Meny

Skyting mot demonstranter i Damaskus

Ifølge eksilgruppa Syrisk observatorium for menneskerettigheter ble åtte personer såret da regimet skjøt mot demonstranter onsdag. Bildet er fra en tidligere demonstrasjon. Foto: AP / Scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FN-observatørene i Syria fikk allerede onsdag en forsmak på utfordringene de står overfor da politiet løsnet skudd mot regimekritiske demonstranter som omringet kjøretøyene deres.

Hundrevis av regimemotstandere strømmet ut i gatene for å vise observatørene hva de mener om de syriske myndighetene, mens et lag av observatører kjørte gjennom nabolaget deres i utkanten av Damaskus i to landcruisere, eskortert av syrisk politi.

En video viser hvordan demonstrantene i Irbin, sju kilometer nord for sentrum av Damaskus, trenger seg sammen rundt bilene og roper slagord til støtte for opprørerne i Den syriske frie hær, og en annen viser hvordan demonstranter sprer seg i panikk da det blir løsnet skudd.

Les også: FN-koner ber Syrias førstedame ta grep

Ifølge eksilgruppa Syrisk observatorium for menneskerettigheter ble åtte personer såret.

Hamrer løs

Trass i våpenhvilen har syriske styrker også fortsatt bombardementet av byen Homs, ifølge aktivister

Onsdag gikk syriske sikkerhetsstyrker igjen til angrep på fire bydeler i Homs som opprørerne kontrollerer, melder eksilgruppa Syrisk observatorium for menneskerettigheter.

Det er foreløpig ikke klart om noen er drept i angrepene, men ifølge den syriske opposisjonen er minst 22 personer såret, skriver DPA.

Norske myndigheter er urolige for fredsplanen til Kofi Annan.

Les også: - Titusener demonstrerer i Syria

– Jeg er dypt urolig for situasjonen på bakken, som står i økende kontrast til Annans fredsplan og de løftene som regimet har gitt, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) til NTB.

– Dette forsterker inntrykket av at løftene fra regimet er lite verdt, mener han.

Tirsdag ble minst seks sivile skutt og drept av snikskyttere i opprørsbastionen, opplyste aktivister. Over hele Syria ble det meldt om over 20 drepte, samme dag som en gruppe FN-observatører ankom Syria for å overvåke våpenhvilen som trådte i kraft tirsdag morgen.

Onsdag kom det også meldinger om uro langs grensa til Tyrkia, der stridsvogner gikk til angrep på flere av opprørernes stillinger i området.

– Provoserer

Samtidig skal minst seks soldater være drept i et bombeangrep i Idlib nord i Syria. Ifølge det statlige nyhetsbyrået SANA sto en «væpnet terroristgruppe» bak angrepet.

Syriske myndigheter omtaler opprørerne rutinemessig som terrorister, og Russland, som har beholdt sine tette bånd til Assad i den 13 måneder lange konflikten, beskyldte onsdag opprørerne for å prøve å provosere fram mer vold.

Les også: - Våpenhvilen i Syria holder fortsatt

– Det er nok av dem som ønsker å se at Annans plan mislykkes. De håper på andre løsninger, først og fremst bruk av vold utenfra, sier utenriksminister Sergej Lavrov.

Over 9.000 mennesker har blitt drept de siste 13 månedene i Syria, ifølge FN.

Legge press

Torsdag skal 14 utenriksministre fra USA, EU og arabiske land møtes i Paris for å drøfte Syria-konflikten. Hensikten med møtet er å gi klar beskjed til Syrias president Bashar al-Assad og hans regime om at fredsplanen må gjennomføres, sier Frankrikes utenriksminister Alain Juppé.

Fra Kina kom det onsdag meldinger om at Syrias utenriksminister Walid Muallem, som er på besøk i landet, har lovet å gjennomføre fredsplanen til punkt og prikke.

Samtidig kommer det meldinger fra FN om at forhandlingene om rammene for observatørstyrken på det nærmeste er ferdig.

– Diskusjonene har vært konstruktive, og partene er nå 90 prosent enige, sa en talsmann for syriske myndigheter onsdag ettermiddag.

Les flere nyheter her

Populært