Meny

IMF ser lysere på verdensøkonomien

IMF-sjef Christine Lagarde advarer om at utviklingen i eurosonen kan ødelegge for bedringen i verdensøkonomien. REUTERS / Larry Downing / NTB scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Noe optimisme har vendt tilbake til verdensøkonomien, mener Det internasjonale pengefondet (IMF), som spår litt raskere vekst i 2012.

I en ny rapport oppjusterer IMF utsiktene for vekst i verdensøkonomien i år og neste år. Samtidig advarer IMF om at oljeprisene kan komme til å spolere bedringen i den globale økonomien.

IMF venter at den globale veksten i inneværende år vil være på 3,5 prosent, opp fra anslaget på 3,3 prosent som institusjonen anslo i januar.

– Verdensøkonomien er preget av usikker ro. Det er en følelse av at alt kan gå riktig ille igjen, noe som i stor grad påvirker våre prognoser, sa IMFs sjefsøkonomi Olivier Blanchard under presentasjonen av rapporten.

– Vår grunnlinjeprognose tilsier lav vekst i fremskredne land, spesielt i Europa, men risikoen for tap er i høyeste grad til stede, sier Blanchard.

Iran

Økningen i oljeprisene bekymrer IMF. Dersom de geopolitiske spenningene knyttet til Irans omstridte atomprogram fører til en stans i eksport av iransk olje til OECD-land, kan oljeprisene komme til å øke med omkring 20 til 30 prosent, anslår institusjonen.

En slikt prissjokk kan gi gjenklang i hele verdensøkonomien og føre til en depresjon lik den som rammet på 1930-tallet, heter det i rapporten.

En annen bekymring er risikoen at et land som følge av konkurs trekker seg fra eurosamarbeidet og dermed skaper panikk i finansmarkedene. «I en slik situasjon kan man ikke utelukke en oppløsning av eurosonen», heter det i rapporten, og videre: «Dette kan skape enorme politiske rystelser som kan gjøre den økonomiske belastningen langt verre enn etter Lehman-kollapsen».

Krever handling

Prognosene for global vekst neste år er justert opp med 0,1 prosent til 4,1 prosent i rapporten som ble offentliggjort onsdag.

IMFs største bekymring er at verdensøkonomien fortsatt vil komme til å være følsom for tapsrisiko og at de største og mest utviklede økonomiene er mest utsatt, heter det i rapporten. Utfordringene krever rask politisk handling, spesielt i eurosonen.

Dersom «sammenbruddet i eurosonen forverres, vil tilgangen til finansiering trolig minke overalt», advarer IMF.

Les flere nyheter her

Populært