Rettssaken mot Anders Behring Breivik:

Bløffer om sin FrP-karriere

Terrortiltalte Anders Behring Breivik konfontrerte aktor Inga Bejer Engh under terrorrettsaken tirsdag. Foto: Heiko Junge (NTB Scanpix)
Terrortiltalte Anders Behring Breivik konfontrerte aktor Inga Bejer Engh under terrorrettsaken tirsdag. Foto: Heiko Junge (NTB Scanpix)

Aktor dokumenterer at den tiltalte bløffer om sin politiske innsats i FrP. Han skryter på seg en utdannelse basert på studier av wikipedia-artikler, men vil ikke snakke om skolegang og ungdomstiden.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OSLO TINGRETT (ABC NYHETER): Etter en kort pause retter aktor Inga Bejer Engh blikket på den tiltaltes oppvekst og ungdomsår.

Anders Behring Breivik sier at han hadde "en god oppvekst" og er synlig irritert over at aktor tar opp ungdomstiden.

- Jeg skjønner ikke relevansen av dette, sier han og prøver å rette på aktor. Han mener det bør holde å se på tiden etter at han kom i kontakt med militante nasjonalister.

Når det gjelder hans begrensede politiske engasjement i FrP og FrPU, så kaller han de få vervene han hadde der som "CV-fyll".

Aktor avdekker at han har bløffer om plass på FrPs liste ved kommunevalget i 2003.

I politiavhør har han hevdet at han sto på 23. plass, mens han nå hevder å ha vært på 37. plass.

I virkeligheten hadde FrP 33 navn på sin liste ved dette valget. Han kaller dette da "en forkortet liste".

(Saken oppdaters jevnlig. Det ferskeste havner nederst):

Den tiltalte innrømmer å ikke ha avsluttet treårig videregående, og sier det var fordi han startet egen bedrift.

- Jeg har 15.000 studietimer innenfor ulike felt. Fra videregående i 1998 og fram til 2010.

- For personer uten formell utdanning, så er det viktig å prøve og formidle sitt kompetansenivå, sier han som årsak til denne utregningen.

- Et generelt og rundt tall. Jeg ville formidle det kunnskapsnivået jeg hadde, sier han.

- Det gjør det vanskelig for pressen å karaktermyrde meg etter å ha gjennomført et selvmordsangrep, sier han om at antallet timer nevnes i kompendiet som ble sendt ut 22. juli.

Han klarer likevel ikke å nevne titler på noen av de bøkene han skal ha studert når aktor spør. Tiltalte henfaller til å vise til at det er wikipedia-artikler som i stor utstrekning danner grunnlaget for studiene.

- Dette signaliserer at man ikke er kunnskapsløs, sier Behring Breivik som beskriver seg selv som "en selger" av et politisk budskap.

Han innrømmer også at dette kan fremstå "absurd".

- Jeg kunne ha printet ut en diplom til meg selv, sier han, ler og prøver å være selvironisk, noe som ikke går hjem i rettsal 250. Som kjent tjente Behring Breivik i sin tid penger på å selge falske diplomer.

Aktor stilte så spørsmål om hans religiøsitet, noe som gjør han usikker og den tiltalte må tenke seg om før han svarer:

- Jeg har ikke vært en veldig religiøs person, svarer han på spørsmål om han ser på seg selv som protestant.

- Jeg har teknisk sett vært religiøs siden 15 årsalder. Er medlem av statskirken, men heller vel mot den katolske kirken, sier han til slutt.

Har du vært i militæret?

Behring Breivik sier at han først prøvde å slippe tjeneste ved å henvise til selskapet han da dreiv. Det fikk han ikke.

- Jeg måtte da finne på en annen slagplan for å slippe militæret, sier han og henviser til at han henviste til eneansvar for å pleie sin mor. Da fikk han utsettelsen, men sier i rettssalen at han angrer fordi militær tjeneste kan være bra for en som blir militant.

Klokken 14.36: - Et moralsk forkastelig prosjekt, men juridisk var det ikke ulovlig, kaller han sin egen forretningsvirksomhet som baserte seg på produksjon av falske diplomer fra 2002.

Han hevder at å ha tjent millioner, men at selskapet legges ned siden han var redd for å havne i medias søkelys.

- Hadde vært ufattelig flaut, sier han om muligheten for mediaomtale av det moralsk forkastelige prosjektet.

Klokken 14.46: Aktor kommer inn på Behring Breiviks politiske engasjement. Meldte seg inn i FrPU som 18-åring og FrP som 19-åring.

- Erfaringene fra skolen gjorde at jeg ville melde meg inn i det partiet, sier han.

I kompendiet gir den tiltalte inntrykk av at han var politisk aktiv fra 14/15-årsalder.

Bakgrunnen er et intervju med en ikke navngitt person i kompendiet som viser seg å være ham selv, og ikke et anonymt medlem av Knights Templar.

- Engasjementet mitt i FrPU og FrP er ikke noe nevneverdig, innrømmer han.

- Jeg vil ikke omtale det som noe engasjement, men det egner seg som CV-fyll, da.

- På et tidspunkt prøvde jeg å avansere i partiet og prøvde å være politisk korrekt. PÅ et tidspunkt sa jeg vel at islam var bra, men jeg formidlet ikke det jeg mente, bare det jeg tenkte kunne være bra for å avansere.

- Jeg kjørte to løp. Ville se hvor langt jeg kunne komme uten å gjøre noe. Men samtidig var jeg i kontakt med militante nasjonalister.

Han hevder at han kom på 37. plass på FrPs bystyreliste.

Men ble du nominert til kommunevalget i 2003, da?, spør aktor.

Den tiltalte roter. Kommer med utflukter og klarer ikke å forklare det faktum at han aldri har vært nominert på FrPs kommunevalgsliste.

I politiavhør skal han ha sagt at han var på 23. plass. Sier at han trodde det var 20 navn på listen, mens at så viste seg å være 33 og at han derfor var på 36-37-plass.

- Den du finner i valglokalene er en forkortet liste med 33 navn. Jeg var på 37. plass, hevder han igjen.

På plassen han hevder å ha hatt ved bystyrelisten sto den gang Lene Langemyr, dokumenterer aktor. Behring Breivik avviser at han skal ha sagt 23. plass fordi det nettopp var henne som sto der.

Klokken 15.14: - Muslimske vennegjenger kom på vestkanten som ranet og banket og voldtok, hevder han om sine opplevelser på skolen.

Aktor spør om han kontrollerte om opplysninger han fikk fra andre om slike forhold, var sanne.

- Unnskyld. Klokken er nå kvart over tre, er det mulig å få en pause?, svarer han.

Dommeren aksepterer en femten minutters pause - til klokken 15.30.

Klokken 15.35: Aktor tar opp igjen sitt ubesvarte spørsmål.

- Jeg har vurdert vitneskildringene.

- I noen tilfeller, svarer han på spørsmål om disse vitnene har opplevd dette selv.

- Jeg har ikke gjort mye research rundt de vitneskildringene jeg har ansett som kredible. For eksempel hvis det er gode venner som har nevnt episoder.

- Jeg tror de fleste har fortalt at jeg har hypet det litt opp, svarer han på spørsmål om det vennene hans har fortalt i avhør.

- Jeg har nok formidlet det litt pompøst, men alle tilfeller har skjedd og jeg har oppfattet at de har hatt relevans.

- Av de tyve episodene var det en hvor jeg ble prøvd ranet av en muslim på Bohemen. Dette fortalte jeg til to venner, men de husker ikke dette i avhør, sier han og konkretiserer to andre tilfeller.

- Resten mener jeg er dokumentert.

Behring Breivik hevder at neseryggen hans skal blitt brukket i nevekamp med muslimer. Politiet har hentet uttalelser fra de plastiske kirurgene som rettet opp nesen hans, og der omtales ikke bruddet.

Dommer Arne Lyng bryter inn og spør om et gammelt brudd ville vært synelig ved en neseoperasjon.

- Ja, det mener jeg, svarer aktor.

Han blir noe usikker på spørsmål om hvordan han visste at personene var muslimer.

- Kriminelle handlinger har direkte tilknytning til at de er muslimer, sier han og sier han gjerne vil gå igjennom de "tyve konfrontasjonene" han har hatt med muslimer.

Aktor vil inn på andre konflikter som kan ha bidratt til den tiltaltes politiske syn.

Han nevner motstand mot Palestina som tenåring og Natos bombing av Serbia på slutten av 90-tallet.

Han svarer "kanskje" på spørsmål om kosovokonflikten og Natos bombing av Serbia i 1999, var avgjørende for sin radikalisering.

Han hevder at kosovokrigen fant sted like etter 11. september 2001 (noe som er direkte feil) og at han derfor reagerte på at Nato bombet til fordel for de muslimske kosovarene.

Aktor gjør et poeng av at FrP, hvor den tiltalte fortsatt var aktiv, støttet Natos militære aksjon mot Serbia.

Han blir uklar i sine svar.

- Jeg ønsker ikke å kommentere i hele tatt, sier han så.

Klokken 15.58: Aktor spør om han prøvde å komme i kontakt med meningsfeller i Norge før han søkte utenlands i 2001.

- Tilfeldigheter. Jeg kom i kontakt med en utenlands via kontakter på nettet.

På gjentatt spørsmål, svarer han:

- Jeg ønsker ikke å kommentere. Jeg har ikke gjort det for politiet og vil ikke gjøre det her.

Klokken 16.01 avslutter dommer Arntzen rettssakens andre dag.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
17:13 BMW-tyver i Oslo-området går etter ratt og annet dyrt utstyr17:01 Underhuset får ikke stemme over brexitavtalen på nytt16:31 Marianne Borgen fortsetter som ordfører i Oslo15:46 SIAN-leder om hattiltale: – Dette er faktaformidling15:29 Morgenbladets redaktør går av etter lang tids konflikt15:22 Superstjerne skulle spille Knausgård – så satte forfatteren foten ned15:07 Mann møter i retten tiltalt for drapsforsøk om bord i tog14:59 Julian Assange fikk ikke retten med på å utsette utleveringssak14:59 Stanset vanntilførsel til overfylt og omstridt teltleir14:53 Bjørgen tviler på om langrennsporten vil overleve14:50 Oppgang i det globale aksjemarkedet etter samtaler mellom USA og Kina14:19 Viken Venstre vraker Trine Skei Grande14:04 Toppserien innfører sluttspill: – Vil heve produktet14:03 Syriske kurdere kaster poteter på amerikanske soldater13:57 Tsjekkia hevder å ha avslørt russisk spionnettverk13:48 NFF vil forlenge Lagerbäcks kontrakt12:51 Tiltalt nekter for drap og mishandling av kona12:50 Tenåring slått og ranet i Oslo – tre 17-åringer pågrepet11:56 Nye Ålesund er årets nynorskkommune11:55 Kallmyr om Oslo-volden: – Fattigdom er ingen unnskyldning11:54 Frykter at Erdoğans angrep tapper boligmarkedet i Tyrkia11:54 Mange lemlestes for livet – nå har legene fått nok11:42 Premier League-spiss tatt for promillekjøring11:07 Sterkeste pundkurs på fem måneder10:57 Endelig rapport etter Lion Air-ulykken snart klar10:52 Full storm i Midt-Norge tirsdag10:35 Frynset forhold mellom USA og Tyrkia skaper debatt om atomvåpen10:35 NRK slår sammen regionale TV-sendinger10:17 Høyre håper på Sp for videre samtaler i Bergen10:16 Iran advarer Tyrkia mot å etablere militært nærvær i Syria10:02 Konkursbegjæring for kosmetikkjeder - 1.300 ansatte berørt09:52 Svensk langrennsprofil mister hele sesongen09:52 Ruud falt på verdensrankingen09:51 Enighet om reformer i Libanon09:51 Far siktet for seksuell omgang med mindreårig i tillegg til drapsforsøk09:34 Tysk minister: – EU trenger noen dager til brexitavgjørelse09:33 FNB-styret snur om eksklusjon av medlemmer i Sandnes09:21 Barndomsstedet rasert av flom – da fikk Oddbjørn en idé09:19 Mot dødt løp mellom Trudeau og Scheer i Canada09:16 Woodward: – Ingen planer om United-salg08:18 Gustav Witzøe overtar som konsernsjef i SalMar08:18 Solberg på «ukjent» besøk i Irak08:11 Klopp mener Solskjær forsvarte seg til ett poeng08:09 Trump vil DNA-teste alle asylsøkere07:37 Politiet patruljerte på Facebook – fem bøtelagt07:30 Kina anklager japansk professor for spionasje07:26 Turister pågrepet for droneflyging ved marinebase07:14 Rundlurte Nav: Fikk både lønn og millioner i uførepensjon07:12 Galaxy videre i MLS-sluttspillet06:24 Japans eksport faller for tiende måned på rad06:10 Her herjer tornadoen i Texas05:53 Jordskjelv har rammet stillehavsøya Vanuatu05:50 Dette skjer i dag05:43 Norge på sjetteplass over beste pensjonssystemer i verden05:30 Dette skjedde i natt05:15 Kanonvalg for De grønne i Sveits05:05 Sensurert forside på flere australske aviser03:17 Myndighetene utvider portforbudet i Chile02:49 Morales tar første stikk i valget i Bolivia02:17 Minst 30 døde i bussulykke i Kongo02:15 Wild tok seier uten Zuccarello02:09 Murray tok sin første seier på over to år01:45 Nyvalg i april i Nord-Makedonia00:58 Fem døde i brann i klesfabrikk i uroen i Chile00:19 Politiet etterforsker bilbrann i Oslo23:58 TV-aksjonen har fått inn 220 millioner kroner23:56 Tyskland: – Tyrkias militæroffensiv er brudd på internasjonal rett23:10 Ti drept i artilleriangrep i Kashmir22:49 Carlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:49 Milan mistet seieren på overtid i Piolis første kamp22:02 Carlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:01 Sarpsborg reddet poeng mot Brann ett minutt før slutt21:47 Molde tok nytt steg mot seriegull21:32 «Klimavalg» i Sveits – nesten dobling for De grønne20:40 Huawei-grunnlegger advarer Norge mot politisk press20:15 Saueflokk på tur gjennom Madrid19:53 Aalesund sikret opprykk til Eliteserien19:51 Startet med varme og fascinasjon, endte med fullskala mistillit: – De to ble aldri forsonet19:42 Over 90.000 hjortedyr har blitt testet for skrantesyke19:24 Liverpool spolerte Solskjærs opptur fem minutter før slutt18:45 Politikere vil granske matgiganter som gir bonuspoeng på øl18:28 Jehovas vitner mener stemme-nei ikke er i strid med demokratiske verdier18:16 Solfrid Heier (74): – Verden rundt meg er veldig opptatt av alder18:00 Oslo-politikere reagerer på en rekke voldshendelser17:54 Brexit – dette kan skje nå17:41 Dette stativet er en felle: Ikke lås fast sykkelen din her!17:16 Christine Koht skrives ut fra Rikshospitalet17:04 Breivik og Elvestuen stiller seg «til disposisjon» for Venstres valgkomité17:01 Kurdiske styrker har trukket seg ut av grenseby nordøst i Syria16:56 LSK Kvinner tok sitt sjuende seriemesterskap med 2-2 mot Kolbotn16:43 Aftenposten: Rødgrønn byrådsplattform i Oslo klar til uka16:14 TV-aksjonen har så langt fått inn over 120 millioner kroner16:11 Ødegaard sentral i Real Sociedads snuoperasjon15:42 Person fastklemt i gravemaskin – skal ha falt 15 meter15:17 Over 1,3 millioner barn og unge er innesperret14:22 Minst én skadd i møteulykke på Senja13:50 Minst 20 omkom i bussulykke i Kongo13:48 Jordras ved tursti i Bærum13:20 Ordfører: Tør ikke spekulere på om Frode Berg-saken blir løst før jubileum13:02 De Gea og Martial i United-troppen
Siste nytt
17:13MotorBMW-tyver i Oslo-området går etter ratt og annet dyrt utstyr17:01VerdenUnderhuset får ikke stemme over brexitavtalen på nytt16:31NorgeMarianne Borgen fortsetter som ordfører i Oslo15:46NorgeSIAN-leder om hattiltale: – Dette er faktaformidling15:29NorgeMorgenbladets redaktør går av etter lang tids konflikt15:22NorgeSuperstjerne skulle spille Knausgård – så satte forfatteren foten ned15:07NorgeMann møter i retten tiltalt for drapsforsøk om bord i tog14:59VerdenJulian Assange fikk ikke retten med på å utsette utleveringssak14:59VerdenStanset vanntilførsel til overfylt og omstridt teltleir14:53SportBjørgen tviler på om langrennsporten vil overleve14:50PengerOppgang i det globale aksjemarkedet etter samtaler mellom USA og Kina14:19PolitikkViken Venstre vraker Trine Skei Grande14:04SportToppserien innfører sluttspill: – Vil heve produktet14:03VerdenSyriske kurdere kaster poteter på amerikanske soldater13:57VerdenTsjekkia hevder å ha avslørt russisk spionnettverk13:48SportNFF vil forlenge Lagerbäcks kontrakt12:51NorgeTiltalt nekter for drap og mishandling av kona12:50NorgeTenåring slått og ranet i Oslo – tre 17-åringer pågrepet11:56KulturNye Ålesund er årets nynorskkommune11:55NorgeKallmyr om Oslo-volden: – Fattigdom er ingen unnskyldning11:54PengerFrykter at Erdoğans angrep tapper boligmarkedet i Tyrkia11:54Helse og livsstilMange lemlestes for livet – nå har legene fått nok11:42SportPremier League-spiss tatt for promillekjøring11:07PengerSterkeste pundkurs på fem måneder10:57VerdenEndelig rapport etter Lion Air-ulykken snart klar10:52NorgeFull storm i Midt-Norge tirsdag10:35VerdenFrynset forhold mellom USA og Tyrkia skaper debatt om atomvåpen10:35KulturNRK slår sammen regionale TV-sendinger10:17PolitikkHøyre håper på Sp for videre samtaler i Bergen10:16VerdenIran advarer Tyrkia mot å etablere militært nærvær i Syria10:02PengerKonkursbegjæring for kosmetikkjeder - 1.300 ansatte berørt09:52SportSvensk langrennsprofil mister hele sesongen09:52SportRuud falt på verdensrankingen09:51VerdenEnighet om reformer i Libanon09:51NorgeFar siktet for seksuell omgang med mindreårig i tillegg til drapsforsøk09:34PolitikkTysk minister: – EU trenger noen dager til brexitavgjørelse09:33PolitikkFNB-styret snur om eksklusjon av medlemmer i Sandnes09:21NorgeBarndomsstedet rasert av flom – da fikk Oddbjørn en idé09:19PolitikkMot dødt løp mellom Trudeau og Scheer i Canada09:16SportWoodward: – Ingen planer om United-salg08:18PengerGustav Witzøe overtar som konsernsjef i SalMar08:18PolitikkSolberg på «ukjent» besøk i Irak08:11SportKlopp mener Solskjær forsvarte seg til ett poeng08:09VerdenTrump vil DNA-teste alle asylsøkere07:37NorgePolitiet patruljerte på Facebook – fem bøtelagt07:30VerdenKina anklager japansk professor for spionasje07:26NorgeTurister pågrepet for droneflyging ved marinebase07:14PengerRundlurte Nav: Fikk både lønn og millioner i uførepensjon07:12SportGalaxy videre i MLS-sluttspillet06:24PengerJapans eksport faller for tiende måned på rad06:10VerdenHer herjer tornadoen i Texas05:53VerdenJordskjelv har rammet stillehavsøya Vanuatu05:50NorgeDette skjer i dag05:43PengerNorge på sjetteplass over beste pensjonssystemer i verden05:30NorgeDette skjedde i natt05:15PolitikkKanonvalg for De grønne i Sveits05:05KulturSensurert forside på flere australske aviser03:17VerdenMyndighetene utvider portforbudet i Chile02:49PolitikkMorales tar første stikk i valget i Bolivia02:17VerdenMinst 30 døde i bussulykke i Kongo02:15SportWild tok seier uten Zuccarello02:09SportMurray tok sin første seier på over to år01:45PolitikkNyvalg i april i Nord-Makedonia00:58VerdenFem døde i brann i klesfabrikk i uroen i Chile00:19NorgePolitiet etterforsker bilbrann i Oslo23:58NorgeTV-aksjonen har fått inn 220 millioner kroner23:56VerdenTyskland: – Tyrkias militæroffensiv er brudd på internasjonal rett23:10VerdenTi drept i artilleriangrep i Kashmir22:49SportCarlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:49SportMilan mistet seieren på overtid i Piolis første kamp22:02SportCarlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:01SportSarpsborg reddet poeng mot Brann ett minutt før slutt21:47SportMolde tok nytt steg mot seriegull21:32Politikk«Klimavalg» i Sveits – nesten dobling for De grønne20:40PengerHuawei-grunnlegger advarer Norge mot politisk press20:15VerdenSaueflokk på tur gjennom Madrid19:53SportAalesund sikret opprykk til Eliteserien19:51PolitikkStartet med varme og fascinasjon, endte med fullskala mistillit: – De to ble aldri forsonet19:42NorgeOver 90.000 hjortedyr har blitt testet for skrantesyke19:24SportLiverpool spolerte Solskjærs opptur fem minutter før slutt18:45PengerPolitikere vil granske matgiganter som gir bonuspoeng på øl18:28NorgeJehovas vitner mener stemme-nei ikke er i strid med demokratiske verdier18:16Helse og livsstilSolfrid Heier (74): – Verden rundt meg er veldig opptatt av alder18:00NorgeOslo-politikere reagerer på en rekke voldshendelser17:54PengerBrexit – dette kan skje nå17:41NorgeDette stativet er en felle: Ikke lås fast sykkelen din her!17:16Helse og livsstilChristine Koht skrives ut fra Rikshospitalet17:04PolitikkBreivik og Elvestuen stiller seg «til disposisjon» for Venstres valgkomité17:01VerdenKurdiske styrker har trukket seg ut av grenseby nordøst i Syria16:56SportLSK Kvinner tok sitt sjuende seriemesterskap med 2-2 mot Kolbotn16:43PolitikkAftenposten: Rødgrønn byrådsplattform i Oslo klar til uka16:14PengerTV-aksjonen har så langt fått inn over 120 millioner kroner16:11SportØdegaard sentral i Real Sociedads snuoperasjon15:42NorgePerson fastklemt i gravemaskin – skal ha falt 15 meter15:17VerdenOver 1,3 millioner barn og unge er innesperret14:22NorgeMinst én skadd i møteulykke på Senja13:50VerdenMinst 20 omkom i bussulykke i Kongo13:48NorgeJordras ved tursti i Bærum13:20NorgeOrdfører: Tør ikke spekulere på om Frode Berg-saken blir løst før jubileum13:02SportDe Gea og Martial i United-troppen
Populært