Meny

Flere spørsmål enn svar

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Idet jeg satte meg ned for å skrive om dagen og andre tanker, ble jeg helt blank. Det føltes som om hodet mitt var tomt, og jeg kjente meg sliten og utmattet.
Iril Myrvang Gjørv

er 17 år og bor på Setermoen i Bardu kommune i Indre Troms.

Iril går på videregående skole på Bardufoss, og deltok på AUFs sommerleir på Utøya i fjor.

ABC Nyheter har tidligere intervjuet Iril om opplevelsene på Utøya.

Les intervjuet her.

Jeg hadde så mange tanker i hodet, men fikk ingen ned på papiret. Det var den samme følelsen jeg hadde den første tiden jeg var tilbake på skolebenken etter massakren på Utøya.

Men det lettet.

Absurd og utenkelig

Å se Breivik i dag var mye lettere enn i går og det var verken vondt eller godt. Det blir en mye mindre påkjenning nå som jeg føler meg ferdig med han. Da er det lettere å fokusere på andre ting, som for eksempel innholdet i hva han faktisk sier og hvordan rettshandlingen foregår.

Jeg er ferdig med han, men jeg har jo som de fleste gjort meg opp noen meninger om hans forklaring og oppførsel i rettssalen i dag. Jeg var forberedt på at det som kom ut av munnen hans ville være absurd og utenkelig for meg.

Det var det og.

Inntrykk

Det som gjorde mest inntrykk på meg i dag, var først og fremst hvor rolig Breivik var til enhver tid. Til tider virket det mer som om han og statsadvokat Inga Bejer-Engh hadde en vanlig samtale enn at hun forhørte han.

Hvis man ser bort i fra handlingene hans, så virket han tilsvarende normal. Det er kanskje det som skremmer meg mest. 

Lang forsvarstale

Det er viktig å få vite alt HAN mener er relevant for saken og hva han mener var hans «drivkraft.» Jeg var også på et tidspunkt usikker på om han hadde blitt vrang og nektet å fortsette forklaringen og svare på spørsmål om han ikke hadde fått den tiden han følte han trengte.

Alt han sa virket for meg som propaganda i et svakt forsøk på å overbevise oss om at vi kom til å forstå sammenhengen mellom hans politiske ideologi og mordene.

På den andre siden ble det for meg for mye snakk om hans ideologi, kulturmarxisme og europas fremtidige krig, når jeg trodde rettssaken ville handle om hans gjerninger.

Lite hensyn

Jeg mener personlig han burde tatt mer hensyn, vært mindre ekstrem og moderert seg mer med tanke på de etterlatte og andre pårørende. Det er nok allerede vanskelig å være tilstede for mange, og da blir hans retorikk, ordvalg og overlegne væremåte en påkjenning som kommer i tillegg.

Det som overrasket meg mest i forhold til dette, var nok at han selv mente han hadde tatt mye hensyn og ikke ønsket å «skade» eller utsette de overlevende eller etterlatte noe mer enn han allerede hadde gjort.

Uavklart

I gårsdagens kommentar fortalte jeg at jeg ville forstå mer. Jeg ville forstå hvorfor han valgte å ty til vold istedet for å bruke de kanalene vi allerede har i Norge, som alle oss andre. Jeg har hørt han fortelle og forklare seg om hva hans grunnlag var, men jeg klarer ikke forstå.

Jeg sitter vel igjen med flere spørsmål enn svar. Jeg hadde egentlig ikke regnet med et annet utfall uansett, men det er godt å ha vært der. Det er godt å ha hørt og sett, bare sånn kan jeg gå videre med livet mitt.

Klumpen i magen er borte for godt.

Les også:

Ferdig med Breivik
Det er så mye å si

Intervju med Iril etter Utøya

 

Alt om terrorsaken i ABC Nyheter

Populært