Åpen for alle - alltid

Dette skjer i terrorsaken fredag

Artikkelen fortsetter under annonsen

Siste dag av første rettsuke skal forsvarer Geir Lippestad spørre Anders Behring Breivik om forberedelsene til 22. juli, før siden blas over til sakens aller mørkeste kapittel.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Når forsvarerne fredag skal stille Anders Behring Breivik spørsmål i retten, kommer de til å konsentrere seg om hvor han har fått kunnskapen og tankene sine fra.

– Vi vil ikke fokusere på detaljer rundt drapene. Men som dere har hørt, har han kunnskaper om våpen og en del detaljer om hvordan man lager bomber. Vi vil konsentrere oss om hvor han får kunnskapen fra. Hvor er hans kilder? Det vil vi bruke noe tid på i morgen, sa advokat Geir Lippestad under pressekonferansen torsdag ettermiddag.

Vil belyse radikalisering

Lippestad legger til at forsvarerne også vil stille spørsmål om hvor Breivik har fått sine tanker fra og om hans radikaliseringsprosess.

Les også: Våknet 22. juli og tenkte han ikke hadde lyst til å dø

Torsdag avsluttet aktoratet sin utspørring av tiden fra 2006 til og med bombeangrepet i regjeringskvartalet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I denne perioden er Breivik og aktoratet sterkt uenige om når Breivik begynte å legge sine terrorplaner, samt detaljene i den første sakkyndigrapporten.

Grufulle detaljer

Deretter får de andre aktørene i retten også anledning til å stille spørsmål om denne perioden, før aktor Inga Bejer Engh tar over med det som for mange blir den største prøvelsen hittil i rettssaken.

Les også: - Utøya var Norges beste mål

Da skal nemlig Anders Behring Breivik forklare seg i detalj om hvordan han skjøt mot hundrevis av ungdommer på øya i Tyrifjorden.

Både aktorat og forsvarere varslet at fredagen blir den sterkeste rettsdagen hittil – både for de berørte og andre som hører forklaringen.

Les også: Smilet ble tørket bort

Aktor Svein Holden framholdt ellers torsdag at de er godt i rute med utspørringen av Breivik, som etter planen skal avsluttes mandag.

Resten av neste uke skal vitner, kriminalteknikere og helsepersonell forklare seg om ofre og åstedet i bombeeksplosjonen.

Les flere nyheter her