Meny

Du burde få se og høre Breivik

Anders Behring Breivik (i midten) sammen med sitt forsvarerteam, fra v: Tord Jordet, Geir Lippestad, Odd Ivar Grøn og Vibeke Hein Bæra i sal 250 i Oslo tinghus onsdag etter lunsj på tredje dag av rettssaken der Breivik står tiltalt for terrorangrepet i Oslo og på Utøya 22. juli 2011. Foto: Heiko Junge / Scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oslo tingrett, aktoratet, bistandsadvokatene og mange av de berørte tok alvorlig feil da de gikk imot tv-overføring av eksaminasjonen av Anders Behring Breivik i terrorrettssaken. Samfunnet ville ha nytte av å se han bli ideologisk avkledd.

Frykten for å gi han en talerstol hvor han kunne spre sitt politiske budskap var dominerende i debatten forut for rettssaken.

Ikke bare har han drept, lemlestet og ødelagt - skulle han i tillegg få spre sitt hatbudskap? Skulle han få slynge ut en forkvaklet ideologi som i verste fall legitimerer andre med tilsvarende verdensbilde?

- Nei, det får han ikke, sa Oslo tingrett og avsa kjennelse for kringkastningsforbud av Anders Behring Breiviks frie forklaring i retten.

Feil hensyn

Begrunnelsen er hensynet til skadede, pårørende, etterlatte og det faktum at det ikke er etisk forsvarlig å overføre talen til en (på daværende tidspunkt) strafferettslig utilregnelig mann.

Aktoratets utspørring så langt mer enn antyder at den frie forklaringen er fri fantasi pakket inn i manisk innstudert retorikk, hentet fra internett og tillagt historie, politikk, religion og den smule retorikk han klarte å opparbeide seg i politikerskolen i FrPU tidlig på 90-tallet.

Dette ville det norske folk, og verden forøvrig, ha hatt godt av å se og høre.

I sin politiske tale slynger Breivik ut påstander som til stadighet blir ytret i samfunnet i dag: Muslimer voldtar, dreper, undertrykker. Landet går under for muslimsk dominans snart. Journalister er venstrevridde. Arbeiderpartiet har skylda. 

Noen av påstandene er til og med korrekte, viser en faktasjekk Dagbladet har gjort. Men de fleste er gale, viser det seg når man får tid til å undersøke.

Vanlig oppfatning

Den tiden er det de færreste som tar seg i det daglige. Det er mer bekvemmelig å ta til seg statistikkreferanser i et budskap man sånn noenlunde kjenner seg igjen i - og så spre det videre uten tanke for om det er korrekt eller ikke. Man tar bare enkelt forbeholdet «Jeg er ikke rasist, men...»

Den gylne sjansen til å ta et oppgjør og foreta en realitetsorientering om muslimer og Norge som denne rettssaken har gitt oss, er blitt skuslet bort med kringkastningsforbudet.

Aktoratet er dyktige i å tilbakevise mange av Breiviks påstander. I retten blir han ofte avkledd og ender med å bruke betegnelsen «pompøs» om seg selv og sine beskrivelser. Han har overdrevet, skrytt på seg, for lettere å kunne selge budskapet sitt, innrømmer han.

Redigert av venstrevridde

Men til det brede publikum kommer bare bruddstykker av dette, utvalgt og redigert av journalister. Som i neste omgang beskyldes for å vinkle utvalget ut fra for eksempel positive multikulturelle holdninger.

Så kan alltids undertegnede og andre journalister hevde så mye vi vil at «slik er det ikke». Men den tvilen vil ikke komme oss tilgode, heller Anders Behring Breivik.

For ordens skyld: I utgangspunktet snakker jeg om at den generelle, frie forklaringen burde kringkastes. Jeg er tilhenger av forsinkelser på utsending i denne saken, slik at det blir tid til å biipe bort personopplysninger som angår ofre, pårørende og andre.

• De som har lyst til å fordype seg i ordrett, uredigert referat fra det som blir sagt i retten i disse dager, kan lese alt ved å klikke her

Ser skremmende normal ut

Den gråtende terroristen

Ingen terrorfri sone

Alt om terrorsaken i ABC Nyheter

Populært