Meny

Terrorforsker mener Breivik har et overtak i retten

Anders Behring Breivik (t.v.) med håndjern i sal 250 i Oslo tinghus onsdag på tredje dag av rettssaken der han står tiltalt for terrorangrepet mot regjeringskvartalet i Oslo og på Utøya 22. juli 2011. Foto: Erlend Aas (Scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den svenske terrorforskeren Magnus Ranstorp mener Anders Behring Breivik kan ha skaffet seg et psykologisk overtak på Oslo tingrett. Han mener aktorene må forandre taktikk.

– Han er uhyre bevisst på hvordan han kan forvirre partene i retten. Breivik er en stor illusjonist, han evner å legge røyktepper inne i røyktepper. Til slutt vet man ikke hva som er rett eller galt, opp eller ned, sier Ranstorp til VG.

Den svenske terrorforskeren, som er en av EU-kommisjonens topprådgivere på kontraterror og bekjempelse av ekstremisme, mener at Breivik nå har blitt varm i trøyen og iblant har et psykologisk overtak.

Ranstorp mener at den terrortiltalte fremstår som en psykologisk gåte som det blir uhyre krevende å sette fast.

– Jeg tror ikke han sprekker. Han er som en ballong, om man klemmer luften ut ett sted, så popper den ut et helt annet sted. Jeg opplever at han er sleip som en ål. Han er retorisk rask og hogger tilbake på en ironisk måte når han får sjansen, sier Ranstorp.

Han mener at aktoratet må endre taktikk og overrumple Breivik.

– Så må de nærme seg det personlige i utspørringen. Der er det ofte ømme punkter, mener den svenske forskeren.

Les også:

Ekspert: – Breivik blir trassig når han møter motstand

Mistenkelig gjenstand funnet på Oslo tinghus

- Dødsstraff er det eneste logiske

Les referatene fra retten:

Dag 1: 16.04 2012

Dag 2: 17.04.2012

Dag 3: 18.04.2012

Les alt om rettssaken


Les flere nyheter her

Populært