Meny

Dette skjer i terrorsaken onsdag

Aktoratets utspørring av terrortiltalte Anders Behring Breivik fortsetter onsdag. Foto: Heiko Junge / Scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Under terrorsakens tredje dag fortsetter utspørringen om Breiviks liv fra gymnastiden til han satte i gang med sine terrorplaner.

På grunn av behandlingen av habilitetsspørsmålet og at Breiviks egen forklaring dro ut i tid, kom aktor Inga Bejer Engh senere enn planlagt i gang med utspørringen tirsdag.

Etter en sesjon med personlige og tidvis konfronterende spørsmål om Breiviks motivasjon, gikk aktoratet videre mer kronologisk til verks. Engh varslet at de trolig vil bruke hele onsdagen på utspørringen om tiden fra midten av 1990-tallet, da Breivik var i gymnasalder, og fram til 2006.

– Dette er vel kanskje det som kommer til å ta mest tid. Men det er vanskelig å spå hvor lenge. Det kommer an på hvor mye tiltalte ønsker å svare på, og hvor mye han sier, sa Engh i retten.

Vil ikke snakke om barndommen

Den tiltalte sier han ikke syns det er relevant å snakke om barndommen sin, og han vil ikke utdype detaljer om påståtte andre medlemmer i Knights Templar. Men han svarer velvillig på spørsmål om politisk engasjement og næringsvirksomhet fra tenårene og utover.

Les også: Bløffer om sin FrP-karriere

Engh ga Breivik et støttedokument som inneholdt en tidslinje, basert på opplysninger fra etterforskningen.

– Det vi er opptatt av, det er jo litt om hvordan du har blitt den du er i dag? Hvordan har veien vært fram til i dag? åpnet Engh til Breivik før utspørringen.

Forklaring delt i tre

Aktoratet har delt opp utspørringen i tre deler: perioden fram til 2006, den konkrete terrorplanleggingen og hendelsene under terroraksjonene 22. juli. Både aktorat, forsvarere og bistandsadvokater får stille spørsmål til Breivik under hver del.

Les også: Psykiater mener Breivik fremstår som rasjonell

På slutten av dagen tirsdag ble tiltalte spurt om tiden da hans politiske engasjement tok en voldelig vei, ifølge ham selv utløst av selvopplevde voldsepisoder i Oslo og NATOs engasjement mot kristne i Serbia.

Breiviks forklaring foregår ut uka, samt mandag. Hans forsvarer, Geir Lippestad, har også varslet at det kan være behov for mer tid.

Les flere nyheter her

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært