Rettssaken mot Anders Behring Breivik:

Bløffer om sin FrP-karriere

Terrortiltalte Anders Behring Breivik konfontrerte aktor Inga Bejer Engh under terrorrettsaken tirsdag. Foto: Heiko Junge (NTB Scanpix)
Terrortiltalte Anders Behring Breivik konfontrerte aktor Inga Bejer Engh under terrorrettsaken tirsdag. Foto: Heiko Junge (NTB Scanpix)

Aktor dokumenterer at den tiltalte bløffer om sin politiske innsats i FrP. Han skryter på seg en utdannelse basert på studier av wikipedia-artikler, men vil ikke snakke om skolegang og ungdomstiden.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OSLO TINGRETT (ABC NYHETER): Etter en kort pause retter aktor Inga Bejer Engh blikket på den tiltaltes oppvekst og ungdomsår.

Anders Behring Breivik sier at han hadde "en god oppvekst" og er synlig irritert over at aktor tar opp ungdomstiden.

- Jeg skjønner ikke relevansen av dette, sier han og prøver å rette på aktor. Han mener det bør holde å se på tiden etter at han kom i kontakt med militante nasjonalister.

Når det gjelder hans begrensede politiske engasjement i FrP og FrPU, så kaller han de få vervene han hadde der som "CV-fyll".

Aktor avdekker at han har bløffer om plass på FrPs liste ved kommunevalget i 2003.

I politiavhør har han hevdet at han sto på 23. plass, mens han nå hevder å ha vært på 37. plass.

I virkeligheten hadde FrP 33 navn på sin liste ved dette valget. Han kaller dette da "en forkortet liste".

(Saken oppdaters jevnlig. Det ferskeste havner nederst):

Den tiltalte innrømmer å ikke ha avsluttet treårig videregående, og sier det var fordi han startet egen bedrift.

- Jeg har 15.000 studietimer innenfor ulike felt. Fra videregående i 1998 og fram til 2010.

- For personer uten formell utdanning, så er det viktig å prøve og formidle sitt kompetansenivå, sier han som årsak til denne utregningen.

- Et generelt og rundt tall. Jeg ville formidle det kunnskapsnivået jeg hadde, sier han.

- Det gjør det vanskelig for pressen å karaktermyrde meg etter å ha gjennomført et selvmordsangrep, sier han om at antallet timer nevnes i kompendiet som ble sendt ut 22. juli.

Han klarer likevel ikke å nevne titler på noen av de bøkene han skal ha studert når aktor spør. Tiltalte henfaller til å vise til at det er wikipedia-artikler som i stor utstrekning danner grunnlaget for studiene.

- Dette signaliserer at man ikke er kunnskapsløs, sier Behring Breivik som beskriver seg selv som "en selger" av et politisk budskap.

Han innrømmer også at dette kan fremstå "absurd".

- Jeg kunne ha printet ut en diplom til meg selv, sier han, ler og prøver å være selvironisk, noe som ikke går hjem i rettsal 250. Som kjent tjente Behring Breivik i sin tid penger på å selge falske diplomer.

Aktor stilte så spørsmål om hans religiøsitet, noe som gjør han usikker og den tiltalte må tenke seg om før han svarer:

- Jeg har ikke vært en veldig religiøs person, svarer han på spørsmål om han ser på seg selv som protestant.

- Jeg har teknisk sett vært religiøs siden 15 årsalder. Er medlem av statskirken, men heller vel mot den katolske kirken, sier han til slutt.

Har du vært i militæret?

Behring Breivik sier at han først prøvde å slippe tjeneste ved å henvise til selskapet han da dreiv. Det fikk han ikke.

- Jeg måtte da finne på en annen slagplan for å slippe militæret, sier han og henviser til at han henviste til eneansvar for å pleie sin mor. Da fikk han utsettelsen, men sier i rettssalen at han angrer fordi militær tjeneste kan være bra for en som blir militant.

Klokken 14.36: - Et moralsk forkastelig prosjekt, men juridisk var det ikke ulovlig, kaller han sin egen forretningsvirksomhet som baserte seg på produksjon av falske diplomer fra 2002.

Han hevder at å ha tjent millioner, men at selskapet legges ned siden han var redd for å havne i medias søkelys.

- Hadde vært ufattelig flaut, sier han om muligheten for mediaomtale av det moralsk forkastelige prosjektet.

Klokken 14.46: Aktor kommer inn på Behring Breiviks politiske engasjement. Meldte seg inn i FrPU som 18-åring og FrP som 19-åring.

- Erfaringene fra skolen gjorde at jeg ville melde meg inn i det partiet, sier han.

I kompendiet gir den tiltalte inntrykk av at han var politisk aktiv fra 14/15-årsalder.

Bakgrunnen er et intervju med en ikke navngitt person i kompendiet som viser seg å være ham selv, og ikke et anonymt medlem av Knights Templar.

- Engasjementet mitt i FrPU og FrP er ikke noe nevneverdig, innrømmer han.

- Jeg vil ikke omtale det som noe engasjement, men det egner seg som CV-fyll, da.

- På et tidspunkt prøvde jeg å avansere i partiet og prøvde å være politisk korrekt. PÅ et tidspunkt sa jeg vel at islam var bra, men jeg formidlet ikke det jeg mente, bare det jeg tenkte kunne være bra for å avansere.

- Jeg kjørte to løp. Ville se hvor langt jeg kunne komme uten å gjøre noe. Men samtidig var jeg i kontakt med militante nasjonalister.

Han hevder at han kom på 37. plass på FrPs bystyreliste.

Men ble du nominert til kommunevalget i 2003, da?, spør aktor.

Den tiltalte roter. Kommer med utflukter og klarer ikke å forklare det faktum at han aldri har vært nominert på FrPs kommunevalgsliste.

I politiavhør skal han ha sagt at han var på 23. plass. Sier at han trodde det var 20 navn på listen, mens at så viste seg å være 33 og at han derfor var på 36-37-plass.

- Den du finner i valglokalene er en forkortet liste med 33 navn. Jeg var på 37. plass, hevder han igjen.

På plassen han hevder å ha hatt ved bystyrelisten sto den gang Lene Langemyr, dokumenterer aktor. Behring Breivik avviser at han skal ha sagt 23. plass fordi det nettopp var henne som sto der.

Klokken 15.14: - Muslimske vennegjenger kom på vestkanten som ranet og banket og voldtok, hevder han om sine opplevelser på skolen.

Aktor spør om han kontrollerte om opplysninger han fikk fra andre om slike forhold, var sanne.

- Unnskyld. Klokken er nå kvart over tre, er det mulig å få en pause?, svarer han.

Dommeren aksepterer en femten minutters pause - til klokken 15.30.

Klokken 15.35: Aktor tar opp igjen sitt ubesvarte spørsmål.

- Jeg har vurdert vitneskildringene.

- I noen tilfeller, svarer han på spørsmål om disse vitnene har opplevd dette selv.

- Jeg har ikke gjort mye research rundt de vitneskildringene jeg har ansett som kredible. For eksempel hvis det er gode venner som har nevnt episoder.

- Jeg tror de fleste har fortalt at jeg har hypet det litt opp, svarer han på spørsmål om det vennene hans har fortalt i avhør.

- Jeg har nok formidlet det litt pompøst, men alle tilfeller har skjedd og jeg har oppfattet at de har hatt relevans.

- Av de tyve episodene var det en hvor jeg ble prøvd ranet av en muslim på Bohemen. Dette fortalte jeg til to venner, men de husker ikke dette i avhør, sier han og konkretiserer to andre tilfeller.

- Resten mener jeg er dokumentert.

Behring Breivik hevder at neseryggen hans skal blitt brukket i nevekamp med muslimer. Politiet har hentet uttalelser fra de plastiske kirurgene som rettet opp nesen hans, og der omtales ikke bruddet.

Dommer Arne Lyng bryter inn og spør om et gammelt brudd ville vært synelig ved en neseoperasjon.

- Ja, det mener jeg, svarer aktor.

Han blir noe usikker på spørsmål om hvordan han visste at personene var muslimer.

- Kriminelle handlinger har direkte tilknytning til at de er muslimer, sier han og sier han gjerne vil gå igjennom de "tyve konfrontasjonene" han har hatt med muslimer.

Aktor vil inn på andre konflikter som kan ha bidratt til den tiltaltes politiske syn.

Han nevner motstand mot Palestina som tenåring og Natos bombing av Serbia på slutten av 90-tallet.

Han svarer "kanskje" på spørsmål om kosovokonflikten og Natos bombing av Serbia i 1999, var avgjørende for sin radikalisering.

Han hevder at kosovokrigen fant sted like etter 11. september 2001 (noe som er direkte feil) og at han derfor reagerte på at Nato bombet til fordel for de muslimske kosovarene.

Aktor gjør et poeng av at FrP, hvor den tiltalte fortsatt var aktiv, støttet Natos militære aksjon mot Serbia.

Han blir uklar i sine svar.

- Jeg ønsker ikke å kommentere i hele tatt, sier han så.

Klokken 15.58: Aktor spør om han prøvde å komme i kontakt med meningsfeller i Norge før han søkte utenlands i 2001.

- Tilfeldigheter. Jeg kom i kontakt med en utenlands via kontakter på nettet.

På gjentatt spørsmål, svarer han:

- Jeg ønsker ikke å kommentere. Jeg har ikke gjort det for politiet og vil ikke gjøre det her.

Klokken 16.01 avslutter dommer Arntzen rettssakens andre dag.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
23:55 Minst 30 døde i uvær i Brasil23:54 Sølv til Mons Røisland i X Games22:22 15 år gammel gutt kjørte av veien - fare for at den havner i vannet22:06 Ocean Viking har plukket opp over 220 migranter fra Middelhavet21:51 Uroen i Hongkong kan gå hardt ut over den psykiske helsa til innbyggerne20:56 Sierra Leones krigsofre: – Sviktet av alle20:33 Astronauter bakte småkaker på romstasjonen20:07 Norge sikret historisk EM-medalje med knusende seier20:01 Politiet leter etter person etter slagsmål i Oslo sentrum19:44 Tallet på jordskjelvofre stiger i Tyrkia - minst 29 døde19:09 Carlsen: – Jeg trenger en pause nå18:52 Journalist utskjelt av USAs utenriksminister18:19 Reineiere tror genetisk viktig ulv har tatt rein17:33 Trumps forsvarere til motangrep mot Demokratene16:33 Kina hastebygger virussykehus i kampen mot coronaviruset16:25 Tandrevold sikret norsk 2.-plass på mixedstafetten i Pokljuka16:16 Hareide vil ikke være noen rød klut16:09 Mente Raja var for fersk for tyngre oppgaver16:06 Erna Solberg: Kallmyr visste om dilemmaene rundt antatt syk Syria-gutt15:53 «Klimalekkasje» er en norsk og internasjonal hodepine15:47 Oslo Høyre har vedtatt vern av Lofoten, Vesterålen og Senja15:09 Syk Eckhoff reiser hjem fra Pokljuka14:31 Norsk kollaps på parstafetten – Frankrike vant overlegent14:28 Rein Alexander ble dumpet, men kom inn på skolen som avviste eksen13:29 Røthe etterlyser råskap i kampen mot Bolsjunov13:27 Politiet undersøker likfunn utenfor Landskrona i Sverige13:10 Torp: Mann gikk berserk på fly – var amper allerede ved innsjekk i Spania11:45 Haaland etter drømmestarten: – Helt fantastisk11:39 Ropstad ber om ro rundt Granavolden-plattformen10:52 Varsler stor snøskredfare10:44 Johaug og Østberg sikret dobbelt norsk i Oberstdorf09:57 Distriktsfighten mellom Helleland og Vedum er i gang09:52 Solberg: Hatet er blitt mer intenst08:17 Nordmenn tror ikke Trump får fortsette - ekspert tror han blir felt av egne løgner07:38 Listhaug kaller det provokasjon mot Frp at Raja ble statsråd07:36 Kina innfører nasjonalt virus-tiltak blant reisende06:54 Minst 21 funnet døde etter jordskjelvet i Tyrkia06:01 Flere bekreftet døde av lungevirus – smitte oppdaget i nye land06:00 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt04:44 Demokratene advarte igjen mot Trumps maktmisbruk03:48 Ingen pågrepet etter voldshendelse i Asker03:36 Coronavirus bekreftet i Australia02:43 Brasils urfolk saksøker president Bolsonaro02:42 Forsker tror skabben lever lenger enn man tidligere har trodd02:27 Giuliani-kontakt hevder å ha opptak hvor Trump beordrer ambassadør oppsagt01:28 Byrådet i Bergen vil ikke gå av før i mars00:43 Mann dømt for grov vold mot sin kone23:24 Kina-viruset påvist i Frankrike – første tilfeller i Europa22:48 Økokrim stoppet kun seks mistenkelige transaksjoner i fjor22:31 Erling Braut Haaland scoret to mål i hjemmedebuten for Borussia Dortmund22:23 VG: Nøkkel skal være borte i Lørenskog-saken22:20 Bergerud fikk skrue i hånden i dramatisk EM-semifinale22:05 Nesten 4,1 millioner cruisepassasjerer i Norge i fjor21:44 Når graviditeten går galt: – Par møtes på en teknisk og kald måte21:25 Drosjesjåfør slått med balltre21:21 Verdensmester Tänak krasjet stygt i Rally Monte-Carlo21:02 DN: Hareide måtte godta lojalitetskrav fra Ropstad20:47 Trumps popularitet øker20:39 Byrådet i Bergen vil ikke gå av før i mars20:35 Kina-viruset påvist i Frankrike - første tilfeller i Europa20:13 Norge tapte etter vanvittig thriller19:39 Kraftig jordskjelv i Tyrkia19:13 Pentagon: 34 soldater fikk hjerneskade i iransk angrep19:11 Røe Isaksen med syke-garanti første dag på jobb18:50 Kineserne som var innom Norge på vei til Finland, har ikke coronaviruset18:34 Oslomann tiltalt for å ha mishandlet sin ufødte sønn18:12 «Dytte og rette»-Raja nesten helt lik Trump18:09 Eckhoffs trøst på mørk norsk dag: Slo Wierer17:58 – Nå starter veien tilbake til livet17:42 Flyplass må holde stengt lørdag på grunn av sykdom17:24 Nytt tilfelle av Kina-virus bekreftet i USA17:15 Nav-ansatte: Mener Erna Solberg burde ventet med å skifte ut Anniken Hauglie17:12 Listhaug til etterfølgeren: Frp kommer til å følge nøye med17:00 Virus-mistenkte kinesere kom til Finland via Oslo og Kirkenes16:46 Uvær fører til kolonnekjøring ved flere fjelloverganger16:29 Hareide varsler tydelig retning for samferdselspolitikken: Klima er viktigst16:22 Russland inviterer Nato til kappestrid16:14 Rotevatn forsvarer valg av statssekretær16:07 Norsk vitneforklaring i tysk nazirettssak15:56 Imponerende seier til Herrmann i Pokljuka15:56 Spansk politi befridde hundrevis av hunder15:55 Siv Jensen: – Å gjøre regjeringen litt rødere ser jeg ikke på som en forbedring15:28 Støre overrasket over Hareide15:06 London-politiet vil bruke ansiktsgjenkjenning14:40 Tårevåt nøkkeloverrekkelse i Kulturdepartementet14:35 Svein Ludvigsen trekker anken – innrømmer ikke skyld14:20 Mann skjøt og drepte seks familiemedlemmer i tysk småby14:07 Hauglie: – Du får ansvaret for et departement som griper inn i folks liv13:34 Motorsyklist døde etter ulykke i Dakar-rallyet13:34 OL-kvalifiseringen i håndball til Discovery13:18 Stor demonstrasjon mot USA i Irak13:17 Japansk postmann unnlot å levere tusenvis av sendinger12:53 Jansruds første super-G-seier i Kitzbühel12:42 Tallet på døde etter uvær i Spania stiger12:36 Åtte pågrepet i Økokrim-aksjon i Bergen12:27 Store forventninger til Raja som kulturminister12:08 Sterk utforseier for Shiffrin i Bulgaria12:07 Ytterligere en mann siktet for Prinsdal-drapet11:59 Bondevik storfornøyd med Hareides comeback
Siste nytt
23:55VerdenMinst 30 døde i uvær i Brasil23:54SportSølv til Mons Røisland i X Games22:22Norge15 år gammel gutt kjørte av veien - fare for at den havner i vannet22:06VerdenOcean Viking har plukket opp over 220 migranter fra Middelhavet21:51Helse og livsstilUroen i Hongkong kan gå hardt ut over den psykiske helsa til innbyggerne20:56VerdenSierra Leones krigsofre: – Sviktet av alle20:33VerdenAstronauter bakte småkaker på romstasjonen20:07SportNorge sikret historisk EM-medalje med knusende seier20:01NorgePolitiet leter etter person etter slagsmål i Oslo sentrum19:44VerdenTallet på jordskjelvofre stiger i Tyrkia - minst 29 døde19:09SportCarlsen: – Jeg trenger en pause nå18:52VerdenJournalist utskjelt av USAs utenriksminister18:19NorgeReineiere tror genetisk viktig ulv har tatt rein17:33VerdenTrumps forsvarere til motangrep mot Demokratene16:33VerdenKina hastebygger virussykehus i kampen mot coronaviruset16:25SportTandrevold sikret norsk 2.-plass på mixedstafetten i Pokljuka16:16PolitikkHareide vil ikke være noen rød klut16:09PolitikkMente Raja var for fersk for tyngre oppgaver16:06PolitikkErna Solberg: Kallmyr visste om dilemmaene rundt antatt syk Syria-gutt15:53Politikk«Klimalekkasje» er en norsk og internasjonal hodepine15:47PolitikkOslo Høyre har vedtatt vern av Lofoten, Vesterålen og Senja15:09SportSyk Eckhoff reiser hjem fra Pokljuka14:31SportNorsk kollaps på parstafetten – Frankrike vant overlegent14:28KulturRein Alexander ble dumpet, men kom inn på skolen som avviste eksen13:29SportRøthe etterlyser råskap i kampen mot Bolsjunov13:27VerdenPolitiet undersøker likfunn utenfor Landskrona i Sverige13:10NorgeTorp: Mann gikk berserk på fly – var amper allerede ved innsjekk i Spania11:45SportHaaland etter drømmestarten: – Helt fantastisk11:39PolitikkRopstad ber om ro rundt Granavolden-plattformen10:52NorgeVarsler stor snøskredfare10:44SportJohaug og Østberg sikret dobbelt norsk i Oberstdorf09:57PolitikkDistriktsfighten mellom Helleland og Vedum er i gang09:52NorgeSolberg: Hatet er blitt mer intenst08:17VerdenNordmenn tror ikke Trump får fortsette - ekspert tror han blir felt av egne løgner07:38NorgeListhaug kaller det provokasjon mot Frp at Raja ble statsråd07:36VerdenKina innfører nasjonalt virus-tiltak blant reisende06:54VerdenMinst 21 funnet døde etter jordskjelvet i Tyrkia06:01VerdenFlere bekreftet døde av lungevirus – smitte oppdaget i nye land06:00NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt04:44VerdenDemokratene advarte igjen mot Trumps maktmisbruk03:48NorgeIngen pågrepet etter voldshendelse i Asker03:36VerdenCoronavirus bekreftet i Australia02:43VerdenBrasils urfolk saksøker president Bolsonaro02:42Helse og livsstilForsker tror skabben lever lenger enn man tidligere har trodd02:27VerdenGiuliani-kontakt hevder å ha opptak hvor Trump beordrer ambassadør oppsagt01:28NorgeByrådet i Bergen vil ikke gå av før i mars00:43NorgeMann dømt for grov vold mot sin kone23:24VerdenKina-viruset påvist i Frankrike – første tilfeller i Europa22:48NorgeØkokrim stoppet kun seks mistenkelige transaksjoner i fjor22:31SportErling Braut Haaland scoret to mål i hjemmedebuten for Borussia Dortmund22:23NorgeVG: Nøkkel skal være borte i Lørenskog-saken22:20NorgeBergerud fikk skrue i hånden i dramatisk EM-semifinale22:05NorgeNesten 4,1 millioner cruisepassasjerer i Norge i fjor21:44PolitikkNår graviditeten går galt: – Par møtes på en teknisk og kald måte21:25NorgeDrosjesjåfør slått med balltre21:21SportVerdensmester Tänak krasjet stygt i Rally Monte-Carlo21:02PolitikkDN: Hareide måtte godta lojalitetskrav fra Ropstad20:47PolitikkTrumps popularitet øker20:39PolitikkByrådet i Bergen vil ikke gå av før i mars20:35VerdenKina-viruset påvist i Frankrike - første tilfeller i Europa20:13SportNorge tapte etter vanvittig thriller19:39NorgeKraftig jordskjelv i Tyrkia19:13VerdenPentagon: 34 soldater fikk hjerneskade i iransk angrep19:11PolitikkRøe Isaksen med syke-garanti første dag på jobb18:50NorgeKineserne som var innom Norge på vei til Finland, har ikke coronaviruset18:34NorgeOslomann tiltalt for å ha mishandlet sin ufødte sønn18:12Norge«Dytte og rette»-Raja nesten helt lik Trump18:09SportEckhoffs trøst på mørk norsk dag: Slo Wierer17:58Norge– Nå starter veien tilbake til livet17:42NorgeFlyplass må holde stengt lørdag på grunn av sykdom17:24VerdenNytt tilfelle av Kina-virus bekreftet i USA17:15PengerNav-ansatte: Mener Erna Solberg burde ventet med å skifte ut Anniken Hauglie17:12PolitikkListhaug til etterfølgeren: Frp kommer til å følge nøye med17:00NorgeVirus-mistenkte kinesere kom til Finland via Oslo og Kirkenes16:46NorgeUvær fører til kolonnekjøring ved flere fjelloverganger16:29PolitikkHareide varsler tydelig retning for samferdselspolitikken: Klima er viktigst16:22VerdenRussland inviterer Nato til kappestrid16:14PolitikkRotevatn forsvarer valg av statssekretær16:07NorgeNorsk vitneforklaring i tysk nazirettssak15:56SportImponerende seier til Herrmann i Pokljuka15:56VerdenSpansk politi befridde hundrevis av hunder15:55PolitikkSiv Jensen: – Å gjøre regjeringen litt rødere ser jeg ikke på som en forbedring15:28PolitikkStøre overrasket over Hareide15:06VerdenLondon-politiet vil bruke ansiktsgjenkjenning14:40PolitikkTårevåt nøkkeloverrekkelse i Kulturdepartementet14:35NorgeSvein Ludvigsen trekker anken – innrømmer ikke skyld14:20VerdenMann skjøt og drepte seks familiemedlemmer i tysk småby14:07PolitikkHauglie: – Du får ansvaret for et departement som griper inn i folks liv13:34SportMotorsyklist døde etter ulykke i Dakar-rallyet13:34SportOL-kvalifiseringen i håndball til Discovery13:18VerdenStor demonstrasjon mot USA i Irak13:17VerdenJapansk postmann unnlot å levere tusenvis av sendinger12:53SportJansruds første super-G-seier i Kitzbühel12:42VerdenTallet på døde etter uvær i Spania stiger12:36NorgeÅtte pågrepet i Økokrim-aksjon i Bergen12:27PolitikkStore forventninger til Raja som kulturminister12:08SportSterk utforseier for Shiffrin i Bulgaria12:07NorgeYtterligere en mann siktet for Prinsdal-drapet11:59PolitikkBondevik storfornøyd med Hareides comeback
Populært