Meny

Terroristen som skapte helter

Terroristen som skapte helter

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er rart å vite at den mannen som sitter i vitneboksen i sal 250 i Oslo tinghus var samme mann som skapte en frykt som er umulig for andre å forstå. Han skapte panikk på verdens tryggeste øy, han truet alle på livet og drepte de beste.
Iril Myrvang Gjørv

er 17 år og bor på Setermoen i Bardu kommune i Indre Troms.

Iril går på videregående skole på Bardufoss, og deltok på AUFs sommerleir på Utøya i fjor.

ABC Nyheter har tidligere intervjuet Iril om opplevelsene på Utøya.

Les intervjuet her.

Men han skapte også så mye, mye mer.

Vi som land sto sammen, løftet rosene sammen.

Det var et utrolig syn å komme hjem til et litt kjøligere nord lørdag 23. juli. Det var en oppmerksomhet jeg aldri har fått før, det var sorg i øynene til de jeg møtte. Jeg fattet selv ikke hvor omfattende det hele var, hvor mange som brydde seg, hvor mange det berørte.

Skapte helter

Jeg visste selv nøyaktig hva som hadde skjedd og jeg visste at det var et større antall omkomne enn hva nyhetene først sa, men det var likevel et utrolig syn å i ettertid se med egne øyne hvordan et lite land i sorg svarte på ondskapen.

Anders Behring Breivik skapte frykt. Han skapte et mareritt som det var umulig å våkne opp fra.

Men han skapte også helter. Flere hundre helter.

Jeg har både hørt og vært vitne til mange som har reddet og hjulpet andre. Eksemplene på ungdommer og voksne som har bidratt til å redde andres liv er endeløse.

Alt fra de som hjalp andre i å beholde roen, til ungdommer som gjorde livreddende førstehjelp på vennene sine. Det finnes så mange historier, og det norske folk har bare hørt en brøkdel av disse.

I mine øyne er alle som overlevde helter. Også AUF-leder Eskil Pedersen, for å ha berget livet og for måten han har håndtert tragedien på for organisasjonen.

Det er vi som har våpnene

Det er så mye Breivik har skapt som har vært mot hans vilje og intensjon. Han har skapt et samlet Norge, et Norge som svarer med roser i stedet for geværer, et Norge hvor mørk og hvit står hånd i hånd, et Norge som bekjemper terrorisme med kjærlighet.

Dette må vi aldri glemme oppi en rettssak som dette. Først og fremst handler denne saken om de faktiske hendelsene, men det er lett å bli slukt i detaljer som Breiviks barndom og Knights Templar.

Vi må ikke glemme hva vi lovet oss selv etter eksplosjonen i Oslo og massakren på Utøya. Vi lovet mer demokrati og mer åpenhet. Vi lovet å passe på at menneskene rundt oss visste at vi var glade i dem og vi lovet at dette aldri skulle skje igjen.

I retten i dag ser Breivik ussel ut. Statsadvokat Engh grillet han, og han blir mer og mer usikker.

Han ligner ikke lengre mannen med våpenet på Utøya 22. juli 2011.

I dag er det vi som står med våpnene; kunnskap, demokrati, likestilling og nestekjærlighet.

LES OGSÅ:

Flere spørsmål enn svar

Ferdig med Breivik

Det er så mye å si

Intervju med Iril etter Utøya

Alt om terrorsaken i ABC Nyheter

Populært