Meny

Ekspert: – Breivik blir trassig når han møter motstand

Det er lett å se at terrortiltalte Anders Behring Breivik sliter med å bli trodd når han blir grillet av aktor i retten. Her i samtale med forsvareren mellom utspørringene. POOL Foto: Heiko Junge / NTB scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flere mener Anders Behring Breivik virket trassig og krenket i retten onsdag. – Nå møter han motstand, og hele hans verden blir plukket fra hverandre, sier psykiatriekspert Kjersti Narud.

Onsdag var det en lite samarbeidsvillig Anders Behring Breivik som ble utspurt av aktor Inga Bejer Engh. «Det ønsker jeg ikke å forklare meg om» var en setning som ble hyppig gjentatt av den tiltalte.

Psykiatriekspert Kjersti Narud tror at en mulig forklaring på Breiviks væremåte er at han opplever motstand:

– Han føler seg latterliggjort og liten, rett og slett fordi han muligens begynner å se at det han har tenkt; rette tanker, rett tro, rett handling, at dette sakte, men sikkert blir plukket fra hverandre. I den grad det går opp for ham, så opplever han for åpen scene å miste troverdighet og pondus, sier Narud til NTB.

Rett til å ikke svare

Advokat og spesialist på rettssikkerhet, Frode Sulland, legger vekt på at Breivik har rett til å ikke forklare seg dersom han ikke ønsker det.

– Breivik har henvist gjentatte ganger til at det er noen temaer han ikke ønsker å gå inn på, og det har han krav på at blir respektert, sier Sulland til NTB. Han synes ikke det er rart at Breivik ikke husker alt han har forklart til politiet.

– Det er høyst forståelig, og svært vanlig, at folk som har forklart seg i så mange timer og over så mange sider, ber om at det de har forklart til politiet blir lest opp, fordi de er usikre på hva de egentlig har forklart, sier Sulland.

Trassig og krenket

Psykolog Pål Grøndahl mener Breivik holder stilen i retten, men at han sliter med troverdigheten.

– Han holder stand, men virker fortsatt trassig og krenket, sier Grøndahl til NTB.

– Han sitter godt tilbakelent og svarer godt for seg på de spørsmålene som kommer opp. Det er ganske godt gjort når han er under et slikt press. Likevel kan vi merke at tonen er en annen nå enn tidligere. Særlig virker han krenket når han blir konfrontert med ting som handler om sitt eget manifest og uniform. Der sliter han med troverdigheten, og det ser det ut til at han skjønner, sier han.

– Breivik sliter

Utøya-overlevende Tore Sinding Bekkedal synes det er godt å se massemorderen slite i retten.

– Jeg er velding imponert over aktors utspørring. Bejer Engh presser ham virkelig. Vi kan se at han sliter, og det er godt å se at han blir avkledd på denne måten, sier Sinding Bekkedal til NTB.

Les også de ordrette referatene fra rettssaken:

Dag 1: 16.04 2012

Dag 2: 17.04.2012

Dag 3: 18.04.2012

Les alt om rettssaken

Les flere nyheter her

Populært