Meny

Rettssaken mot Anders Behring Breivik:

Bløffer om sin FrP-karriere

Terrortiltalte Anders Behring Breivik konfontrerte aktor Inga Bejer Engh under terrorrettsaken tirsdag. Foto: Heiko Junge (NTB Scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Aktor dokumenterer at den tiltalte bløffer om sin politiske innsats i FrP. Han skryter på seg en utdannelse basert på studier av wikipedia-artikler, men vil ikke snakke om skolegang og ungdomstiden.

OSLO TINGRETT (ABC NYHETER): Etter en kort pause retter aktor Inga Bejer Engh blikket på den tiltaltes oppvekst og ungdomsår.

Anders Behring Breivik sier at han hadde "en god oppvekst" og er synlig irritert over at aktor tar opp ungdomstiden.

- Jeg skjønner ikke relevansen av dette, sier han og prøver å rette på aktor. Han mener det bør holde å se på tiden etter at han kom i kontakt med militante nasjonalister.

Når det gjelder hans begrensede politiske engasjement i FrP og FrPU, så kaller han de få vervene han hadde der som "CV-fyll".

Aktor avdekker at han har bløffer om plass på FrPs liste ved kommunevalget i 2003.

I politiavhør har han hevdet at han sto på 23. plass, mens han nå hevder å ha vært på 37. plass.

I virkeligheten hadde FrP 33 navn på sin liste ved dette valget. Han kaller dette da "en forkortet liste".

(Saken oppdaters jevnlig. Det ferskeste havner nederst):

Den tiltalte innrømmer å ikke ha avsluttet treårig videregående, og sier det var fordi han startet egen bedrift.

- Jeg har 15.000 studietimer innenfor ulike felt. Fra videregående i 1998 og fram til 2010.

- For personer uten formell utdanning, så er det viktig å prøve og formidle sitt kompetansenivå, sier han som årsak til denne utregningen.

- Et generelt og rundt tall. Jeg ville formidle det kunnskapsnivået jeg hadde, sier han.

- Det gjør det vanskelig for pressen å karaktermyrde meg etter å ha gjennomført et selvmordsangrep, sier han om at antallet timer nevnes i kompendiet som ble sendt ut 22. juli.

Han klarer likevel ikke å nevne titler på noen av de bøkene han skal ha studert når aktor spør. Tiltalte henfaller til å vise til at det er wikipedia-artikler som i stor utstrekning danner grunnlaget for studiene.

- Dette signaliserer at man ikke er kunnskapsløs, sier Behring Breivik som beskriver seg selv som "en selger" av et politisk budskap.

Han innrømmer også at dette kan fremstå "absurd".

- Jeg kunne ha printet ut en diplom til meg selv, sier han, ler og prøver å være selvironisk, noe som ikke går hjem i rettsal 250. Som kjent tjente Behring Breivik i sin tid penger på å selge falske diplomer.

Aktor stilte så spørsmål om hans religiøsitet, noe som gjør han usikker og den tiltalte må tenke seg om før han svarer:

- Jeg har ikke vært en veldig religiøs person, svarer han på spørsmål om han ser på seg selv som protestant.

- Jeg har teknisk sett vært religiøs siden 15 årsalder. Er medlem av statskirken, men heller vel mot den katolske kirken, sier han til slutt.

Har du vært i militæret?

Behring Breivik sier at han først prøvde å slippe tjeneste ved å henvise til selskapet han da dreiv. Det fikk han ikke.

- Jeg måtte da finne på en annen slagplan for å slippe militæret, sier han og henviser til at han henviste til eneansvar for å pleie sin mor. Da fikk han utsettelsen, men sier i rettssalen at han angrer fordi militær tjeneste kan være bra for en som blir militant.

Klokken 14.36: - Et moralsk forkastelig prosjekt, men juridisk var det ikke ulovlig, kaller han sin egen forretningsvirksomhet som baserte seg på produksjon av falske diplomer fra 2002.

Han hevder at å ha tjent millioner, men at selskapet legges ned siden han var redd for å havne i medias søkelys.

- Hadde vært ufattelig flaut, sier han om muligheten for mediaomtale av det moralsk forkastelige prosjektet.

Klokken 14.46: Aktor kommer inn på Behring Breiviks politiske engasjement. Meldte seg inn i FrPU som 18-åring og FrP som 19-åring.

- Erfaringene fra skolen gjorde at jeg ville melde meg inn i det partiet, sier han.

I kompendiet gir den tiltalte inntrykk av at han var politisk aktiv fra 14/15-årsalder.

Bakgrunnen er et intervju med en ikke navngitt person i kompendiet som viser seg å være ham selv, og ikke et anonymt medlem av Knights Templar.

- Engasjementet mitt i FrPU og FrP er ikke noe nevneverdig, innrømmer han.

- Jeg vil ikke omtale det som noe engasjement, men det egner seg som CV-fyll, da.

- På et tidspunkt prøvde jeg å avansere i partiet og prøvde å være politisk korrekt. PÅ et tidspunkt sa jeg vel at islam var bra, men jeg formidlet ikke det jeg mente, bare det jeg tenkte kunne være bra for å avansere.

- Jeg kjørte to løp. Ville se hvor langt jeg kunne komme uten å gjøre noe. Men samtidig var jeg i kontakt med militante nasjonalister.

Han hevder at han kom på 37. plass på FrPs bystyreliste.

Men ble du nominert til kommunevalget i 2003, da?, spør aktor.

Den tiltalte roter. Kommer med utflukter og klarer ikke å forklare det faktum at han aldri har vært nominert på FrPs kommunevalgsliste.

I politiavhør skal han ha sagt at han var på 23. plass. Sier at han trodde det var 20 navn på listen, mens at så viste seg å være 33 og at han derfor var på 36-37-plass.

- Den du finner i valglokalene er en forkortet liste med 33 navn. Jeg var på 37. plass, hevder han igjen.

På plassen han hevder å ha hatt ved bystyrelisten sto den gang Lene Langemyr, dokumenterer aktor. Behring Breivik avviser at han skal ha sagt 23. plass fordi det nettopp var henne som sto der.

Klokken 15.14: - Muslimske vennegjenger kom på vestkanten som ranet og banket og voldtok, hevder han om sine opplevelser på skolen.

Aktor spør om han kontrollerte om opplysninger han fikk fra andre om slike forhold, var sanne.

- Unnskyld. Klokken er nå kvart over tre, er det mulig å få en pause?, svarer han.

Dommeren aksepterer en femten minutters pause - til klokken 15.30.

Klokken 15.35: Aktor tar opp igjen sitt ubesvarte spørsmål.

- Jeg har vurdert vitneskildringene.

- I noen tilfeller, svarer han på spørsmål om disse vitnene har opplevd dette selv.

- Jeg har ikke gjort mye research rundt de vitneskildringene jeg har ansett som kredible. For eksempel hvis det er gode venner som har nevnt episoder.

- Jeg tror de fleste har fortalt at jeg har hypet det litt opp, svarer han på spørsmål om det vennene hans har fortalt i avhør.

- Jeg har nok formidlet det litt pompøst, men alle tilfeller har skjedd og jeg har oppfattet at de har hatt relevans.

- Av de tyve episodene var det en hvor jeg ble prøvd ranet av en muslim på Bohemen. Dette fortalte jeg til to venner, men de husker ikke dette i avhør, sier han og konkretiserer to andre tilfeller.

- Resten mener jeg er dokumentert.

Behring Breivik hevder at neseryggen hans skal blitt brukket i nevekamp med muslimer. Politiet har hentet uttalelser fra de plastiske kirurgene som rettet opp nesen hans, og der omtales ikke bruddet.

Dommer Arne Lyng bryter inn og spør om et gammelt brudd ville vært synelig ved en neseoperasjon.

- Ja, det mener jeg, svarer aktor.

Han blir noe usikker på spørsmål om hvordan han visste at personene var muslimer.

- Kriminelle handlinger har direkte tilknytning til at de er muslimer, sier han og sier han gjerne vil gå igjennom de "tyve konfrontasjonene" han har hatt med muslimer.

Aktor vil inn på andre konflikter som kan ha bidratt til den tiltaltes politiske syn.

Han nevner motstand mot Palestina som tenåring og Natos bombing av Serbia på slutten av 90-tallet.

Han svarer "kanskje" på spørsmål om kosovokonflikten og Natos bombing av Serbia i 1999, var avgjørende for sin radikalisering.

Han hevder at kosovokrigen fant sted like etter 11. september 2001 (noe som er direkte feil) og at han derfor reagerte på at Nato bombet til fordel for de muslimske kosovarene.

Aktor gjør et poeng av at FrP, hvor den tiltalte fortsatt var aktiv, støttet Natos militære aksjon mot Serbia.

Han blir uklar i sine svar.

- Jeg ønsker ikke å kommentere i hele tatt, sier han så.

Klokken 15.58: Aktor spør om han prøvde å komme i kontakt med meningsfeller i Norge før han søkte utenlands i 2001.

- Tilfeldigheter. Jeg kom i kontakt med en utenlands via kontakter på nettet.

På gjentatt spørsmål, svarer han:

- Jeg ønsker ikke å kommentere. Jeg har ikke gjort det for politiet og vil ikke gjøre det her.

Klokken 16.01 avslutter dommer Arntzen rettssakens andre dag.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
00:48 Macron lover å gjenoppbygge Notre-Dame etter brannen00:37 Real Madrid med nytt poengtap00:23 Senterpartiet vil tillate jakt på kongeørn23:54 Brannen i Notre-Dame etterforskes som en ulykke23:38 Parisere i sjokk – Notre-Dame med store skader etter brann23:17 Hovedkonstruksjonen i Notre-Dame er reddet22:38 Franske myndigheter: Uvisst om Notre-Dame kan reddes22:35 Frankrike-ekspert: – Kolossalt tap av kulturarv22:01 Frisk Asker vant sitt første NM-gull i ishockey på 17 år21:15 – Jaget sønnene ut av bilen og kjørte av gårde21:03 Ingen vindkraftsøknader blir behandlet før nasjonal ramme er klar19:13 Brann i Notre Dame-katedralen i Paris19:12 Mueller-rapporten legges fram torsdag18:30 Kvinne stukket ned på Torshov i Oslo18:21 Solskjær før Camp Nou-returen: – Vi har med oss minnene fra Paris18:17 Røde Kors: Fem søk og 62 henteoppdrag hittil i påsken17:35 – Jeg ble en mor uten barn17:32 Gressbrann i nærheten av bebyggelse i Rogaland under kontroll17:30 Katteeier brente død katt17:13 Evakuering på Svalbard på grunn av økt snøskredfare17:02 Tidligere Volkswagen-toppsjef er siktet for bedrageri15:36 Stor skogbrannfare i Sør-Norge15:27 Norsk ishockeydommer trekker seg fra finalekamp etter hets15:21 Arbeidsulykke med vinkelsliper i Brevik14:17 Støttegruppa håper Berg-dom får fart på diplomatiet13:22 18-åring pågrepet etter filmet voldshendelse i Stavanger11:43 Mot strømmen: «Flytende tempel» trosser kystødeleggelsene11:21 Mann omkom i scooterulykke i Telemark11:14 Omstridte nye internettregler godkjent av EUs medlemsland10:36 Tre ungdommer siktet for å ha forlatt ulykkessted etter dødsulykke i Bergen09:53 Turistforeningen: – Det beste med å være på tur, er å komme trygt hjem09:38 Mann kritisk skadd etter arbeidsulykke09:13 Strømmetjenesten HBO var nede i Norge08:48 Norskrussisk kvinne tok med seg tre norskfødte barn til IS08:09 Listhaug: – Vi ser en gettofisering av Oslo07:40 Én omkom i trafikkulykke i Bergen – fem til sykehus07:27 Før CL-trekningen: – 10 prosent sjanse for Vipers07:23 Ecuadors president: Assange ville opprette «spionsenter»07:10 Mann forsøkte å kapre bil med passasjerer i Skien06:58 Fossesholm startet sykkelsesongen med 2.-plass06:49 Landslagsspillernes tips: Slik blir du god i FIFA06:23 30 år etter Hillsborough-tragedien06:00 FN: Funksjonshemmede i Norge har lavere status enn andre05:56 Flere dansker enn før jobber etter 65 år05:53 Rapport: Ny taxireform vil føre til lavere lønninger05:50 Dette skjer i dag05:44 Oscar-diskusjon om Netflix: Kino- eller TV-filmer?05:37 Vettregler for private barnehager skal hindre pengemisbruk05:30 Dette skjedde i natt05:30 Høyre kneler for bompengemotstand i Buskerud – Ap frykter smitte05:15 Mann framstilles for fengsling etter påkjørsel i Sandefjord05:02 17 pågrepet etter kjemisk eksplosjon i Kina der 78 døde04:36 Minst åtte mistet livet i ekstremvær i USA04:04 Hjelpeorganisasjoner: Haster å hente hjem IS-kvinner og barn03:45 Drivstoff fjernes etter Fukushima-ulykken i 201103:37 Høie: Leger kan ta pasientbilder med privat mobil02:54 American Airlines må droppe 115 flyginger per dag02:19 Ecuadors president: Assange ville opprette «spionsenter»02:02 Hydros anlegg i Brasil kan være i full drift om få uker01:22 Syriske medier: Minst elleve drept i rakettangrep mot Aleppo01:03 Casper Ruud tapte finalen i ATP-turneringen i Houston00:07 Juntaen i Sudan ber om internasjonal støtte00:05 Åtte pågrepet etter uro på Nørrebro i København22:36 Liberal ordfører vil bli Demokratenes presidentkandidat22:20 Tiger Woods tok sin første golfmajor siden 2008: – Som om sirkelen er sluttet21:42 Politiet etterforsker voldshendelse – video av hendelsen sirkulerer på nettet21:24 Eirik Jensen takket støttespillere for gave21:02 Avinor varsler nedbemanning20:44 Rosenborg på nedrykksplass etter 1-3-tap mot Stabæk: – Vi henger ikke sammen20:26 Fortsatt mange måneder før alt er som normalt for datasystemene i Hydro20:21 Enken etter Slobodan Milosevic er død20:10 Forsvarstopp: Norge er ikke i stand til å forsvare seg ved et angrep20:07 Sosialdemokratene tar ledelsen i Finland19:00 10 populære konspirasjonsteorier18:22 Svenskenes «førstedame» Bibi Andersson er død17:18 Høyrenasjonalist utløste voldsom uro på Nørrebro i København17:08 61-åring dømt til sju års fengsel for overgrep mot datter17:05 Over 120 drept i kamper om Libyas hovedstad15:49 Brannhelikoptre og mannskap i full gang med trening før sommeren15:44 DSB: – Vi er forberedt på flere intense skogbrannsesonger14:52 Joey Barton etterforskes etter angrep på manager14:26 Pave Frans advarer mot selvopptatthet14:17 Røde Kors kan hente hjem norske Syria-barn14:05 Siktet bilfører i Sandefjord erkjenner straffskyld for uaktsomt drap13:37 Bombe fra annen verdenskrig funnet i elv i sentrum av Frankfurt12:59 Advokat: Assange vil samarbeide med Sverige hvis voldtektssak gjenopptas12:54 Liverpool-linket spiss på vei bort fra Leipzig12:54 Advokat anklager Ecuador for løgn om Assanges oppførsel12:05 Sp vil ha mål om 50 prosent selvforsyning i norsk landbruk12:03 Demokrater forsvarer muslimsk politiker etter at Trump delte video11:49 Politiet: Alle bråtebranner som kommer ut av kontroll blir anmeldt11:33 «Ser ut som en praktbok»11:13 Berg-forsvarer tror på mildere dom11:11 Casper Ruud finaleklar i ATP-turneringen i Houston11:10 Flere partier vil at Sverige henter hjem IS-barn10:33 Kronprinsens klimatur til Stillehavet utløste over 9 tonn klimagasser10:14 Telenor har fikset feil som rammet trygghetsalarmer09:51 Minst tre omkom da småfly krasjet ved Mount Everest09:41 Antiterrorlover gjør det vanskelig å hjelpe09:33 Finnene går til valg – uklare regjeringsalternativer
Siste nytt
00:48VerdenMacron lover å gjenoppbygge Notre-Dame etter brannen00:37SportReal Madrid med nytt poengtap00:23NorgeSenterpartiet vil tillate jakt på kongeørn23:54VerdenBrannen i Notre-Dame etterforskes som en ulykke23:38VerdenParisere i sjokk – Notre-Dame med store skader etter brann23:17VerdenHovedkonstruksjonen i Notre-Dame er reddet22:38VerdenFranske myndigheter: Uvisst om Notre-Dame kan reddes22:35VerdenFrankrike-ekspert: – Kolossalt tap av kulturarv22:01SportFrisk Asker vant sitt første NM-gull i ishockey på 17 år21:15Norge– Jaget sønnene ut av bilen og kjørte av gårde21:03NorgeIngen vindkraftsøknader blir behandlet før nasjonal ramme er klar19:13VerdenBrann i Notre Dame-katedralen i Paris19:12PolitikkMueller-rapporten legges fram torsdag18:30NorgeKvinne stukket ned på Torshov i Oslo18:21SportSolskjær før Camp Nou-returen: – Vi har med oss minnene fra Paris18:17NorgeRøde Kors: Fem søk og 62 henteoppdrag hittil i påsken17:35Livet– Jeg ble en mor uten barn17:32NorgeGressbrann i nærheten av bebyggelse i Rogaland under kontroll17:30NorgeKatteeier brente død katt17:13NorgeEvakuering på Svalbard på grunn av økt snøskredfare17:02MotorTidligere Volkswagen-toppsjef er siktet for bedrageri15:36NorgeStor skogbrannfare i Sør-Norge15:27SportNorsk ishockeydommer trekker seg fra finalekamp etter hets15:21NorgeArbeidsulykke med vinkelsliper i Brevik14:17NorgeStøttegruppa håper Berg-dom får fart på diplomatiet13:22Norge18-åring pågrepet etter filmet voldshendelse i Stavanger11:43ReiseMot strømmen: «Flytende tempel» trosser kystødeleggelsene11:21NorgeMann omkom i scooterulykke i Telemark11:14VerdenOmstridte nye internettregler godkjent av EUs medlemsland10:36NorgeTre ungdommer siktet for å ha forlatt ulykkessted etter dødsulykke i Bergen09:53NorgeTuristforeningen: – Det beste med å være på tur, er å komme trygt hjem09:38NorgeMann kritisk skadd etter arbeidsulykke09:13NorgeStrømmetjenesten HBO var nede i Norge08:48NorgeNorskrussisk kvinne tok med seg tre norskfødte barn til IS08:09PolitikkListhaug: – Vi ser en gettofisering av Oslo07:40NorgeÉn omkom i trafikkulykke i Bergen – fem til sykehus07:27SportFør CL-trekningen: – 10 prosent sjanse for Vipers07:23VerdenEcuadors president: Assange ville opprette «spionsenter»07:10NorgeMann forsøkte å kapre bil med passasjerer i Skien06:58SportFossesholm startet sykkelsesongen med 2.-plass06:49SportLandslagsspillernes tips: Slik blir du god i FIFA06:23Sport30 år etter Hillsborough-tragedien06:00NorgeFN: Funksjonshemmede i Norge har lavere status enn andre05:56VerdenFlere dansker enn før jobber etter 65 år05:53NorgeRapport: Ny taxireform vil føre til lavere lønninger05:50NorgeDette skjer i dag05:44VerdenOscar-diskusjon om Netflix: Kino- eller TV-filmer?05:37NorgeVettregler for private barnehager skal hindre pengemisbruk05:30NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeHøyre kneler for bompengemotstand i Buskerud – Ap frykter smitte05:15NorgeMann framstilles for fengsling etter påkjørsel i Sandefjord05:02Verden17 pågrepet etter kjemisk eksplosjon i Kina der 78 døde04:36VerdenMinst åtte mistet livet i ekstremvær i USA04:04NorgeHjelpeorganisasjoner: Haster å hente hjem IS-kvinner og barn03:45VerdenDrivstoff fjernes etter Fukushima-ulykken i 201103:37NorgeHøie: Leger kan ta pasientbilder med privat mobil02:54VerdenAmerican Airlines må droppe 115 flyginger per dag02:19VerdenEcuadors president: Assange ville opprette «spionsenter»02:02NorgeHydros anlegg i Brasil kan være i full drift om få uker01:22VerdenSyriske medier: Minst elleve drept i rakettangrep mot Aleppo01:03SportCasper Ruud tapte finalen i ATP-turneringen i Houston00:07VerdenJuntaen i Sudan ber om internasjonal støtte00:05VerdenÅtte pågrepet etter uro på Nørrebro i København22:36PolitikkLiberal ordfører vil bli Demokratenes presidentkandidat22:20SportTiger Woods tok sin første golfmajor siden 2008: – Som om sirkelen er sluttet21:42NorgePolitiet etterforsker voldshendelse – video av hendelsen sirkulerer på nettet21:24NorgeEirik Jensen takket støttespillere for gave21:02NorgeAvinor varsler nedbemanning20:44SportRosenborg på nedrykksplass etter 1-3-tap mot Stabæk: – Vi henger ikke sammen20:26NorgeFortsatt mange måneder før alt er som normalt for datasystemene i Hydro20:21VerdenEnken etter Slobodan Milosevic er død20:10NorgeForsvarstopp: Norge er ikke i stand til å forsvare seg ved et angrep20:07PolitikkSosialdemokratene tar ledelsen i Finland19:00Norge10 populære konspirasjonsteorier18:22KulturSvenskenes «førstedame» Bibi Andersson er død17:18VerdenHøyrenasjonalist utløste voldsom uro på Nørrebro i København17:08Norge61-åring dømt til sju års fengsel for overgrep mot datter17:05VerdenOver 120 drept i kamper om Libyas hovedstad15:49NorgeBrannhelikoptre og mannskap i full gang med trening før sommeren15:44NorgeDSB: – Vi er forberedt på flere intense skogbrannsesonger14:52VerdenJoey Barton etterforskes etter angrep på manager14:26VerdenPave Frans advarer mot selvopptatthet14:17PolitikkRøde Kors kan hente hjem norske Syria-barn14:05NorgeSiktet bilfører i Sandefjord erkjenner straffskyld for uaktsomt drap13:37VerdenBombe fra annen verdenskrig funnet i elv i sentrum av Frankfurt12:59PolitikkAdvokat: Assange vil samarbeide med Sverige hvis voldtektssak gjenopptas12:54SportLiverpool-linket spiss på vei bort fra Leipzig12:54PolitikkAdvokat anklager Ecuador for løgn om Assanges oppførsel12:05PolitikkSp vil ha mål om 50 prosent selvforsyning i norsk landbruk12:03PolitikkDemokrater forsvarer muslimsk politiker etter at Trump delte video11:49NorgePolitiet: Alle bråtebranner som kommer ut av kontroll blir anmeldt11:33Politikk«Ser ut som en praktbok»11:13PolitikkBerg-forsvarer tror på mildere dom11:11NorgeCasper Ruud finaleklar i ATP-turneringen i Houston11:10PolitikkFlere partier vil at Sverige henter hjem IS-barn10:33ReiseKronprinsens klimatur til Stillehavet utløste over 9 tonn klimagasser10:14NorgeTelenor har fikset feil som rammet trygghetsalarmer09:51ReiseMinst tre omkom da småfly krasjet ved Mount Everest09:41VerdenAntiterrorlover gjør det vanskelig å hjelpe09:33PolitikkFinnene går til valg – uklare regjeringsalternativer
Populært