Meny

- Ser skremmende normal ut

TERROR-TV: På tv-skjermen i overføringsrettssalen kan Anders Behring Breivik framstå tilnærmet vanlig. Foto: Tor Strand

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Han sier selv han «danset fugledansen» for å gjøre seg politisk lekker for Fremskrittspartiet. I retten framstår Anders Behring Breivik glatt og overbevisende som en amerikansk antiabort-prest. Helt til noen napper han i fjærene.

I alle fall virker det slik på en del av oss som opplever terroristen på storskjerm i Oslo tingrett hvor Breivik forklarte seg «live» tirsdag.

Men så har heller ikke forklaringen hans på dag to vært i nærheten av å komme inn på udåden, lemlestingen, henrettelsene, tapene, sorgen, annet enn at han generelt mener de var barbariske.

De var ifølge ham selv likevel nødvendige i den politikken han time etter time prøvde å beskrive i Oslo tingrett; en aksjon for å vekke folket, skape opprør og revolusjon mot det han ser på som en en multikulturell islamvennlig regjering før landet vårt er invadert og det er for sent.

Små smil

- Han framstår skremmende normal, jeg er nesten glad for at dette ikke vises på tv, erkjente en av bistandsadvokatene i en pause under rettsforhandlingene.

Vi som ser terroristen opptre som en figur på en storskjerm, produsert av NRK-folk, ser en mann som er tilsynelatende rolig og avbalansert. Han skjenker seg vann fra karaffel uten en eneste skjelving. Små smil kruser leppene. Han prater rolig, med litt tynn stemme. Har fast blikk.

Problemet er at holdningen og kunnskapene (om enn aldri så kvasi) er rimelig gjengs i flere miljøer i Norge enn vi liker å tro.

Når det kommer til ordene, stiller det seg annerledes. En uformell opptelling fra det ordrette referatet og VGs minutt-for-minutt-dekning viser at Breivik brukte ordet nasjonalist (militant nasjonalist, ultranasjonalist) for å beskrive seg selv, sine tanker og handlinger hele 67 ganger i løpet av dagens rettsforhandlinger.

Og det var den «ulevelige urettferdigheten» (5 ganger) i at han i alle varianter av nasjonalisme ikke ble hørt av samfunnet, som var årsak til at han personlig, på vegne av nasjonen, måtte begå udåden fordi vi lever i et «dekonstruert samfunn» (3 ganger) som er et fengsel der det ikke eksisterer ytringsfrihet og der han ifølge seg selv «har vært tvunget til å se på mens min egen etniske gruppe og kultur sakte, men sikkert blir dekonstruert av marxister og liberalister».

Fugledanser

Det var da han beskrev sine politiske initiativer som medlem av Fremskrittspartiets Ungdom og moderpartiet han tok ibruk metaforen «fugledansen». Han skrev aktive blogginnlegg, og holdt seg godt unna innvandringsspørsmål. Han ville framstå som spiselig.

- Jeg ville fremføre en fugledans i forbindelse med nominasjonsprosessen, forklarte han.

Om hvorfor han valgte medlemskap i akkurat FrPs ungdomsparti?

- Det er så langt man kommer til høyre blant partiene, og dessuten kostet det bare 50 kroner i året, forklarte terroristen som ble ekskludert fra FrP på grunn av manglende betaling av årskontingent.

Sprekker

Gang etter gang etter gang klarte aktor, statsadvokat Inga Bejer Engh å nappe fjærene av Breivik, enten det var utdannelse, politisk karriere, rundjuling av muslimer i ungdomsårene eller holdninger til Natos bombing av Serbia.

Svært mange av de bærende elementene i det såkalte manifestet som begrunner Breiviks påståtte politiske holdning, begynte å sprekke.

Og det gjenstår etter planen fortsatt fire dager med stadig hardere utspørring av massedrapsmannen.

LES OGSÅ:

Den gråtende terroristen

Ingen terrorfri sone

Alt om terrorsaken i ABC Nyheter

Populært