Meny

Bibliotekene venter på forlagene

E-bøker på bibliotek er litt som høna og egget. Forlagene venter på Biblioteksentralen og Biblioteksentralen venter på forlagene. Mens bibliotekskunder foreløpig venter forgjeves. Foto: Colourbox.com

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Biblioteksentralen trenger avtaler med forlagene for å kunne tilby e-bøker til bibliotekene. Foreløpig er Gyldendal det eneste store som de har avtale med.

Biblioteksentralen trenger avtaler med forlagene for å kunne tilby e-bøker til bibliotekene. Foreløpig er Gyldendal det eneste store som de har avtale med.

Les også: Har bøker ingen får låne

– Vi har avtaler med noen forlag, men mange drøyer det. Og av de store forlagene er Gyldendal det eneste som har svart på våre henvendelser, bekrefter Kjartan Vevle, bibliotekfaglig direktør i Biblioteksentralen.

Ikke noe hastverk

Kristenn Einarsson, direktør i Forleggerforeningen, presiserer at Forleggerforeningen sentralt ikke har hatt noe med dette å gjøre, men at det her er forlagene som gjør individuelle avtaler.

– Men det kan godt hende at dette av mange forlag ikke er blitt prioritert, av den enkle grunn at det tekniske systemet som muliggjør utlån foreløpig ikke har vært oppe og gå. Det har derfor ikke hatt noe hastverk, sier Einarsson og tilføyer at Forlegger foreningen tidligere har estimert at norske forlag vil ha 6.000 e-bøker på markedet til nyttår.

– Det er nå den store satsingen begynner, og når de tekniske løsningene hos bibliotekene er på plass, så skal vi også ha bøker å tilby til utlån.

Høna og egget

Vevle innrømmer at heller ikke Biblioteksentralen har presset på forlagene så mye, nettopp av den grunnen Einarsson antyder; at det tekniske ikke er på plass.

– Det skulle vært oppe i mars, men er blitt forsinket til i sommer. Derfor har vi ikke mast så mye på forlagene som vi kanskje burde. Det blir litt som høna og egget, sier Vevle.

Blant bibliotekene som er med i Kulturrådets prøveprosjekt for utlån av e-bøker, er de fleste tilknyttet Bibliotekssentralens tekniske system. Buskerud fylkesbibliotek, som har hatt utlån av e-bøker i et par år, er derimot tilknyttet Cappelen Damms e-bokhandel, digitalbok.no. Det har vært oppe og gå lenge, likevel kan heller ikke Buskerud fylkesbibliotek tilby nye titler.

Forsinkende propp

Ifølge Vevle er proppen her Cappelen Damm/digitalbok.no.

– Vi måtte vente lenge på forlagene for å få titlene som Kulturrådet har kjøpt inn i prøveprosjektet, men nå har vi dem. For at Buskerud fylkesbibliotek skal kunne få dem, må de imidlertid først overføres til digitalbok.no sitt system. Og derfra har vi ikke fått noe svar, til tross for at vi har purret flere ganger, sier Vevle.

– Dette må være en misforståelse. På kort sikt har vi ikke noen tekniske problemer med å få de innkjøpte bøkene over i Buskerudløsningen, men på noe lengre sikt ønsker vi en mer automatisert løsning. Og det er vi allerede i dialog med Vevle om, bemøter Eddy Robertsen i digitalbok.no kritikken med.

Les flere kultursaker på ABC Nyheter

Les flere nyheter her

Populært