bilder fra aktiviteter som våpen- og kampøvelser i Fejér fylke.

«Vi ble kjent med og prøvde ut våpen», heter det blant annet i teksten.

Forberedt på oppgaven

Artikkelen om leiroppholdet oppsummerer det som svært så vellykket.

Ingen ble alvorlig skadd, og leiren har gjort deltakerne «forberedt på våre oppgaver».

– Vanskelig i demokrati

Spill levende hjemmeside: Nye Ungarske Garde. (Klikk for å forstørre).Spill levende hjemmeside: Nye Ungarske Garde. (Klikk for å forstørre).

– Jeg er overrasket over at du nå kan finne denne hjemmesiden til Nye Ungarske Garde, sier Ungarns ambassadør i Norge, Géza Jeszenszky.

ABC Nyheter spør hvordan det kan ha seg når myndighetene påberoper seg å ha forbudt både Den Ungarske Garde og paramilitære organisasjoner generelt.

– Forklaringen er at i et demokrati er alt tillatt hvis det ikke er forbudt. Så hvis én gruppe blir forbudt, kan du danne en ny – som i sin tur må forbys, sier Jeszenszky.

– Den Ungarske Garde har svarte uniformer som minner om nazipåkledning. Den er blitt forbudt. Men på bildene har de ikke den forbudte garde-uniformen, legger han til.

Skjær i sjøen

Men paramilitære grupper er forbudt, og bildene viser våpenøvelser?

– Jeg forventer at politiet på bakgrunn av slike våpenøvelser griper inn. Så nå gjelder det å ta disse menneskene. Men bildet kan være tatt hvor som helst, faktisk i utlandet, svarer ambassadøren.

– For eksempel er det hatefulle nettstedet Kurucinfo basert i USA. Etter lovene i USA er det ikke mulig å stoppe slikt, sier Jeszenszky og fortsetter:

– Nazi fra USA

– Disse pro-nazi- eller fascistiske bevegelsene kom fra USA! På en privat eiendom i Akron i Ohio finnes det til og med en statue av den ungarske fascist-leder Ferenc Szálasi, forteller Jeszenszky.

Undersøkelser ambassadøren har gjort etter publiseringen av denne artikkelen, avdekker at hjemmesiden til Nye Ungarske Garde, er basert i utlandet og ikke lar seg stenge fra Ungarn.

Behring Breiviks omtale

I Oslo har terroristen Anders Behring Breivik også kommet inn på ultranasjonalistene i Ungarn, som i likhet med ham selv, «Fjordmann» og andre anklages for ekstremisme og nazi-tenkning.

– Det samme skjer nå i Ungarn, der den nasjonalistiske alliansen er et offer for den samme demoniseringen. Også her boikotter marxistene og liberalistene demokratiet og forsøker å presse ungarerne til å endre mening ved å kalle dem fascister, nazister, intolerante, sa Behring Breivik.

Les andre nyheter her

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært