Meny

Psykiater mener Breivik fremstår som rasjonell

Overlege, dr.med., spesialist i psykiatri Kjersti Narud mener at inntrykket av tiltalte som en selvopphøyd person er styrket etter hans forsvarsinnlegg. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Innenfor sitt eget område fremstår terrortiltalte Anders Behring Breivik som rasjonell, sier psykiatriekspert Kjersti Narud.

Etter å ha hørt på Breiviks opplesing av innlegget han hadde forberedt og deretter på den første delen av aktoratets utspørring, mener Narud at inntrykket av ham som en selvopphøyd person er styrket.

Samtidig er det en viss indre logikk i budskapet:

– Han virker fattet. Han svarer på det han blir spurt om. Vi kjenner igjen noen av setningene fra tidligere. Han har jo en del merkelige ord han bruker og fremstillinger, og det ser vi en del av nå, fordi han må svare uten at han har noe manus å støtte seg til. Men han fremstår samtidig som rasjonell, innenfor sitt eget område, sier Narud til NTB.

Grandiositet

Eksempler på formuleringer Breivik ofte lener seg på er «dekonstruksjonen av vår etniske gruppe og kultur» og «ulevelig urettferdighet».

Les også: Bløffer om sin FrP-karriere

– Inntrykket av en selvopphøyd person med veldige storhetstanker står fast. Han snakker jo om å redde Europa, og han kjører monomant på det han tenker. Han opplever seg litt som i videoen, som denne ridderen som skal redde Europa. Det er denne grandiositeten vi har sett noen ganger nå.

Uten medfølelse

Under spørsmålsrunden sa Breivik at han skjønner at han har påført ofrene stor smerte.

Les også: Overlevende reagerte kraftig på Breiviks propagandatale

Narud mener at det var rent taktisk spill:

– Det er sånn man kan si fordi man tror det fungerer. Jeg tror ikke han føler noe for andre. Du kan ikke gjennomføre en slik handling, slike henrettelser på Utøya, og likevel føle noe for andre. Det tror jeg ikke noe på, sier overlegen med spesialitet i psykiatri.

Narud sier hun ser fram med interesse mot fortsettelsen av utspørringen:

Normalt svarer tiltalte for hvert enkelt punkt i tiltalen. Det blir interessant å se hvordan han svarer for beskrivelsene av grusomhetene og hva han sier om hver enkelt.

Les flere nyheter her

Populært