Meny

Suu Kyi kommer til Norge i juni

Aung San Suu Kyi avlegger Norge et besøk i juni. Foto: Nyein Chan Naing (EPA)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I juni kommer fredsprisvinner Aung San Suu Kyi til Norge. Det vil bli første gang hun forlater Myanmar på 24 år.

Fakta om Aung San Suu Kyi:

* Født i byen som da het Rangoon og nå er omdøpt til Yangon 19. juni 1945. Hennes far, general Aung San, var en forkjemper for at det daværende Burma skulle løsrive seg fra kolonimakten Storbritannia og ble drept i 1947.

* Utdannet seg i India og Storbritannia. Hun vendte i 1988 tilbake til hjemlandet der hun ble generalsekretær i partiet Nasjonalligaen for demokrati (NLD).

* I 1989 ble hun arrestert for å ha «truet statens sikkerhet», og hun gikk etter dette inn og ut av husarrest. I 1990 vant NLD valget i Burma, men de militære nektet å gi fra seg makten.

* Tildelt Nobels fredspris i 1991

* Suu Kyi ble satt fri i 2010.

* Ved suppleringsvalget til nasjonalforsamlingen 1. april ble hun innvalgt i nasjonalforsamlingen sammen med 42 partifeller.

(Kilder: nobelprize.org, Reuters, NTB)

UD bekrefter besøket og ser fram til at nobelprisvinneren endelig kommer til landet, over 20 år etter at hun ble tildelt Nobels fredspris.

– Vi kan bekrefte at utenriksministeren og Aung San Suu Kyi diskuterte besøket til Norge da de snakket sammen på telefonen søndag. Det planlegges ut fra at hun kommer i juni, sier kommunikasjonsrådgiver Svein Atle Michelsen i UD til NTB.

Da Norge i helgen valgte å oppheve de økonomiske sanksjonene mot Myanmar, benyttet utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) anledningen til å fornye invitasjonen til Suu Kyi. Støre sa da at han håpet et besøk ville finne sted allerede til sommeren.

– Jeg gjentok invitasjonen, og hun bekreftet at Norge er det første landet hun ønsker å besøke, sa utenriksministeren til NTB etter samtalen.

Gleder seg

Kjell Magne Bondevik, leder ved Oslosenteret for fred og menneskerettigheter, gleder seg over at Suu Kyi nå endelig kommer til Norge.

– Jeg synes det er veldig gledelig at hun kommer såpass raskt. Hun har sagt tidligere at Norge er landet hun ønsker å besøke først. Det har hun fortalt til meg på telefon tidligere, og hun sa det til meg da jeg besøkte henne i juni i fjor. Hun har et spesielt forhold til Norge på grunn av Nobels fredspris og Raftoprisen. Jeg tror hun ønsker å komme til Bergen og Vestlandet i tillegg til Oslo, sier Bondevik til NTB.

Han har hatt jevnlig kontakt med Støre om besøket og sier at besøket trolig vil finne sted i dagene rundt 18.-20. juni.

Selv planlegger han en ny reise til landet som tidligere var kjent som Burma i mai. Da vil han fortelle Suu Kyi hva hun har i vente i Norge.

– Nå er hun i en travel periode. Mandag skal hun innta sin plass i parlamentet for første gang. Jeg snakket nettopp med en av hennes medarbeidere. Fra i dag og til helgen samler hun sine 43 medarbeidere for å forberede seg på å jobbe i parlamentet. Dette blir en helt ny situasjon. Hun blir nå en del av systemet, og det vil kreve mye av henne, sier Bondevik.

Halv nobelseremoni

Støre besøkte selv Myanmar i slutten av januar. Allerede da sa Suu Kyi til norsk presse at hun ønsket å besøke Norge etter valget i Myanmar 1. april.

I 1990 ble Suu Kyi satt i husarrest, og siden den gang har hun vært holdt som fange av militærjuntaen gjennom mesteparten av de siste 22 årene. Året etter, i 1991, ble hun tildelt Nobels fredspris in absentia. Men Suu har i alle disse årene ikke våget å reise utenlands av frykt for ikke å slippe inn igjen i landet.

Nobelinstituttet har tidligere sagt at de ønsker å holde en «halv» seremoni for Aung San Suu Kyi når hun omsider kommer til Oslo.

Både medaljen, diplomet og prispengene ble overrakt Suu Kyis nå avdøde ektemann Michael Aris og de to barna Alexander og Kim i 1991. Det som gjenstår er nobelforedraget.

– Det vil ligne på en vanlig seremoni i rådhuset, og vi vil arrangere en bankett for henne, sa Nobelinstituttets direktør Geir Lundestad i januar.

Til Oxford

Suu Kyi ble invitert til Storbritannia da hun møtte Storbritannias statsminister David Cameron i Yangon fredag. Han var på besøk i Myanmar som den første vestlige regjeringssjefen på flere tiår. Da svarte hun at det at hun skulle vurdere tilbudet viser at det er blitt gjort store framskritt i Myanmar.

– For to år siden hadde jeg sagt: «Takk for invitasjonen, men beklager», la hun til.

På turen til Storbritannia skal hun besøke den britiske byen Oxford, hvor hun gikk på universitetet på 70-tallet, ifølge Nyan Win, talsperson for Nasjonalligaen for demokrati (NLD).

– Jeg vet ikke den nøyaktige datoen ennå, sier Win.

Les også:

Norge opphever sanksjoner mot Myanmar

Suu Kyis parti vant nesten alle plassene

Suu Kyi vil endre Myanmars grunnlov

Les flere nyheter her

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært