Meny

Representant gjenoppliver anklager om jødisk rituelt drap på jente:

Jøde-hets ryster Ungarns parlament

Ultranasjonalist: Parlamentarikeren Zsolt Baráth, her under åpningen av et folkloristisk museum, vekker til live teorier om jødisk konspirasjon mot Ungarn og verden. Foto: Baráths hjemmeside.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jødisk kapitalmakt forhindret at jøder ble dømt for rituelt drap på en jente i Ungarn i 1882. Og siden da har Ungarn vært underlagt jødene.

Dette oppsiktvekkende innholdet i et innlegg Zsolt Baráth holdt i parlamentet i Ungarn 3. april, vekker bestyrtelse i Ungarn og andre land.

Baráth, som tilhører det sterkt høyreorienterte og ultranasjonalistiske partiet Jobbik, ba om ordet etter ordinær dagsorden 3. april.

- Jødisk rituelt drap

Han la så ut om historien til den 14 år gamle jenta Eszter Solymosi  i en ungarsk landsby i 1882. Jenta forsvant sporløst 1. april for 130 år siden, og ble så funnet død i elva Tisza.

Rykter ble den gang spredt om at det var landsbyens jøder som hadde tatt livet av henne til blodsoffer i et ritual. Tross alt ble Eszter sist sett da hun passerte synagogen på vei til butikken...

Les også: Ungarske høyreekstremister øver på våpenbruk

- Dommeren var sikker på at de anklagede myrdet Ester Solymosi. Men på grunn av ytre press ble han i 1883 nødt til å frikjenne dem, sa Baráth og reiste spørsmålet:

Fra 1883 til dagen i dag er det en realitet at man ikke kan sette navn på forbryterens, eller forbryternes, opprinnelse eller religiøse tilknytning.

- Hva kunne ha så stor makt over en uavhengig ungarsk dommer?

Den jødiske kapitalmakten

Baráths svar var at den gang – som nå –  ble og blir det utøvd økonomisk press fra dem som styrer ungarsk og verdens økonomi.

Hadde ikke jødene blitt frikjent, ville Ungarn blitt slått konkurs, er hans underliggende budskap.

- Drapet ble en historisk milepæl for Ungarn, sa Baráth.

Han trakk parallellen fram til dagens kriserammede Ungarn under hardt press fra EU og det internasjonale valutafondet IMF:

- Fra 1883 til dagen i dag er det en realitet at man ikke kan sette navn på forbryterens, eller forbryternes, opprinnelse eller religiøse tilknytning, sa han.

Les også: Krever jødisk protest mot Breivik.

Krever at han fjernes

Justisdepartementet og regjeringspartiet Fidesz har på det sterkeste fordømt Baráths uttalelser som helt uakseptable.

- Med dette åpner Baráth århundregamle sår, sier statssekretær János Fónagy (Fidesz) som var en av de få som satt igjen og hørte Baráths innlegg den kvelden.

Sosialistpartiet og det nye grønne partiet LMP ("En Annen Politikk er Mulig") krever at han trekker seg fra parlamentet.

Les også: Med fascistuniform i europeisk parlament.

- Gamle ideer om konspirasjon

Den ungarske ambassadøren i Norge, forhenværende utenriksminister Géza Jeszenszky, er sterkt opprørt over uttalelsene som falt.

- Nesten ingen har hørt denne glemte saken om overtroiske landsbyboere i 1883. Men Baráth fant denne historien og bruker konspirasjonsteorier om jødene.  Budskapet var at også den nåværende regjeringen bøyer seg for jødisk makt, sier Jeszenszky, som av fag er historiker, til ABC Nyheter.

I stedet for Marx

- Jobbik bruker de gamle ideene om jødisk verdenskonspirasjon. De gamle marxistiske slagordene om borgerskapet som utbytter arbeiderne, forsvant. Nå har det radikale høyre tatt i bruk ideene om en jødiske verdenskonspirasjon til noe tilsvarende:

- De fattige og arbeidsløse i Ungarn er ofre for forandringer. Og hvem gjøres ansvarlig? Vesten. I kommunisttida så alle på Vesten som håpet som ville bringe velstand. Men denne velstanden kom ikke til så mange etter systemskiftet. Arbeidsløse kan tvert i mot ha fått det verre, framholder ambassadøren.

- Kapitalismen var populær

- Kapitalismen var populær under kommunismen. Nå er den ikke det, og kalles globalisering. Globalisering ser de på som utbytting, ikke bare av personer, men også hele land. Så Jobbik angriper i harde ordelag og kobler motviljen mot globaliseringen til antisemittisme, sier Géza Jeszenszky.

Anslagsvis 550.000 ungarske jøder ble myrdet under Holocaust. I dag lever ca. 100.000 jøder i Ungarn.

Her er Baráths omstridte innlegg. (På ungarsk).

Les flere nyheter her.

Populært