Meny

Storm om Tschudi-saken i kontrollkomiteen

Utenriksminister Jonas Gahr Støre vurderte selv at han ikke var inhabil i saken der departementet ga pengestøtte til et prosjekt initiert av Støres venn Felix Tschudi Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er full strid i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité om håndteringen av den såkalte Tschudi-saken.

Aps Martin Kolberg beskylder komitéleder Anders Anundsen (Frp) for «sterkt klanderverdig saksbehandling». Kolberg mener Anundsen trekker konklusjoner i mediene, uten at saken har vært behandlet i komiteen.

– Vi må få slutt på at komiteens leder bruker sitt verv på denne måten. Det svekker kontrollkomiteens mulighet til å gjøre sin oppgave. Det er sterkt klanderverdig å prosedere i pressen slik Anundsen gjør, sier en opprørt Kolberg til NTB.

Les også: - UD sa ja til Tschudi før søknaden kom

Tirsdag gikk komiteen enstemmig til det skritt å åpne sak, men partiene har svært ulik begrunnelse. Både utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) og hans venn fra barndommen, Felix Tschudi, må belage seg på kritiske spørsmål når de møter til høring, trolig om et par uker.

Saken har høy prioritet og ligger øverst på kontrollkomiteens allerede fulltegnede arbeidsliste.

Nye opplysninger

Komiteens leder, Frps Anders Anundsen, som også er saksordfører, sier at UD-bevilgningen får mye oppmerksomhet, at det stadig kommer fram nye opplysninger og at det samlede bildet derfor tilsier at saken blir løftet ut og behandlet separat.

– Jeg mener det er åpenbart at utenriksministerens venn var pådriveren helt fra starten av, ikke Rederiforbundet, sier Anundsen.

Les også: Flertall tviler på Støres habilitet

Innrapporteringen fra UD om tildeling av offentlige midler, inkludert den mye omtalte Tschudi-bevilgningen, inngår i den omfattende gjennomgangen som kontrollkomiteens har pålagt alle departementer å gjøre i kjølvannet av Lysbakken-saken.

Men all turbulensen rundt UD-bevilgningen på seks millioner kroner og spørsmålet om utenriksminister Jonas Gahr Støres habilitet gjør at komiteen nå tar saken opp til hastebehandling. Videre saksgang blir tema for et ekstraordinært møte i kontrollkomiteen torsdag.

Kolberg er kun enig i at saken må raskt opp. Resten av Anundsens framstilling er han rykende uenig i.

Motstrid

– Komitélederen uttaler seg på en måte som står i sterk motstrid til den versjonen som Støre gir. Slik regjeringspartiene ser det, har Støre en god sak. Men når komiteens leder uttalelser seg som han gjør i mediene, må vi få en rask avklaring, sier Kolberg.

Les også: Stoltenberg tar Støre i forsvar

Komiteen fikk sent sist fredag oversendt dokumentasjon fra UD om håndteringen av søknaden om midler til et nordområdeprosjekt der utenriksminister Støres venn Felix Tschudi var en hovedperson. Anundsen har ikke fått lest alle dokumentene, men mener å ha grunnlag for å fastslå at Tschudi var pådriver og at Støre burde ha fått sin habilitet sjekket.

Dagbladet skrev tirsdag at UD ga grønt lys for pengestøtten til logistikksenteret i Kirkenes to uker for søknaden fra Rederiforbundet forelå.

Utenriksminister Støre vurderte selv at han ikke var inhabil i saken, blant annet under henvisning til at søknaden kom fra Rederiforbundet og ikke fra hans barndomsvenn Felix Tschudi.

Avviser

Støre avviser at pengestøtten til prosjektet ble garantert allerede i september.

– Det som står i dokumentet, kan gi inntrykk av at pengene nærmest ble bevilget over bordet. Det er feil. Søknaden ble innvilget i starten av november, etter grundig saksbehandling, sier utenriksministeren til NTB.

Han medgir imidlertid at departementet på det aktuelle tidspunktet hadde en felles forståelse med Rederiforbundet, Tschudi og Høgskolen i Bodø om at prosjektet var godt.

– Men vi gikk igjennom søknaden grundig før vi ga vårt svar, noe jeg også understreket at vi skulle gjøre da jeg talte på Høgskolen i Bodø i oktober, sier Støre, som virker noe oppgitt over oppmerksomheten saken har fått.

VG skriver tirsdag at skipsreder Tschudi selv var med på å diskutere hvordan Rederiforbundet kunne trekkes inn i arbeidet med logistikksenteret.

Les flere nyheter her

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært